Karar Resmi Gazete'de yayımlandı! Finlandiya'nın NATO üyeliği protokolü onaylandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmî Gazete kararında Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ilişkin protokol onaylandı.

Google Haberlere Abone ol
Karar Resmi Gazete'de yayımlandı! Finlandiya'nın NATO üyeliği protokolü onaylandı

Kararda "5 Temmuz 2022 tarihinde Brüksel'de imzalanan ve 7448 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli "Kuzey Atlantik Antlaşmasına Finlandiya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokolün onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci ve 3 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir." denildi.

Kuzey Atlantik Antlaşmasına Finlandiya Cumhuriyeti'nin katılımına ilişkin protokol şu şekilde;

4 Nisan 1949 tarihinde Vaşington'da imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşmasına taraf ülkeler, Finlandiya Cumhuriyeti'nin bu Antlaşmaya katılımıyla Kuzey Atlantik bölgesindeki güvenliğin pekiştirileceğinden emin olarak, Şu hususlar üzerinde anlaşmışlardır:

Madde I
Bu Protokolün yürürlüğe girmesiyle, Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatının Genel Sekreteri, tüm Taraflar adına, Kuzey Atlantik Antlaşmasına katılımı için Finlandiya Cumhuriyeti Hükümetine davette bulunacaktır. Antlaşmanın 10'uncu Maddesi uyarınca Finlandiya Cumhuriyeti, katılım belgesini Amerika Birleşik Devletleri Hükümetine tevdi ettiği gün Taraf ülke olacaktır.

Madde II
Mevcut Protokol, Kuzey Atlantik Antlaşmasına Taraf her bir ülkenin Protokolü kabul ettiğini Amerika Birleşik Devletleri Hükümetine duyurmasıyla yürürlüğe girecektir. Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, Kuzey Atlantik Antlaşmasının tüm Taraflarına bu tür her bir bildirimin alındığı tarihi ve işbu Protokolün yürürlüğe giriş tarihini bildirecektir.

Madde III
İngilizce ve Fransızca metinleri aynı derecede geçerli olan işbu Protokol, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Arşivlerinde muhafaza edilecektir. Protokolün onaylanmış örnekleri bu Hükümet tarafından Kuzey Atlantik Antlaşmasına Taraf tüm ülkelerin Hükümetlerine iletilecektir.

İşbu Protokol, yukarıdaki hususları doğrulamak üzere aşağıda imzaları bulunan tam yetkililer tarafından imzalanmıştır. 2022 Temmuz ayının beşinci günü Brüksel'de imzalanmıştır.

Amavutluk Cumhuriyeti adına:
Belçika Krallığı adına:
Bulgaristan Cumhuriyeti adına:
Hırvatistan Cumhuriyeti adına
Kanada adina:
Çek Cumhuriyeti adina:
Danimarka Krallığı adına:
Estonya Cumhuriyeti adina:
Fransa Cumhuriyeti adina:
Almanya Federal Cumhuriyeti adina:
Yunanistan Cumhuriyeti adına:
Macaristan adina:
İzlanda Cumhuriyeti adına:
İtalya Cumhuriyeti adına:
Letonya Cumhuriyeti adina:
Litvanya Cumhuriyeti adina:
Lüksemburg Büyük Dükalığı adına:
Karadag adina:
Hollanda Krallığı adına:
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti adina: Norveç Krallığı adına:
Polonya Cumhuriyeti adına:
Portekiz Cumhuriyeti adina:
Romanya adina:
Slovak Cumhuriyeti adına:
Slovenya Cumhuriyeti adına:
İspanya Krallığı adına:
Türkiye Cumhuriyeti adina:
Büyük Britanya ve Kuzey Irlanda Birleşik Krallığı adına:
Amerika Birleşik Devletleri adına

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin