Kahramanmaraş'taki iki büyük deprem 10 kentte yıkıma neden oldu. Arama kurtarma çalışmalarında dikkat çeken 'köpek' detayı. Deprem bölgesinde kurtarma köpekleri eksik mi?

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde meydan gelen iki deprem 10 kentte yıkıma neden oldu. Binlerce ev yıkıldı. Enkaz altındaki arama kurtarma çalışmaları devam ederken televizyon kanalları o anları anbean aktarıyor. Kurtarma çalışmalarında arama köpeklerinin azlığı ise dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Kahramanmaraş'taki iki büyük deprem 10 kentte yıkıma neden oldu. Arama kurtarma çalışmalarında dikkat çeken 'köpek' detayı. Deprem bölgesinde kurtarma köpekleri eksik mi?

Türkiye saat 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 ve saat 13.24’te Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde depremlerle pazartesine başladı. Yüzlerce artçı deprem yaşandı. Artçılar da bianların yıkımına neden oldu. Acı haberler üst üste geldi. Yaşanan depremler 10 kentte yıkıma neden oldu. Yollar çöktü, karayolu kısıtlandı. Bir de üstüne olumsuz hava şartları eklendi. Arama kurtarma ekipler zorlukla deprem bölgesine gidebildi. Arama kurtarma çalışmalarında gözler 'can dostları' kurtarma köpeklerini aradı. Ancak köpeklerin azlığı dikkat çekti.

10 kentte yıkım olması depremin bölgesinin genişliği nedeniyle köpeklerin az gözüktüğü belirtildi.

Depremler nedeniyle birçok ülke Türkiye'ye yardım için yola çıktı. İngiltere, 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi, ekipman ve arama ve kurtarma köpekleri de dahil olmak üzere Türkiye'ye acil destek gönderdi.

Belediyeler de teyakkuza geçti arama kurtarma ekiplerini yola çıkardı. Sakarya’dan deprem bölgesine arama kurtarma, itfaiye, mobil yardım tırı, arama kurtarma köpekleri gönderildi. Belediyelerin ekibinde de köpekler yer aldı.

İsviçre’nin gönderdiği arama, kurtarma ekipleri ve kurtarma köpekleri de Zürih havaalanından yola çıkacak.

Kahramanmaraş'taki iki büyük deprem 10 kentte yıkıma neden oldu. Arama kurtarma çalışmalarında dikkat çeken 'köpek' detayı. Deprem bölgesinde kurtarma köpekleri eksik mi?

Birçok arama kurtarma ekibinde köpeklerin olmasına rağmen, deprem bölgesinde köpekler az sayıda görüldü. Arama köpekleri enkaz çalışamlarında büyük kolaylık sağlıyor. Yer tespitinde öenmli birer kurtarıcı oluyor. Uzmanlar Türkiye gibi deprem bölgelerinde köpeklerin önemine dikkat çekiyor.

Öyle ki; İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı arama köpeklerine ayrı bir başlık açmış durumda.

AFAD'ın sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

AFAD Arama Kurtarma Köpekleri

AFAD Arama Kurtarma Köpekleri, kentsel arama kurtarma ve doğada arama kurtarma çalışmalarında görev alır. Enkaz altında kalan veya doğada kaybolan canlıların yerini tespit etmek için çalışır.

Genellikle eğitmeni de olan AFAD Arama Kurtarma Uzmanı ile ekip halinde hareket eder. Uzman ve köpek, birlikte bir AFAD Köpekli Arama Kurtarma Timi'ni meydana getirir.

Herhangi Bir Köpek Teşkilata Alınabilir mi?

AFAD teşkilatında görev alabilecek köpeklere, henüz yavruyken özel testler yapılır. Sadece gerekli şartları taşıyanlar aday olarak seçilir ve AFAD Köpek Eğitim Merkezlerinde eğitime kabul edilir.

Arama Kurtarma Köpeği Nasıl Yetişir?

Aday köpekler, AFAD Köpek Eğitim Merkezlerinde iki yıllık yoğun bir eğitimden geçer. Basit komutları almayı öğrendikleri 'temel itaat', yemek ve tuvalet gibi becerileri aldıkları 'temel beceri', karmaşık komutları uygulayabildikleri 'ileri itaat', belirtilen herhangi bir kişiye itaat ve iz sürme gibi kompleks becerilere sahip oldukları 'ileri beceri' eğitimi alır. Bunların yanı sıra iz sürme arama kurtarma, gaz sızıntısı, yangın ve doğal tehlike bildirme gibi eğitimlerden geçer.

Nasıl Sertifikalandırılır?

Eğitimlerini başarıyla tamamlayan aday köpekler, eğitmeni ile birlikte katıldığı Köpekli Arama Timleri Yeterlilik Sınavı'na girer. Köpeğin yer aldığı tim, iki yılda bir yapılan sınav ile komisyon karşısında özel parkurda sınava tabi tutulur. Başarılı olması halinde sertifikalandırılır. Aday köpekler, böylece AFAD teşkilatının bir üyesi olur.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin