Kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarında sona gelindi: Yeni dönem yarın başlıyor! Zorunlu arabuluculuk devri başlıyor

Fahiş artışlar, kiradan fazla aidatlar, kira ödemeyen kiracılar... Kira anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu 1 Eylül Cuma başlıyor. Arabuluculuk mekanizması, aylarca süren dava süreci yerine en fazla 4 haftada anlaşmazlıkları çözecek.

Google Haberlere Abone ol
Kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarında sona gelindi: Yeni dönem yarın başlıyor! Zorunlu arabuluculuk devri başlıyor

Kira anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu 1 Eylül Cuma başlıyor. Arabuluculuk mekanizması, aylarca süren dava süreci yerine en fazla 4 haftada anlaşmazlıkları çözecek. 

Son dönemde fahiş oranda artan kiralar nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar dur durak bilmiyor. Yüksek kira artışlarına karşı yüzde 25 sınırı, 2 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı.

Ancak ev sahipleri mevcut kiracısını çıkarmanın her yolunu deniyor. Kiracılar da ev sahibine çıkarılacak zorlukta sınır tanımıyor. Mahkemelerin hayli meşgul edildiği davaların daha hızlı çözülmesi için süreç yarından itibaren başlıyor.

Bu nedenle tahliye davalarının sayısı artarken, sözleşmesi 5 yılı dolduranlar da daha yüksek kira alabilmek için kira tespit davası açıyor. Buna karşılık kiracılar da kendi haklarını savunmak istiyor. İki taraf da soluğu mahkemelerde alınca, büyük bir yoğunluk oluşuyor. Bu yoğunluğun yanında davaların yıllar sürmesiyle süreç de tıkanıyor. Bir de dava masrafları ödeniyor.

YARIN UYGULAMA DEVREYE ALINACAK

5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. Uygulama yarın devreye giriyor. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin