Kendisi küçük etkisi büyük! Günde 8 adet yemek yetiyor! Kuru kayısının faydaları nelerdir. Kuru kayısı neye iyi gelir

20. yüzyıldan çok önce; Osmanlı, Pers ve Rus İmparatorluklarında yaygın olarak tüketilen kayısı nesillerdir şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Kayısı vitamin açısından en zengin meyveler arasında yer alıyor. İşte her gün kayısı kurusu yemenizi sağlayacak 7 fayda.

Kendisi küçük etkisi büyük! Günde 8 adet yemek yetiyor! Kuru kayısının faydaları nelerdir. Kuru kayısı neye iyi gelir

Kayısı yaklaşık 2000 yıl önce Akdeniz'de; sıcak ve güneşli iklimde keşfedilmiştir. Bugün Türkiye ve İran dünyanın en büyük kayısı üreticisidir. Kayısı kurusu, sinir ve kas fonksiyonu için önemli bir mineral olan potasyumu bolca barındırır. Ayrıca sağlıklı kan basıncını ve kalp sağlığını da destekler.

İşte kayısının sağlık açısından mucizevi faydaları:

  • Göz sağlığını korur: 100 gram kuru kayısı porsiyonunda yaklaşık 1,53 mg A vitamini vardır. A vitamini, göz sağlığını korumak için gereklidir. Özellikle A vitamini gece görüşüne yardımcı olurken, E vitamini gözleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlara karşı korumaya yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini destekler: Kuru kayısı A vitamini bakımından yüksek olduğu için bağışıklık sistemini desteklemeye de yardımcı olur.
  • Sindirimi destekler: Sadece 100 gram kuru kayısı porsiyonunda yaklaşık 2,6 gr lif vardır. Uzun süre tokluk hissi verir. Kötü kolesterol seviyesini düşürür. Gereksiz açlığı bastırır. Atıştırmalık yerine kuru kayısı yiyebilirsiniz.

Kendisi küçük etkisi büyük! Günde 8 adet yemek yetiyor! Kuru kayısının faydaları nelerdir. Kuru kayısı neye iyi gelir

  • Kansızlığı önler: Bir porsiyon kuru kayısı günlük demir ihtiyacının %10'unu karşılar. 100 gr kuru kayısı 1 mg C vitamini ve 2.66 mg demir içerir. Bu iki besinin kombinasyonu, kansızlığı önlemek için gerekli olan demirin daha yüksek emilimine katkıda bulunur. Demir anemiyi önlemeye yardımcı olur. Anemi ise uyuşukluğa ve yorgunluğa yol açabilir.
  • Antioksidan açısından zengin: Kuru kayısı yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamininin antioksidan özellikleri, serbest radikallerle savaşmayı ve zararlı etkileri nötralize eder. Serbest radikaller metabolizmayı etkiler ve DNA'daki diğer hasarlardan sorumludur. Antioksidanlarla dolu olan kuru kayısı bunlarla savaşır ve kalp hastalığı, Alzheimer ve kanser riskini azaltır.
  • Kan basıncını düşürür: Kuru kayısı potasyum içerdiğinden kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Potasyum, yüksek tansiyonu olan hastalarda tansiyonu düşürdüğünü göstermiştir.
  • Sıvı dengesini ve metabolizmayı dengeler: İnsan vücudu çok fazla sıvı içerir. Sıvı dengesi sodyum ve potasyuma bağlıdır. Kuru kayısı ise çok yüksek potasyum içeriğine sahiptir. Bu yüksek potasyum içeriği aynı zamanda uygun enerji dağılımını sağlar, metabolizmayı hızlandırır ve krampları önler.

Günde 8 adet kuru kayısı tüketmeyi ihmal etmeyin. İkişer ikişer ara öğünlerde tüketilmesi önerilmektedir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin