Kan donduran belgelerin devamı geldi. Anadolu Ajansı yeni fotoğraflar yayınladı

Anadolu Ajansı, daha önce yayınlanan Suriye’de savaş suçu belgelerinin benzerlerine ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Kan donduran belgelerin devamı geldi. Anadolu Ajansı yeni fotoğraflar yayınladı

Anadolu Ajansı'nın (AA) ulaştığı ve Suriye'de savaş suçlarını belgeleyen yeni fotoğraflarda, işkence ve infaz görüntüleri gözler önüne seriliyor.



AA tarafından ulaşılan ve yayınlanan 13 fotoğrafta, Suriye'de Esad rejiminin uyguladığı işkence ve işlenen savaş suçları yeniden belgeleniyor.



Yeni ulaşılan fotoğraflarda, muşambalara sarılmış çıplak insan bedenleri ve Suriyelilere baştan aşağı uygulanmış insanlık dışı işkence izleri görülüyor. Bir fotoğrafta yakılmış ve uzuvları parçalanmış bir ceset yer alırken, diğer fotoğrafta bir Suriyeli'nin gözleri oyulmuş haldeki görüntüsü bulunuyor.



Onbinlerce fotoğraf arasından yasal kanıtlarla doğruluğu tespit edilen bu fotoğraflarda da rejimin uyguladığı insanlık dışı uygulamalar gözler önüne seriliyor.



Suriye'de rejim tarafından uygulanan sistematik aç bırakma ve işkence kanıtlarını taşıyan bu fotoğrafların çekildiği yerlerin, Şam civarındaki askeri üsler olduğu belirtiliyor.



Çocuk ve yaşlıların açlığa terk edildiği anlaşılan fotoğraflarda, zincirlerle yapılan işkence ayrıntıları da net bir şekilde görülüyor.



Yeni fotoğraflar Montrö'de basınla paylaşıldı



İlk olarak Anadolu Ajansı tarafından dünyaya duyurulan yeni fotoğraflar, AA’nın yayımlamasının ardından Cenevre-2 Konferansı’nın düzenlendiği İsviçre’nin Montrö kentinde basınla paylaşıldı.



Suriyeli muhaliflerin düzenlediği basın toplantısında dağıtılan fotoğraflar, daha önce elde edildiği açıklanan 55 bin fotoğraf arasından ve doğruluğu kanıtlarla tespit edilen görüntülerin bir kısmından oluşuyor.



Yasal kanıtlar, orijinal belgeler ve tanıklar tarafından doğruluğu onaylanan fotoğraflar, adli uzmanların yaptığı çalışmaların ortaya çıkardığı kanıtlar ve kaynakların güvenilirliğinin tespitinin ardından sunuldu. Fotoğrafların Suriye’de açlığın sistematik olarak silah olarak kullanılması ve gözaltına alınan kişilerin tutulduğu merkezlerdeki işkenceyi ortaya koyduğu belirtildi. 



Fotoğraflarla açıkça kanıtlandığı kaydedilen suçların Suriye rejimi içindeki yetkili kişilerce belgelendiği bildirildi.



Montrö’deki basın toplantısına konuşan Suriyeli muhalif heyetten İmad Eldin Reşid, fotoğraflara ilişkin bilgi verdi ve “Önemli olan şudur. Bütün bunlar Suriye’de hala yaşanmaya devam ediyor” dedi.



Reşid, “Bu siyasi bir sunum değil, bu insani bir sunum” diye konuştu.



Fotoğraflara ilişkin verilen bilgilere göre, resimlerin yüksek çözünürlükte olması profesyonel ceza soruşturması yürüten kişiler ve adli tıp uzmanlarının incelemesine imkan sağladı. Resimlerde görülen kişilere verilen numaraların arka arkaya ya da çok yakın sıralamada olmasının sistematik cinayetleri doğruladığı bildirildi.



Şam’daki askeri merkezlerde çekildiği belirtilen fotoğrafların 2011 yılı sonlarından 2013 ortasına kadar çekildiği belirtiliyor. Fotoğraflarda yaşlıların yanı sıra 18 yaşından küçük çocuklar ile kadınlar da bulunuyor.



Zincire vurma, elektrik verme gibi acımasız işkence yöntemlerinin görüldüğü fotoğraflarda ayrıca aç bırakmanın da bir silah olarak kullanıldığı, “bir deri bir kemik” kalmış vücutlardan açıkça belli oluyor. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin