Karar açıklandı: Mehmet Altan tutuklandı, Ahmet Altan serbest bırakıldı

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Gazeteci-Yazar Ahmet Altan serbest bırakılırken kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ise tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
Karar açıklandı: Mehmet Altan tutuklandı, Ahmet Altan serbest bırakıldı



10 Eylül'de gözaltına alınan iki kardeş bugün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Can Tuncay'a 4,5 saat ifade veren Altan kardeşler tutuklama istemiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Mehmet Altan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Ahmet Altan'ın ise "haftada bir gün evine en yakın güvenlik birimine imza verme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti.



Serbest kalan Ahmet Altan'ı çıkışta ailesi ve yakınları karşıladı. Basın mensuplarına açıklama yapan Altan, "Darbenin ne olduğunu bilmeyen darbeyi ciddiye almayan bir tek cümleyle bir konuşmada darbeyle ilişkiyi kurmaya açık duran bir hukuk sistemiyle bu ülkenin gerçekten çok zor günler yaşayacağını düşünüyorum. Mehmet Altan'ın bugün tutuklanması 15 Temmuzla ilgili soruşturmanın tamamen yolundan saptırılması, ciddiyetinden uzaklaştırılması ve esas sorumlulara gidecek bir soruşturmanın önünün kesilmesidir. Bunun başka hiçbir anlamı yok. Bir profesör, 30 yıllık bir yazar bunca kitabın müellifi hayatı boyunca darbelere karşı çıkmış ve demokrasiyi korumuş bir adam bir konuşmasında siyasi iktidarı eleştirdiği için darbeyle ilişkilendiriliyorsa bu ülkede gerçekten yaşamak çok zor. Burayı yönetenlerin nasıl bir ülkeyi yönettiklerini, ğlkeyi ne hale getirdiklerini bir kere daha düşünmeleri lazım" dedi. 



Altan, "Bu hukuk sistemiyle bu tür suçlamalarla siyasi iktidara yönelik her eleştiriyi darbecilik olarak nitelemekle varabileceği hiçbir yer yoktur. Bugün bu tutuklama 15 temmuzla ilgili ciddi her türlü soruşturmanın önünü kesiyor. Bilmediğimiz bir güç her nedense bu darbenin nasıl olduğunun soruşturulmasını engellemek istiyor. Bize açılan bu dava, Mehmet Altan'ın tutuklanması bu soruşturmanın derine ve zirmeye gitmesini engellemekten başka hiçbir amaç taşımıyor" ifadelerini kullandı. 



Altan, "Bugünden itibaren bu soruşturma gerek Türkiye'de gerek dünyada hiçbir şekilde ciddiye alınmayacaktır. Ozaman sormamız gerekir: Kim? ve Neden? 15 temmuzu yapanların sonuna kadar araştırılmasını engellemek istiyor. Ve bunu aydınların üzerine sevk ederek yolundan saptırıyor" diye konuştu. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin