Kanal İstanbul için flaş karar! 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı

Kanal İstanbul için Arnavutköy’de TOKİ’ye ait 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan imar planı değişikliği ile askeri alan, “sanayi ve depolama bölgesi” ilan edildi. “Sanayi ve depolama bölgesi” ilan edilen alandaki ağaçlık bölgeler dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Kanal İstanbul için flaş karar! 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; TOKİ'ye ait Arnavutköy Yassıören Mahallesi'nde bulunan 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değiştirildi. Plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı.

Değişiklik ile İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda “askeri alan” olarak işaretlenen dev araziye, “sanayi ve depolama bölgesi” fonksiyonu verildi.

Kanal İstanbul için flaş karar! 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı

Plan açıklama raporunda kentsel gelişim süreci içerisinde, İstanbul'daki sanayi alanlarının yerelleşmesi nedeniyle sanayi kuruşlarının yeni yer arayışı içerisine girdiği belirtilerek “Kanal İstanbul Projesi ile birlikte bölgenin erişebilirliğinin artması ve Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olarak üretilen ürünlerin doğrudan pazara katılabilmesine imkan verebilecektir” denildi.

“TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR SANAYİ MERKEZİ OLACAK”

Günümüzdeki arazi kullanımı incelediğinde TEM ve Kuzey Marmara otoyolu arasındaki alanda sanayi bölgelerinin yer aldığı belirtilerek “Planlama alanının, bölgedeki üretim ve tüketim merkezlerine yakın olması, karayolu ve havayolu ulaşım bağlantılarına yakın konumda yer alması ve Kanal İstanbul Projesine olan bağlantısı ile alanın önemli ticari limanlar ile bağlantılarının güçlenmesi sayesinde Türkiye için önemli bir sanayi merkezi oluşturacağı düşünülmektedir” denildi.

Kanal İstanbul için flaş karar! 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı - Resim : 2

AĞAÇ TOPLULUKLARI VAR

Açıklama raporunda yer alan bilgilere göre alt ölçekli imar planları bulunmayan arazi, Kanal İstanbul'un çevresine kurulacak Yenişehir'in komşusu konumunda. Planlama alanının ortasında ve yol alanı kenarında ağaç toplulukları bulunuyor. Alanda fiili olarak hiçbir yapılaşma da yok. Arazinin yüzde 97'si TOKİ mülkiyetinde, yüzde 3'ü ise tescil harici alan yani hiçbir mülkiyete konu değil.

Kanal İstanbul için flaş karar! 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı - Resim : 3

YÜZDE 66'SI SANAYİ TESİSİ OLACAK

Dev arazi için yapılan değişikliği ile alt ölçekli planlarda 754 bin metrekarelik alanın yüzde 66'sı sanayi alanı, yüzde 2'si ticaret alanı, yüzde 32'si donatı alanı olarak ayrıldı. Sanayi tesisi alanı için emsal 1.50 yükseklik 3 kat olarak belirlendi. Fonksiyonların ayrıntılı dağılımı şöyle oldu:

“Sanayi tesisi için 495 bin 898 metrekare, ticari birimler için 18 bin 815 metrekare, 2 adet cami için 4 bin 438 metrekare, idari hizmet alanına 3 bin 343 metrekare, sosyal tesis için 2 bin 406 metrekare, park için 82 bin 723 metrekare, yol için de 110 bin metrekare ayrıldı. Geri kalan alan da sağlık tesisi, akaryakıt istasyonu, meydan, belediye hizmet alanı, otopark, pasif yeşil alan, toplu taşıma aktarma noktası, teknik öğretim alanı olarak planlandı.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda dün konuşmuştu. Erdoğan, "Deniz taşımacılığındaki en büyük projemiz Kanal İstanbul'dur. İstanbul Boğazı'nın artan yük trafiğini taşıyamaz hale gelmesi bizi alternatif arayışına yönlendirdi. Kanal İstanbul enine-boyuna konuşulmuş, tartışılmış ve fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir" dedi.

Sazlı Dere Köprüsü'nün temelinin atılmasının projenin ilk somut adımı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Proje kapsamındaki diğer işleri de plan dahilinde hayata geçireceğiz. Kanalın kazısına da plana göre başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul için flaş karar! 754 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı - Resim : 4

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin