Kadir İnanır'a Lordlar Kamara'sından ödül!

Londra’da bu yıl 5.kez verilen Cengiz Aytmatov ödülü'nü Kadir İnanır'la ilk kez bir Türk kazanmış oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kadir İnanır'a Lordlar Kamara'sından ödül!

Cengiz Aytmatov ödülü Selvi Boylum Al yazmalım filmindeki başarısı ile Kadir İnanır’a verildi..



Kırgızistanın Dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’un 2008 yılında ölümünden sonra Aytmatov Akademisi Mart 2011 yılında bir hayır kurumu olarak İngiltere’de kuruldu. Uluslar arası bir jüri her yıl 5 kişiye ödül veriyor. Bu sene ödüller Rus Federasyonu, Kazakistan, Türkiye, Yunanistan ve Sri Lanka’dan isimlere verildi..Cengiz Aytmatov’un eserleri 150’ye yakın dile çevrilmiş, Dünya’da en çok satan yazarlardan birisi, Selvi Boylum Al Yazmalım filmi Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanmış.Türk sinemasının baş yapıtlarından birisi olarak gösterilen bu film , Atıf Yılmaz tarafından çekilmiş, başrollerinde ise Kadir İnanır ve Türkân Şoray oynamıştı.. Filmin özgün müziğini ise  Cahit Berkay tarafından bestelemişti.



Londra’da Lordlar Kamarası'nda yapılan gecede Kadir İnanır’a ödülünü Barones Susan Cramer verdi. Böylece Lordlar Kamarası'nda ilk kez bir Türk ödül almış oldu.Kadir inanır’ın bu özel gecesinde kadim dostu işadamı Yılmaz Ulusoy ve eşi Serap Ulusoy yalnız bırakmadı.



"37 YILLIK SANAT HAYATIMIN EN BÜYÜK ARMAĞANI"

Kadir İnanır'a Lordlar Kamara'sından ödül!Kadir İnanır ödül törenindeki konuşmasında  “Cengiz Aytmatov’a dokundum, Onunla otağında yer sofrasında at eti yedim kımız içtim. Romanlarında yazdığı mekanlara ayak bastım. Onun hikayesinden yazdığımız Selvi boylum Al yazmalım filminin baş rolünü oynadım.. 37 yıldır izlenen bu film milyonlarca insana ulaştı. İnsanlık yaşanırken bu film giderek daha çok sevilecektir.  Filmi yücelten, büyüten Cengiz Aytmatov’un sevgi üzerine kurduğu çok büyük cümledir. Film sadece bir kelime söylüyor. İnsanlığın yüreğini sızlatan, düşündüren, vicdanını yücelten sevgiyi emek demektir diyor.. Dünya da doğa ile insanı iç içe anlatan, aşkı sevgiyi emeği vicdanı ve insan onurunu yücelten ve en iyi kelimeleri arka arkaya getiren her okunurken daha çok sevilen bir sürü yazar vardır.. Ama bence en büyüğü Cengiz Aytmatov dur. Çünkü okuduğum kitabı beş sonra okuyayım, on sene sonra okuyayım heyecanım giderek artacaktır.Onun adına bu muhteşem mekanda böylesine üstün insanların olduğu bir toplulukta onun adına ödül almak benim 37 yıllık sanat hayatımın en büyük armağanıdır.  Organize edenlere ve bu büyük geceyi bizimle paylaşanlara büyük bir saygı ile teşekkür ederim” dedi…


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin