Karar Resmi Gazete'de yayımlandı: Fenomenler 'tehlikeli' sınıfına alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi'nde yaptığı güncelleme ile 'sosyal medya fenomenler'inin video içeriği yapım ve yayın faaliyetlerini iş sağlığı ve güvenliği açısından bazı riskler taşıdığı için 'tehlikeli' sınıfına aldı.

Google Haberlere Abone ol
Karar Resmi Gazete'de yayımlandı: Fenomenler 'tehlikeli' sınıfına alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Resmi Gazete'de yayımlanan 'İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i ile söz konusu tebliğin ekindeki 'İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi'nde güncelleme yapıldı. "Video içeriklerinin yapım ve yayın faaliyetleri (Fenomenler (influencerlar) ve vloggerlar tarafından)" maddesi "tehlikeli" sınıfına eklendi.

İş Güvenliği Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abidin Özler, tebliğdeki değişikliği değerlendirdi, fenomenlerin yaptığı işlerin, iş sağlığı ve güvenliği açısından duruş bozukluğu gibi ergonomik riskler taşıdığını ifade etti.
Özler bu risklerin çeşitli meslek hastalıklarına sebep olduğunu belirtti, " Bu nedenle, ekran önünde yapılan uzun süreli çalışmalar, bu tür hastalıklara sebep olduğu için tehlikeli sınıfına alındı." dedi.

YANINA BİR İŞÇİ ALMASI GEREKİYOR

Özler, bir iş yeri açarken yapılacak faaliyetin tehlike sınıfının da belirlendiğini ifade etti ve şunları söyledi: "Bu sınıflandırmanın tek başına çalışan influencerlar için bir getirisi yok. Tehlike sınıfının uygulanabilmesi için influencerin, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına girmesi gerekiyor. Kanuna girebilmesi için de yanında en az bir SGK'lı işçinin çalışması lazım. Kendi nam ve hesabına çalışan kişiler için buradaki tehlike sınıfının bir anlamı yok. Yanına bir işçi alırsa o zaman o işçi için bu tehlike sınıfına göre eğitim vermesi, yaptığı işin risk analizini çıkarması, acil durum eylem planlarını hazırlaması gerekiyor."
Özler ayrıca acil durum eylem planı hakkında da bilgi verdi, "Eğer dışarıda video çekimi falan yapıyorsa, ona göre iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili her türlü teknik emniyet tedbirlerini almak zorunda kalacak. Dolayısıyla bu düzenleme, ekip olarak çalışan influencerleri kapsıyor." dedi.

AZ TEHLİKELİ

Özler, bir iş yerinin tehlike sınıfının artmasıyla orada çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda ele alınması gereken eğitim sıklığı ve süresinin de arttığını ve risk değerlendirmesi ve acil durum eylem planıyla ilgili yenileme periyot süresinin kısaldığını söyledi.
Özler, huzur hakkı alan kişilerin kongre ve toplantıya katılmak, araştırma yapmak gibi faaliyetlerin, değişen tebliğ ile "az tehlikeli" sınıfına dahil edildiğini söyledi.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin