Kemal Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret önerisi: 384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2021 yılında uygulanan asgari ücretin 2 bin 285 lira olduğunu belirterek "O günkü dolar kuru 384 dolar. Yeni asgari ücreti belirleyeceklerse 384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret önerisi: 384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler

Hayat pahalılığının gölgesinde milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücretle ilgili belirsizlik sürerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan bir öneri geldi.

Önümüzdeki günlerde bir gıda krizi yaşanacağı görüşünü dile getiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Bugünlerde asgari ücret belirlenecek. Bir ailenin geçinebilmesi için en düşük ücret bu. 2021 Ocak ayında asgari ücret net 2825 liraydı. O günkü dolar kuru 384 dolar. 'Türkiye şaha kalktı' diyorlar ya, yeni asgari ücreti belirleyeceklerse 384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler" dedi.

 Kılıçdaroğlu, "Büyüme de olsun, alıp büyümeyi Saray'larına götürsünler. Yılbaşındaki hakkını yıl sonunda da teslim etsinler" diye konuştu.

(Saat 14.35 seviyesinde dolar, 14.25 lira seviyesindeydi. Buradan yola çıkarak hesaplandığında 384 dolar, 5 bin 475 liraya denk geliyor.)

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret önerisi: 384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler - Resim : 2

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI'NIN ÖNEMİ

 İstanbul'da düzenlenen Aile Destekleri Sigortası Lansmanı'nda konuşan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"Aile Destekleri Sigortası, aileyi destekleyen bir sigorta dalı. Aileyi önceleyen, mutluluğunu ve ekonomik güvencesini sağlayan bir sigorta dalı. Peki çıkmayan bir yasanın, olmayan bir sigorta dalının öngördüğünün hepimiz yeteri kadar kavrayabildik mi? Bunu hayata geçirmek için neler yapabiliriz düşündük mü?

 'AİLENİN GÜVENLİĞİ DE BİR ANLAMDA KADININ ELİNDEDİR'

Her bir kadın kardeşimiz, anayasanın öngördüğü kuralın yerine getirilmesi için çaba harcayacak. O zaman CHP'li kadınlar olarak biz görevimizi yapmış olacağız. Ailenin temel direğinin kadın olduğunu aslında bütün erkekler kabul eder. Ailenin güvenliği de bir anlamda kadının elindedir. Devlet dediğimiz kurum anayasanın öngördüğü bu temel kuralı ne ölçüde yerine getirdi?

'PAZAR ATIKLARINDAN BESLENEN YÜZ BİNLER VAR'

Milyonlarca işsizimiz var. Pazar atıklarından beslenen yüz binler var. Atıkları toplayanların ağırlıklı olarak kadın olduğunu hepimiz biliyoruz. Evde çocuğuna yemek yapmak için pazar artığını evine götüren yüz binlerce kadın var.

'BÜTÜN YARDIMLARI TEK ELDE TOPLAYACAĞIZ'

Aile Destekleri Sigortası Kurumu kuracağız. Bütün yardımları tek elde toplayacağız. İsrafı önleyeceğiz. Uygulamadaki keyfiliğe son vereceğiz. İnsan onuruna yakışır bir şekilde Aile Destekleri Sigortası'nı hayata geçireceğiz. İnancımızda da felsefemizde de temel bir kural var; sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Yoksulluğun afişe edilmesini asla kabul etmeyiz. Bir ülkede yoksul varsa onun sorumluluğu ülkeyi yönetenlerdir; kadın ya da erkek değildir.

'5'Lİ ÇETEYE GELİNCE PARA VAR, FAKİR FUKARAYA GELİNCE PARA YOK'

Aile Destekleri Sigortası harcamı için kaynak var mı? Bu soru karşımıza çıkacak. 5'li çeteye gelince para var, fakir fukaraya gelince para yok! Biz sosyal devleti savunuyoruz. Sosyal devlet, fakirin fukuranın yanında olan devlet demektir. Biz sosyal demokratız. Gelirlerin eşit dağıtılmasından yanayız. Üretimden, bereketten yanayız. Eğer toplumda bir aileye yardım yapılacaksa yardıma muhtaç aileye yardım yapılmasını zaten devletin görevidir. Bunu yapacağız. Kaynakların kullanımı siyasi tercihtir. Tercihi 5'li çeteden yana kullanıyorlar, biz halktan yana kullanacağız. 'CHP gelirse sosyal yardımlar kesilir' diyorlar. Bütün belediye başkanlarımızı örnek gösterebilirsiniz."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin