Kenan İmirzalıoğlu’nun Mehmed'de giydiği zırhının hikayesi ne?

Sina Koloğlu, Fatih'in ve İmirzalıoğlu'nun zırhlarını köşesine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
Kenan İmirzalıoğlu’nun Mehmed'de giydiği zırhının hikayesi ne?

Kanal D'nin merakla beklenen Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin ilk tanıtımı geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı. Tanıtımın en çok konuşulan konularından biri de İmirzalıoğlu'nun giydiği zırh oldu.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET



Fatih'in giydiği zırhın hikayesi



Mehmed: Bir Cihan Fatihi’nin ilk tanıtımı yayınlandı. Kenan İmirzalıoğlu’nun giydiği zırh dikkat çekti. Miğferinden zırhına, el emeği göz nuru çalışmada imzası olan Tunç Bilge’yle konuştum. Bilge, Kadir HasÜniversitesi Sinema TV mezunu. Mezuniyet çalışmasında plastik zırhlarla başlayan bir yolculuğu var... Tam dokuz yıldır piyasada yer alıyor. Bunun beş yılı atölyelerde işi öğrenmeyle, zorlu bir dönemle geçmiş.



Artık “16’ncı yüzyıl Macar işi olsun” dediklerinde, Avar kılıcına ya da Memluk miğferine baktığında ne anlama geldiğini, hayalindeki zırhla yorumlayacak kıvama gelmiş. ‘Muhteşem Yüzyıl’ın Kanuni dahil, şehzadelerin ve ara karakterlerin metal aksamları da ondan sorulmuş. ‘Diriliş Ertuğrul’da da çok emeği geçmiş. En son Alâeddin Keykubad’ın miğferini ve gövde zırhını yapmış. Yeni zırhı ve miğferi üzerinde çalışmakta... Peki İmirzalıoğlu’nun zırhının hikayesi neydi?



‘Çok heybetli oldu’



“Gövde zırhı, kolçaklar, (dört parmağı bir örülmüş yün eldiven) bacak zırhı kemeri, bacaklara plaka ve eldiven zırhı bütün ayrıntıları yaptım. Zırhın tam oturması için Kenan Bey’le (Kenan İmirzalıoğlu) epey bir prova yaptık. İçinde rahat hareket etmesi için, en uygun hale getirdik” diyor Bilge.



Tam oturması için, yaklaşık iki hafta boyunca prova yapılmış. Bilge, “Kendisi uzun boylu, daha önce yaptığım zırhlardan daha uzun ve heybetli oldu bu nedenle... Tabii normalden daha ağır geldi” dedi.



Zırh, yaklaşık 15-17 kiloyu buluyormuş. Bilge, “Motifler ve form konusunda aslına sadık kaldık. Ama hayalimi de kattığım bir zırh çıktı ortaya” diyor. “Proje hem yere basmalı, (yani dönemini yansıtmalı) hem de özgür olmalı” dediği çalışmalarda kullanılan tüm malzemelerin kendi imalatının olduğunu da şöyle anlatıyor: “İmalatta, demir, bakır, bronz, tunç, pirinç, gümüş yer yer altın yaldız ve çeşitli kaplamalar kullanıyorum. Ve yarı değerli taşlarla eseri süslüyorum. Objenin her parçasını, kemer tokasından düğmesine kadar kendim imal ediyorum.”



‘Bir haftada bitti’



Bilge, çok hızlı çalıştıklarını da söylüyor. Bizim dizilerin zaten sloganı, ‘Hızlı çalış, hemen bitir’. Normalde bir aylık iş yaklaşık bir haftada bitirilmiş. Gece-gündüz demeden çalışmak lazım!



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin