Kazananlar belli oldu! Türkçe siteye 'Bobs' ödülü!

Online aktivizm yarışması Bobs'ta ödüller verildi.

Google Haberlere Abone ol
Kazananlar belli oldu! Türkçe siteye 'Bobs' ödülü!

Uluslararası jüri, Deutsche Welle tarafından düzenlenen online aktivizm yarışması Bobs‘ta üç kategoride 2015 yılı kazananlarını belirledi. 14 dil kategorisinde oylama sonucu kazanan Türkçe site ise 5 Harfliler oldu.



Jüri üyeleri, Berlin’de düzenlenen oturumda yarışma kapsamındaki tüm dilleri içeren üç kategoride kazananı belirledi. Uzun tartışmalar sonrası Meksika, Bangladeş ve Suriye ile Filistin’den üç proje seçildi:



Sosyal Değişim



Kazanan Bengladeş dilinde yayın yapan “Bonya’s Blog” adlı site oldu. Blog yazarı Rafida Bonya Ahmed, eşi Avijit Roy’un radikal dinciler tarafından öldürülmesinin ardından onun blogunu devam ettirdi. Blogda (http://blog.mukto-mona.com) laiklik ve bilim üzerine yazılar yer alıyor. Roy, son dönemde ülkede öldürülen 8 blog yazarından biri.



Bangladeşli jüri üyesi Shahidul Alam, bloğa verilen ödülün cesur ve risk alan blog yazarlarına dikkat çektiğini söyledi.



Bu kategoride, eğitim, eşitlik, sağlık ya da çevre gibi alanlarda toplumsal değişimi desteklemek için dijital olanakları kullanan bir proje ödüle layık görülüyor.



Gizlilik & Güvenlik



Kazanan İspanyol dilinde “Rancho Electronico” adlı site oldu. Site (http://ranchoelectronico.org) güvenlik ve özgür ve açık internet konularında kullanıcıları bilgilendiriyor ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getiriyor.



Jüri üyesi Renata Avila, platformun amacının dijital boşluğu kapatmak ve insanlara ulaşmak olduğunu belirtti.



Yazılım çözümleri sunan veya kullanıcıları, uygulamalar ya da kapsamlı açıklamalarla verilerini nasıl koruyacakları konusunda yardımcı olan internet siteleri aracılığıyla bilgilendirenler ödüllendiriliyor. Sansürle başa çıkmada yardımcı araçlar da bu kategoride ödül alabiliyor.



Sanat & Medya



Kategorinin bu yılki kazananı Arapça dilinde yayın yapan “Zaytoun, the little refugee” adlı site oldu. Zaytoun’da (https://zaytounthelittlerefugee.wordpress.com) Suriye’deki küçük bir Filistinli mülteci çocuğun serüvenini içeren video oyununda Filistinli ve Suriyelilerin durumunun anlaşılması amaçlanıyor.



Jüri üyesi Leila Nachawati, “Suriye’de yüzyılımızın en büyük insani felaketlerinden biri yaşanıyor. Bu, Filistinliler için iki belki de üç katı geçerli. Zaytoun, bu ilişkiyi gözler önüne seriyor. Suriye hakkında çok şey duyuyoruz ancak orada etkilenen insanlardan çok az şey işitiyoruz. Ödül, bu insanlarun unutulmadığına yönelik bir işaret” dedi.



Bu kategoride, toplumsal konuları sanatsal açıdan yorumlamak için, dijital iletişim araçlarını kullanan sanat ve kültür içerikli projeler ödüllendirilecektir. Ayrıca medya alanında yenilikçi bir yaklaşım sergileyen projeler de ödül alabiliyor.



“Aday gösterilmek bile önemli”



Uluslararası jüri arasında yer alan Bilgi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka, “Alanındaki en büyük çaplı yarışmadan biri olan The Bobs’ta çok sayıda dilden proje yarışıyor. Küresel düzeyde dijital zenginliği izlemek açısından yarışma takip edilmelidir. Uluslararası jürinin oylaması her zaman tamamen rasyonel nedenlere dayanmayabilir. Bazen acil gündem konularını işleyen projelerin öne çıkabildiğini görüyoruz. Ancak samimiyetle bu yarışmada aday gösterilmenin bile önemli olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı.



Türkçe’de halkın seçiminin galibi



Jüri ödüllerine paralel olarak, internet kullanıcıları oylamayla 14 dil kategorisinde kazananı belirledi. Halk oylamasında yaklaşık 30 bin oy kullanıldı.



Türkçe’de Halkın Seçimi kategorisinde kazanan 5 Harfliler (www.5harfliler.com) adlı site oldu. 5 Harfliler, kadın hakları konusunda haber ve yazılara yer veren bir site. Kadın yaşamı ve kadın hakları mücadelesine ilişkin her türlü içeriğe yer veriliyor. Özellikle sosyal medya kullanıcıları arasında büyük bir popülariteye sahip ve bazı haberleri yazılı basına da yansıyor.



Deutsche Welle İfade Özgürlüğü Ödülü



Raif Bedevi, şubat ayı sonunda Deutsche Welle İfade Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü. 31 yaşındaki blog yazarı, 2014 mayıs ayında bin kırbaç, 10 yıl hapis ve ağır para cezasına çarptırılmıştı. Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg, bu karara Bedevi’nin insan hakları ve ifade özgürlüğü konusundaki çabalarını gerekçe gösterdi.



Kazananlar ve yarışmaya ilişkin daha fazla bilgiyi www.thebobs.com internet sitesinde bulabilirsiniz.



Ödüller Global Medya Forumu’nda verilecek



Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, bu yıl 'En İyi Online Aktivizm' yarışması 'Bobs'u 11’inci kez düzenledi.



14 jüri üyesi, 112 aday arasından kazananları belirledi. Bu yıl tüm dünyadan 4 bin 800’ün üzerinde aday önerisi geldi. Üç jüri kategorisi ve DW İfade Özgürlüğü Ödüllerinin kazananları, 23 Haziran’da Bonn’da Global Medya Forumu kapsamında düzenlenecek törende ödüllerini alacak.



Yarışma partnerleri



Bu yılki yarışmanın medya partnerleri ise Mynet, Medyatava, La Nacion, IFEX, Mada MAsr, Somewhere in..., Bdnews.com, Global Voices, Rus Magazin (Русский журнал), Gooya, Hromadske, China Digital Times ve Waza.



 



 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin