Kıran kırana liste savaşı! TGC, yeni başkanı için sandığa gidiyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, son 25 yılın en çekişmeli seçim sürecini yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kıran kırana liste savaşı! TGC, yeni başkanı için sandığa gidiyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) 45’inci Olağan Genel Kurulu öncesi, hareketli günler yaşanıyor. Geçmiş yıllarda liste savaşlarına tanık olunan TGC, bu kez sadece iki listeyle seçime gidiyor. TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun listesi Bağımsız, Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu ile Sedat Bakıcı’nın listesi Emeğe Saygı Grubu’nun yarışacağı TGC Genel Kurulu, 21-22 Nisan’da gerçekleştirilecek.



TGC seçimlerinde listesinde kimlerin yer alacağı merak edilen Turgay Olcayto’nun fazlaca değişikliğe gitmeyeceği, Oğuz Güven, Mustafa Bakacak ve Arif Kızılyalın gibi birkaç yeni isimle yetineceği öğrenildi. Diğer yandan Emeğe Saygı Grubu’nun Yönetim Kurulu aday listesinde yer alacak isimler kamuoyuna duyuruldu. Listede Sedat Bakıcı’nın yanı sıra Celal Başlangıç, Namık Koçak, Bülent Mumay ve Rıdvan Akar gibi TGC üyelerinin yakından tanıdığı gazeteciler yer alıyor.



Kıran kırana liste savaşı! TGC, yeni başkanı için sandığa gidiyor



Tüzük değişikliğine gidildi, liste çıkartmak zorlaştı



TGC geçmiş yıllarda, aday gösterilenlerin dahi haberinin olmadığı ya da aynı ismin birkaç listede birden bulunduğu aday listelerinin Genel Kurul’a sunulması üzerine, 2014 yılında tüzük değişikliğine gitti. Yeni tüzüğe göre artık bir isim sadece tek bir listede yer alabilecek, ayrıca listelerdeki tüm adayların imzası aranacak. Yine önceden aday olabilmek için 5 yıllık üye olma şartı, 6 yıla çıkartıldı.



TGC seçimleri için adaylarını ilk duyuran ekip olan Emeğe Saygı Grubu’nun Yönetim Kurulu listesinde şu isimler yer alıyor: Sedat Bakıcı, Celal Başlangıç, Fatma Karaali İlem, Namık Koçak, Süleyman Arat, Rıdvan Akar, Süleyman Boyoğlu, Bülent Mumay, Tülin Dinçelli Pir, Rüya Özkalkan ve Murat Ağca. Emeğe Saygı Grubu’nun sosyal medya üzerinden duyurduğu aday listesindeki isimlerin her biri, kamuoyunda yakından tanınan isimlerden oluşuyor. Emeğe Saygı Grubu, Yönetim Kurulu’nun dışındaki listelerde yer alacak isimleri de açıkladı. Murad Sezer Denetim Kurulu’nda, Nahit Duru, Sevim Ertemur ve Azer Bortaçina Onur Kurulu’nda, Cengiz Kahraman, Murat Palavar, Kasım Öngen, Merih Bayraktar ve Ayhan Temizsoy gibi isimler de Balotaj Kurulu’ndaki adaylar arasında bulunuyor.



“Sansür ve otosansüre karşı dayanışma” daveti



Gazeteciler arasındaki çekişmenin her zaman var olduğuna ancak hiçbir dönem bu denli bir kamplaşma olmadığına dikkat çeken Emeğe Saygı Grubu’ndan Sedat Bakıcı, tüm gazetecileri gazetecilik meslek ilkeleri çerçevesinde dayanışmaya davet etti. Basın ve basın emekçileri üzerindeki sansür ve otosansüre, tüm gazetecilerin dayanışmaya gidip işbirliği yaparak karşı çıkmaları gerektiğinin altını çizen Bakıcı, “Tüm meslektaşlarımızı bu yıl 70’inci yılını kutlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti çatısı altına davet ediyoruz. İnanıyorum ki, emeğin yüceliğini savunan ve gazetecilerin özlük haklarının yanı sıra çok sesli demokratik ortam özlemi içindeki TGC üyeleri, sandık başında bize sahip çıkacaktır” dedi. Uzun yıllar birçok gazete ve televizyonda görev alan ve son olarak Artı 1 Televizyonu’nun Haber Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlenen Sedat Bakıcı şunları söyledi:



“Gazeteci, ezilenin, mağdurun yanında olmak zorundadır”



“Unutulmamalıdır ki; iş güvencesi olmayan, her an kapı önüne konulma kaygısı taşıyan bir gazetecinin basın özgürlüğüne katkısı, olması gerektiği kadar değil işverenlerinin ve iktidarın verdiği izin kadardır. Diğer yandan haberciliğin ve habercilerin sorunları sadece gazetecileri ilgilendirmez. Okurlarımız ve izleyicilerimiz de, anayasal hakkımız olan haber alma özgürlüğünün hayata geçirilmesinde önemli katkı sunan biz gazetecilerin mücadelesine destek olmak zorundadır. Gerçeği değil ‘gösterilmek isteneni’ haber diye pazarlayan, aklının ve vicdanının sesi olmak yerine birilerinin borazanı olan, sorgulamayan ve eleştirmeyenlerin gazeteci sanılması bir yanılgıdan ibarettir. Gazeteci, siyasi görüşü ne olursa olsun, daima demokrasiden, ezilenlerin ve mağdur olanların yanında olmak zorundadır.”



Oy kullanma günü 22 Nisan Cuma



Cemiyet’in Cağaloğlu’ndaki merkez binasında yapılacak Genel Kurul’un ilk gününde, raporlar görüşülüp yönetim ve denetim kurullarının ibrazı oylanacak, 22 Nisan Cuma günüyse seçim yapılacak. TGC üyeleri, sabah saat 10.00’dan akşam 17.00’ye kadar oylarını kullanabilecek. Son tüzük değişikliğiyle birlikte oy kullanma yönteminde de değişikliğe gidildi. Buna göre TGC üyeleri, isterlerse iki ayrı listeden seçebilecekleri isimlerle bir liste oluşturabilecek ya da iki listeden birini doğrudan seçim sandığına atabilecek.

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin