Kar, kış kıyamet... Kar, yağmur ve soğuk geliyor. Meteoroloji uzmanlarından peş peşe kar uyarısı. Güneşli günleri unutun. İstanbul'a ilk kar yağışı için tarih verildi

Türkiye kış aylarını bahar gibi geçirdi. Hava sıcaklıkları rekor kırarken barajlar alarm verdi, göller çekildi. Beklenen kar yağışı bir türlü gelmedi. Türkiye genelinde kuvvetli yağışlar etkili olacak. Kar da geliyor. 27 Ocak'tan itibaren Türkiye'de yağışların giriş yaptığı bir dönem olacak. 26 Ocak'ta batı bölgelerine yağış giriş yapacak. 27-28 Ocak itibarıyla doğu bölgelerinde kar yağışı bekleniyor. Şubat ayı başında İstanbul'da kar bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Kar, kış kıyamet... Kar, yağmur ve soğuk geliyor. Meteoroloji uzmanlarından peş peşe kar uyarısı. Güneşli günleri unutun. İstanbul'a ilk kar yağışı için tarih verildi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nun güncel tahminlerine göre, yurdun kuzey kesimlerinin yer yer çok bulutlu, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bugün Marmara'nın güneyi, İç Ege, Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Doğu Anadolu'nun batısı ve Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda pus ve yer yer sis bekleniyor.

SICAKLIK VE RÜZGAR

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle güney ve güneydoğu, Marmara, Batı Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'da yer yer kuvvetli (30-50 km/sa) esmesi bekleniyor.

Ocak ayının sonlarına gelinmesine rağmen sıcaklık rekorların kırılması sonrası özellikle İstanbul'da kara hasret kalan vatandaşlar ilk yağışın ne zaman gerçekleşeceğini merak ederken, konuya ilişkin uzmanlardan art arda açıklamalar geldi.

"PERŞEMBE ÖĞLEDEN SONRA YAĞMUR VAR"

Profesör Dr. Orhan Şen, "Bugün Pazartesi Türkiye'de yağış yok. Rüzgar poyraza dönüyor sıcaklıklar 1-2 C azalarak hafta ortası ortalamaya dönecek. Yağış Perşembe günü gelecek batıda yağmur Anadolu'nun iç kesimlerinde karla karışık yağmur yapar" dedi. Şen, İstanbul'la ilgili, "Bugün İstanbul bulutlu ve yağış yok. Sıcaklık 14 C. Hafta içi 10 C ye kadar düşecek. Perşembe öğleden sonra yağmur var" bilgisini verdi.

"27'SİNDEN İTİBAREN YAĞIŞLAR BAŞLIYOR"

NTV Meteoroloji Uzmanı Dilek Çalışkan ise, "27'sinden itibaren yağışların giriş yaptığı bir dönem olacak. 26'sında batı bölgelerine yağış giriş yapacak. 27-28 Ocak itibarıyla doğu bölgelerinde kar yağışı bekleniyor" ifadelerini kullandı.

"ŞUBAT AYININ BAŞINDA KAR YAĞMA İHTİMALİ VAR"

"Ocak ayının sonu ile şubat ayının da başında kar yağacak illerimiz olacak" diye konuşan Çalışkan, İstanbul'da bugün ve 3 gün boyunca poyrazın sert eseceğini bildirdi. Çalışkan, "Marmara genelinde rüzgar soğuk esiyor. Perşembe günü Ege'ye kuvvetli sağanak yağış gelecek. Marmara bölgesinde ise yağmur bekleniyor" dedi. Öte yandan Çalışkan, şubat ayının başında İstanbul'a kar yağma ihtimalinin olduğunu dile getirdi.

ARTIK SONUNA GELİNDİ

Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, "Hava tahminleri artık kurak sürecin sonuna geldiğimizi, ülkede kuvvetli ve uzun süreli yağışlara hazırlandığımızı söylüyor" dedi.

Kar, kış kıyamet... Kar, yağmur ve soğuk geliyor. Meteoroloji uzmanlarından peş peşe kar uyarısı. Güneşli günleri unutun. İstanbul'a ilk kar yağışı için tarih verildi

Öztel şu değerlendirmeleri yaptı:

Türkiye’de yıllardır kendini bir unutup bir hatırlatan, ama tarımdan gelen verilere bakılınca aslında hep bizimle olan kuraklık bu yıl çok şiddetli yaşanıyor. Hava tahminleri ise artık kurak sürecin sonuna geldiğimizi, ülkede kuvvetli ve uzun süreli yağışlara hazırlandığımızı söylüyor.

Bu haftanın ilk 3 günü yine bildiğimiz yağmursuz günler yaşayacağız. Hafif esintili ve gece saatleri soğuk hava, gündüz güneşle birlikte açılan pus ve ısınıp ilkbaharı andıran sıcaklıklar… Perşembe gününden itibaren ise umarız değişmez ya da gücünü kaybetmez dediğimiz yağışlı havaların etkisine girebiliriz.

26 Ocak Perşembe önce Ege ve Akdeniz kıyılarında kuvvetli sağanak, Cuma yaklaşırken Anadolu’ya sokulan nemli ve ılık hava ile yükseklerimiz, çimleri görünen dağlarımız beyazlayacak. Hava tahmininde neredeyse tüm merkez ve kırsallarda yağış var, denize yakın yerler çoğunlukla yağmur, iç ve yüksek kesimler geniş bir örtü halinde kar yağışlarıyla taşınacak. Bu kış henüz böyle bir tahmin görülmemişti, üstelik Şubat ayının ilk 10 günü de Türkiye’de tempolu geçebilir.

Meteorolojik olarak özetlersek kutupsal soğukların önce İzlanda ve Rusya’nın kuzeybatısına, ardından Balkanlar ve Türkiye üzerine ilerlemesini bekliyoruz. Bu sırada Orta Akdeniz (Cezayir-Libya üzerinden Akdeniz’i kat eden kuvvetli üst seviye rüzgarları ile) ülkemize aranan nemli havayı taşıyacak. Senaryolar gerçekleşirse yağışlar aralıklarla ama hep üzerimizde gezinebilir ve bunun olasılığı hiç de az değil.

Bu noktada İstanbul’a kar yağacak mı sorusuna 'ihtimal var' diyebiliriz. 29-30-31 Ocak tarihlerindeki en düşük sıcaklıklara bakmak gerekiyor, yağışın oluşacağını tahmin ediyoruz ama yağışın büyük kısmı yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde inecek görünüyor İstanbul semalarına.

26 Ocak - 3 Şubat arası yaşayabileceğimiz, çölde bir vaha hadisesi gibi. Ülkemizdeki kuraklığın şiddetini (Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da) azaltacak, toprağı iyileştirecek yağışlarla birlikte hava soğuyacak. Atkı, bere eldiven üçlüsünü unutmuştuk, gelecek hafta sonundan itibaren yanımızda olsunlar.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin