KCK Basın Davası Brüksel'de!

KCK Basın Davası duruşmasını izleyen Belçikalı milletvekilleri, Brüksel'de bir basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
KCK Basın Davası Brüksel'de!

26 Nisan Brüksel'de basın toplantısı Gazetecilerin Evi'nde (Maison des Journalistes) AJP-FEJ (Belçika Gazeteciler Cemiyeti ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu) himayesinde gerçekleşti.



Belçikalı milletvekilleri basın özgürlüğünün ve tutuklu gazetecilerin durumunu incelemek amacıyla 21-24 Nisan tarihlerinde İstanbul ziyareti gerçekleştirmişlerdi.



Heyet Belçika Parlamentosu Brüksel milletvekilleri Yeşiller Partisi’den (ECOLO) Jean-Claude Defossé, Merkez Demokrat Hümanist Parti’den (Centre Démocrate Humaniste) André du Bus de Warnaffe, Frankofon Federalist Demokratlar Partisi’nden (Fédéralistes Démocrates Francophones) Fatoumata Sidibé ile Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Türkiye Kampanyası Koordinatörü Mehmet Köksal’dan oluşuyordu.



Defossé: Kalıcı çözüme zarar veriyor



Belçikalı milletvekilleri yerel kamuoyuna 15 sayfalık bir rapor hazırladılar ve tutuklu gazeteciler konusunu pek yakında çeşitli parlamentolarda tekrar gündeme getireceklerini belirttiler. Basın toplantısında eski gazeteci olan Defossé duruşma sırasında çizdiği resmi kamuoyuyla paylaştı ve iddianamenin TRT spikerlerice okunduğunu belirtti.



Basın toplantısında konuşan Jean-Claude Defossé yaptığı konuşmada “Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısı Çin ve Burma'dan fazla. Bu durum hem ülkeye zarar veriyor, hem Kürt sorununa kalıcı çözüme engel oluyor. AB'ye girmek için değil, kendi vatandaşları için Türkiye insan haklarına saygılı olması gerekiyor" dedi.



Warnaffe: Askeri rejimden polis rejimine geçilmiş



Senatör André du Bus Warnaffe ise "Türkiye'nin asker ağırlıklı bir rejimden polis ağırlıklı bir rejime geçtiğini kolayca hissediyoruz. Her yerde kamera, güvenlik görevlileri ve polisler dolaşıyor. İstanbul’daki polislerin ve Silivri'de görev yapan Jandarmaların bir çoğunun genç olması dikkatimizi çekti. Türkiye’nin sokakların temizliği, şehir yapılanması, ulaşım birçok alanda başarısı gibi pek çok alanda gösterdiği başarısına nazaran ifade ve basın özgürlüğü konusunda çok geride kaldığını görüyoruz. Gazetecilerin serbest bırakılması ve adil yargılama en kısa zamanda atılması gereken adamlar arasında", dedi.



Sidibé: Terör kavramı çok geniş tutuluyor



“Türkiye hükümetinin reform konusunda yaratıcılığına” inandığını belirten Brüksel milletvekili Fatoumata Sidibé ise sorunların olduğunu da sözlerine ekledi: “fakat sorun yeni yasa yazmakta değil, mevcut yasaların uygulamasında. Özellikle terör kavramının bu kadar geniş algılanmasını engellemek lazım. Her şey terör olarak kabul edilirse, sonunda hiçbir şey kabul edilemez hala gelir. “Göze göz, dişe diş politikası iki tarafı da kör ve dişsiz bırakır” atasözünü hatırlatmak istiyoruz."



Basın toplantısı Belçika basınında geniş yer buldu günlük gazete La Libre Belgique'de vekillerin Türkiye izlenimlerine yer verdı, Profesyonel Gazeteciler Derneği (AJP -Association des Journalistes Professionnels) haberi sitesinden servis etti ve vekiller Tele Bruxelles televizyon kanalında canlı yayına katıldı. (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin