Kayıp Çinli bakanın gözaltında tutulduğu iddia edildi. Çin Savunma Bakanı Li Shangfu kimdir?

İngiliz Financial Times gazetesi 2 haftayı aşkın süredir haber alınamayan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu'nun gözaltında olduğunu iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp Çinli bakanın gözaltında tutulduğu iddia edildi. Çin Savunma Bakanı Li Shangfu kimdir?

Çin'de bu defa Savunma Bakanı Li Shangfu'dan 2 haftadan fazla süredir haber alınamıyor. Ülkede 'siyasi istikrarsızlık' yaşandığına ilişkin spekülasyonların olduğu dönemde, 2 haftadır kayıp olan Savunma Bakanı Shangfu hakkındaki spekülasyonlar da artıyor.

Financial Times gazetesi ABD'li yetkililere dayandırarak verdiği bugünkü haberinde ABD hükümetinin, son olarak 29 Ağustos’ta başkent Pekin’de Çin-Afrika Forumu’nda görüntülenen ve daha sonra hiçbir toplantıda yer almayan Shangfu’nun gözaltında tutulduğuna inandığını öne sürdü. İngiliz haber ajansı Reuters, Çinli bakanın Vietnamlı savunma yetkilileri ile geçen haftaki toplantısını son anda iptal ettiğini duyurdu.

Washington yönetimi tarafından Rusya’nın en büyük silah ihracatçısı Rosoboronexport’tan silah satın aldığı gerekçesiyle 2018'de yaptırım uygulanan Çinli bakan, yaptırımlar kaldırılana dek hiçbir ABD’li yetkili ile görüşmemişti.

EN SON 29 AĞUSTOS'TA GÖRÜLDÜ

15 Ağustos’ta Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düzenlenen güvenlik konferansına katılan Çin Savunma Bakanı Shangfu 2 gün sonra Minsk’te Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirilen bir toplantıya katılmış ve onlara ait fotoğraflar Belarus hükümeti tarafından yayınlanmıştı.

Son olarak 29 Ağustos’ta başkent Pekin’de Çin-Afrika Forumu’nda görüntülenen Shangfu sonrasında hiçbir toplantıda yer almamıştı.

Lİ SHANGFU KİMDİR?

1958 doğumlu Li Shangfu, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) komutanlarından Li Shaozhu’nun oğludur. 65 yaşındaki Li Shangfu 1982'de PLA’nın Savunma Teknolojileri Üniversitesi’nden mezun oldu ve sonrasında mühendislik üzerine yüksek lisans yaptı. Sonrasında ordunun Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nde 30 yıldan daha uzun bir süre görev yaptı. 2016'da Shangfu, ordunun Stratejik Destek Gücü’nün komutan yardımcılığına atandı. Sonraki sene ordunun satın alma biriminin başına getirildi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e bağlılığı ile bilinen Shangfu, Mart ayında da Savunma Bakanı oldu.

General olduğu dönemde savunma diplomasinde önemli toplantılarda yer alan Shangfu haziran ayında Singapur’da yapılan Asya'nın en önemli güvenlik forumu Shangri-La Diyaloğu’nu yakından takip etmişti.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin