Kılıçdaroğlu'ndan "genel başkanlara imza yetkisi" açıklaması: İkili mekanizma kuracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun tartışmalara yol açan "imza yetkisi" açıklaması hakkında konuştu. Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili iki ayrı kriterlerinin olduğunu ve neleri esas alacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu'ndan "genel başkanlara imza yetkisi" açıklaması: İkili mekanizma kuracağız

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun  "Cumhurbaşkanı imza yetkisini altılı masa liderleriyle paylaşacak" açıklamasına dair tartışmalar sürüyor.

Halk TV programcısı İsmail Küçükkaya, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuya dair görüşlerini aktardı. "Altı lider bir cumhurbaşkanı adayıyla Erdoğan'ın karşısına çıkınca, diğer liderler başkan yardımcısı olacaklar" diyen Küçükkaya, Kılıçdaroğlu'nun konu hakkındaki ifadelerini şöyle aktardı:

"Kılıçdaroğlu diyor ki, altı partinin de bu işbirliğinde olağanüstü stratejik önemi var. Yüzde 1, yüzde 3, 50 diye bakamayız. Çok değerli bu çabalar. İki ayrı kriterimiz var. Altı partinin lideri, siyasi partiler yasamıza göre her biri genel başkan olduğu için eşittir. Biz öyle bir ikili mekanizma kuracağız ki siyasi partiler kanununa göre altısı da sistemde olsun istiyoruz, başkan yardımcılığı olursa çok güzel olur. Demokratik sistem, temsili demokrasi, hangi partinin yüzde kaç oy aldığıyla da ilgilidir, ona göre şekillenir. Altı partinin lideri eşittir ve başkan yardımcısı olacaktır. Aynı zamanda seçimde hangi parti ne kadar oy alırsa, temsili demokrasinin ruhuna uygun olarak bakanlık kurulu dağılımında bunu esas alacağız. Bunları incelikli bir şekilde çalıştık."

DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ?

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah'ta yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Cumhurbaşkanı adayı içeriden veya dışarıdan olsun şunu bilecek: Altı genel başkan da aynı imza yetkisine sahip olacak. Aynı karar süreçlerinde eşit olacak. Biri diğerine üstün olmayacak, biri diğerinden bir adım önde olmayacak. Cumhurbaşkanı ister içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçleri içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak."

Dün akşam Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Tam tersini ifade etmiştim. İlkesel bir şey söyledim. Hepimiz sürecin içinde olacağız" açıklamasında bulunmuştu. Davutoğlu, "Diyelim ki A partisi büyük çoğunluğa sahip 7-8 bakanlığı olacak. Altılı masada olanların hepsi cumhurbaşkanı yardımcılığı ve en az bir bakanlık alacak" diye eklemişti.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin