Kağıt için ağaç kesme devri bitiyor! Ayçiçeği poleninden kağıt ürettiler

Singapur'da bilim insanları, tek kullanımlık kağıtların tüm olumsuzluklarını tarihe karıştırma potansiyeli taşıyan bir ilke imza attı.

Google Haberlere Abone ol
Kağıt için ağaç kesme devri bitiyor! Ayçiçeği poleninden kağıt ürettiler

Yıllardır tartışılan çevre sorunları arasında yer alan kağıt israfı, bilim dünyasının ilerlemesiyle çok yakında yeni bir çözümle azaltılabilecek. Bu çözüme giden yol henüz kesin olmasa da geçtiğimiz günlerde Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, yeniden kullanılabilir kağıdın nasıl olabileceğini gösteren bir başarıya imza attı.

Bilim insanları, yalnızca yeni bir kağıt türü geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda yazılan tüm içeriklerin kağıttan kolaylıkla kaldırılabilmesini de mümkün kıldı. Üstelik kağıt, günümüz kağıtları gibi ağaçlardan değil, ayçiçeği poleninden üretildi. Bilim insanları, kağıdı oluşturabilmek için polen taneleri kullanılarak milimetre kalınlığında tabakalar halinde şekillenebilen jel benzeri bir madde geliştirdi.

Kağıt için ağaç kesme devri bitiyor! Ayçiçeği poleninden kağıt ürettiler

KAĞIT ÜZERİNE BASILANLAR SU ALTINDA BİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUYOR

Polen bazlı yeniden kullanılabilir kağıdın işlevi de standart kağıtlardan pek de farklı değildi. Kağıt üzerine yazıcıyla birlikte yazım yapılabiliyor. Hatta kağıt üzerine basılan yazılar ve resimler, standart kağıtlardan farklı olacak şekilde su altında herhangi bir zarara uğramıyor.

Kağıt üzerine yazılan/basılan içeriklerin silinmesi de oldukça basit bir işlem. İçeriklerin silinmesi için yapılması gereken tek şey kağıdı bir alkalin çözeltisinde birkaç dakika bekletmek. Belli bir süre sonunda kağıdın üzerindeki tüm toner kağıttan siliniyor. Yine de geliştirilen kağıdın ömrü sınırsız değil. Silme işlemi, sekiz tekrara kadar yapılabiliyor. Bilim insanları, geliştirdikleri kağıdı daha da ileri noktalara taşımak ve ömrünü artırarak yüksek miktarlarda üretebilmek için çalışmalarına devam ediyor.

 

(Webtekno)

Etiketler kağıt ağaç
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin