Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan Can Dündar'a yalanlama!

Cumhuriyet yazarı Can Dündar'ın "Ulan bi dansözle resmini de mi bulamadınız" başlıklı yazı dizisine Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan Can Dündar'a yalanlama!

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar'ın 28 Ocak 2015'te yayınlanan "Ulan bi dansözle resmini de mi bulamadınız" başlıklı yazı dizisi, Kamu Denetçiliği Kurumu'nca yalanlandı.



Kurum tarafından yapılan açıklamada; "Gazetede yer alan yazıda, gerçekle bağdaşmayan, kamuoyunu yanıltıcı, Milli Ombudsman diye tabir edilerek Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ve Kurum yöneticisinin itibarını zedeleyici ifadelere yer verilmiştir. Bu nedenle konuyla ilgili açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur" ifadelerine yer verildi.



İşte, o açıklama:



28 Ocak 2015 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin 9.sayfasında ve cumhuriyet.com.tr isimli internet adresinde; “Ulan bi dönsözle resmini de mi bulamadınız” başlığıyla yayınlanan yazı dizisinde özetle; 17 Aralık Savcısı Celal KARA; bu soruşturma devam ederken kendisinin görevden alınmaya çalışıldığını, Milli Ombudsman Nihat ÖMEROĞLU’nu,  Başsavcı vekili Zekeriya ÖZ’ün odasında gördüğünü, bu ziyaretin sıradan bir ziyaret olmadığını, sonradan ÖZ’ü açıklamalarından dosyanın kendisinden alınmasını istediğini anladığına dair beyanları habere konu edilmiştir.



Gazetede yer alan yazıda, gerçekle bağdaşmayan, kamuoyunu yanıltıcı, Milli Ombudsman diye tabir edilerek Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ve Kurum yöneticisinin itibarını zedeleyici ifadelere yer verilmiştir. Bu nedenle konuyla ilgili açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur.



Haberde yer alan açıklamalar, görevden geçici olarak uzaklaştırılmış olsa dahi bir Cumhuriyet Savcısından beklenmeyecek niteliktedir. Muhtemelen geçirdiği soruşturmanın ve açığa alınmış olmanın verdiği paniğin tezahürüdür. Bir Cumhuriyet Savcısının soruşturma evrakını ancak Cumhuriyet Başsavcısının alabileceği bilinen bir gerçektir. Zekeriya ÖZ o tarihte koordinatör Başsavcı vekilidir. Cumhuriyet Savcısından soruşturma dosyası ancak Cumhuriyet Başsavcısının talimatı ile alınabilir.



Kamu Başdenetçisi (Baş Ombudsman) M. Nihat ÖMEROĞLU, 39 yıl yargıya hizmet eden bir hukukçu olarak böyle bir talepte bulunmamıştır. Kaldı ki, Zekeriya ÖZ hakkında bu konudaki açıklamalarından dolayı kamu davası açılmıştır.



Basın hürriyeti, 1982 Anayasamızda temel hak ve hürriyetler arasında sayılarak Anayasal güvence altına alınmışsa da, haberde bulunan belirtilen hususlar gerçekle bağdaşmayan, kamuoyunu yanıltıcı, Kamu Denetçiliği Kurumunun ve Kurum yöneticisinin itibarını zedeleyicidir.



Kamuoyuna saygıyla duyurulur.



 



Kamu Denetçiliği Kurumu



(Ombudsmanlık)



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin