Kahramanmaraş depreminin boyutu korkunç çıktı. Dünya tarihindeki en büyük felaket: 2 bin atom bombası kadar enerji üretti

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. 30 binin üzerinde vatandaşın ölümüne neden olan ve on binlerce binayı yerle bir eden depremin ortaya çıkardığı enerji ise korkunç boyutlarda. Dünyada daha önce benzeri görülmeyen üst üste depremlerin ortaya çıkardığı enerji ise Japonya'ya atılan atom bombasından iki bin kat fazla.

Google Haberlere Abone ol
Kahramanmaraş depreminin boyutu korkunç çıktı. Dünya tarihindeki en büyük felaket: 2 bin atom bombası kadar enerji üretti

Türkiye'yi adeta yıkan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin enerji analizi yapıldı. Ortaya çıkan veriler felaketin büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

AFAD tarafından yapılan son açıklamaya göre Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 30 binin üzerine çıktı. 10 şehrimizde büyük hasara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem on binlerce evin de yıkılmasına neden oldu. Depremden 80 binin üzerinde vatandaş yaralı kurtulurken 150 binin üzerinde vatandaş da bölgeyi terk ederek Türkiye'nin farklı şehirlerine gitmek zorunda kaldı.

Bölgede yaşayan 15 milyon kişiyi direkt etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ortaya çıkardığı enerji yoğunluğu da bilim insanları tarafından hesaplandı. 

Kahramanmaraş depreminin boyutu korkunç çıktı. Dünya tarihindeki en büyük felaket: 2 bin atom bombası kadar enerji üretti

Daha önce bu denli büyük bir kara depremi görülmezken, enerji yoğunluğu ile ortaya çıkan rakamlar Kahramanmaraş depremlerinin yarattığı felaketi bir kez  daha gözler önüne serdi. 

6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerden sonra 30 katrilyon enerji ortaya çıktığı belirlendi. 1989 yılında ABD'de gerçekleşen Loma Prieta depreminin enerjisi 1.5 katrilyon, 2010 yılındaki Haiti depreminin enerji yoğunluğu ise 2.1 katrilyon olarak ölçülmüştü. Hatta Hiroşima'ya atılan atom bombasının açığa çıkardığı enerji ise sadeca 15 trilyon olarak hesaplandı.

Bu hesaplamalara göre Kahramanmaraş depremi dünya üzerinda daha önce görülmemiş bir enerji yoğunluğu ortaya koydu. Hiroşimaya atılan atom bombasından 2 bin kat daha güçlü olan depremler nedeniyle 30 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Depremin 9. gününde enkaz altında kurtarma çalışmaları ise devam ediyor.

Tarihteki büyük felaketlerin ortaya çıkardığı enerji yoğunlukları ise şöyle: 

ABD 1989 - Loma Prieta depremi 6.9
Açığa çıkan enerji: 1,5 katrilyon

Haiti 2010 - Haiti Depremi 7.0 
Açığa çıkan enerji: 2,1 katrilyon

Türkiye 2023 - Kahramanmaraş 7.7
Açığa çıkan enerji: 30 katrilyon

Japonya 1945 - Hiroşima atom bombası
Açığa çıkan enerji: 15 trilyon

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin