Kavga görüntüleri de var! Parlamento'nun 95 yılı fotoğraflarda

Meclis'in 95. yıldönümü kutlamaları kapsamında Türkiye Foto Muhabirleri tarafından hazırlanan sergi TBMM Şeref Holü'nde açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kavga görüntüleri de var! Parlamento'nun 95 yılı fotoğraflarda

TBMM'nin 95.Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından hazırlanan Meclis'ten 95 karenin yer aldığı 'Fotoğraflarla Parlamento'nun 95 Yılı' fotoğraf sergisi açıldı.

 

Serginin açılışını, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Meclis Başkanlarından İsmet Sezgin, Ak Parti Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, Ak Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ve  Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel yaptı.

 

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivlerinden derlenen, TFMD ile TBMM'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği sergiye, milletvekilleri, TBMM bürokratları, gazeteciler ile davetliler katıldı.

 

Serginin açılışına katılanlara 95 fotoğrafın basılı olarak sunulduğu bir de katalog verildi.

 

TFMD Başkanı Rıza Özel,yaptığı konuşmada,TBMM tarihine tanıklık eden fotoğrafları, meclis çatısı altında sunmanın kendileri için taşıdığı öneme işaret etti.

 

Özel, fotoğrafın olayların anlatılmasında ve kalıcı olmasında en önemli 'tanık' niteliği taşıdığını vurgulayarak, bu yıl Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak Antalya'da 'Basın Fotoğrafları Günleri' adı altında basın fotoğrafçılığı dalında Türkiye'de  en büyük organisazyonu gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Foto muhabirlerinin çok zor şartlarda görev yaptıklarını vurgulayan Özel, "Her ne kadar yaptığımız çalışmalar zaman zaman eleştirilere maruz kalsa da biz biz yolumuza devam ediyoruz, tarihe imza bırakıyoruz. Acı ve tatlı olayları, çektiğimiz fotoğraflarla tarihe not düşüyoruz" dedi.

 

Özel, konuşmasının sonunda foto muhabirleri ve gazetecilere verdiği destekten dolayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teşekkür etti.

     

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yaptığı konuşmada, Türkiye'de önce Meclis, ardından ordu ve devletin kurulduğuna, bunun dünyada bir ilk olduğuna dikkati çekerek Meclis'in sıralamadaki, protokoldeki yeri konusunda daha hassas olunması gerektiğini söyledi.



Meclis'in protokoldeki yerine gereken hassasiyetin gösterilmediğini vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:

 

"Bu, birazda tarihe ilgisizliğimizden kaynaklanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en başta gelen kurumu TBMM'dir. Dünya tarihinde bu ilktir. Başka ülkelerde, önce devlet sonra parlamento var. Türkiye'de ise önceTBMM var. TBMM, 23 Nisan 1920'de Ankara'da ilk çalışmalarına başlıyor. Ordu yok, devlet yok. Sadece TBMM var. Orada görev yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadelenin kahramanları; rahmetle, şükranla andığımız 115 milletvekili var.



İlk oluşan devlet kurumu TBMM. Sonra ordu kuruluyor, sonra devlet kuruluyor. Meclis'in bu önemine herkesin dikkat etmesi gerekir. Bu noktalarda gerekli hassasiyet gösterilmiyor."



Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Çiçek, sergideki fotoğraflarla, zaman tünelinden geriye doğru giderek, Meclis'te bu süre içinde neler yaşandığını hatırlama imkanı elde edildiğini söyledi.



Fotoğrafların her 5 yılda bir sergilendiğini kaydeden Cemil Çiçek, "Bu fotoğraflara baktığımızda bazı yıllarla ilgili elde henüz yeterli belge bulunmadığı görülüyor. Ümit ediyorum ki 5 yıl sonra, Meclis'in kuruluşunun 100. yılını kutladığımızda, 1920, 1921 diye başlayan ve 2023'e kadar her yıl için en uygun görülen fotoğraflarla sergi açalım" diye konuştu.



Sergideki fotoğrafların her birinin arkasında önemli olaylar olduğunu anlatan Çiçek, fotoğrafların, yakın siyasi tarihin önemli hatıralarını yansıttığını kaydederek, "Bazılarından belki üzüleceğiz, Meclis'teki kavga görüntüleri var. Ama ne yapalım, bu Meclis'in yaşadığı olaylar. Bir daha yaşanmaması arzu edilir" dedi. 



Sergi bir hafta boyunca TBMM Şeref Holü'nde açık kalacak.



"Fotoğraflarla Parlamento'nun 95 Yılı" Galerisine Göz At


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin