KDV zammı ne zaman başlayacak. Yüzde 10 ve 20 KDV oranı zammı ne zaman yürürlüğe girecek. KDV artışı hangi ürünlerde geçerli?

KDV (Katma Değer Vergisi) zammı gündemdeki yerini koruyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre yüzde mal ve hizmetlerde uygulanan KDV oranlarının artırıldı. Yüzde 18'lik KDV yüzde 20'ye yükseltildi. Yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10'a çıkarıldı. Peki yüzde 10 ve 20 KDV oranı ne zaman yürürlüğe girecek? KDV artışı hangi ürünlerde geçerli? İşte ayrıntılar.

KDV zammı ne zaman başlayacak. Yüzde 10 ve 20 KDV oranı zammı ne zaman yürürlüğe girecek. KDV artışı hangi ürünlerde geçerli?

KDV hizmetlerin teslimi sırasında satıcının hesaplayarak alıcıdan tahsil ettiği ve vergi dairesine ödediği verginin ismidir. 

Yapılan son KDV zammıyla güncel KDV zammının hangi ürünleri kapsadığı sorgulanıyor. 

Peki yüzde 10 ve 20 KDV oranı ne zaman yürürlüğe girecek? KDV artışı hangi ürünlerde geçerli? İşte ayrıntılar.

KDV ZAMMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre; Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın (a) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18'lik KDV, yüzde 20; (b) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10 olarak yeniden belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince KDV zammı 10 Temmuz 2023 Pazartesi günü itibarıyla yansıyacak.

KDV ARTIŞI HANGİ ÜRÜNLERDE GEÇERLİ?

Sabun, deterjan, şampuan, ıslak mendil, dezenfektanlar, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı yüzde 8'den yüzde 20'ye yükseltildi.

Gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik olmadı.

Benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazlarda KDV oranı zammı yüzde 20 oldu.

Ayrı bir vergi oranının belirtilmediği ürünlerde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıktı.

Tüketici kredilerinden alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de 5 puan yükseltilerek yüzde 15 oldu.

YURT DIŞI TELEFON HARCI YÜZDE 228 ARTTI

Harçlar kanununa bağlı tarifelerde bulunan maktu harçlar yüzde 50 oranında artırıldı. Ticari mahiyette olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri telefon kullanım izin harcı 6,091 TL’den 20 bin TL’ye yükseltildi.

Yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan izin harcı yüzde 228 arttı.

KDV NEDİR, NE DEMEK?

KDV 1985 yılında 3065 sayılı kanun çerçevesinde yürürlüğe girdi. Tüketici vergisinin bir türü olan KDV, devlete satıcı tarafından ödenir. Harcamalar üzerinden alıcıdan tahsil edilen vergi türü olan KDV, devletin belirlediği kanunlarca ödenmesi zorunludur.

Etiketler KDV zammı ne zaman zam
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin