Kadir Gecesi'nde ne yapılır. Kadir Gecesi önemi, anlamı ve faziletleri neler? Kadir Gecesi ayet ve hadisleri listesi

Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilir. Ramazan ayı içerisinde yer alan bu mübarek gecenin kıymeti büyüktür. Günahların bağışlandığı gece olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde bol bol dua ve tövbe edilir. Kadir Gecesi ile ilgili birçok hadis ve ayet bulunmaktadır. Peki Kadir Gecesi önemi, anlamı ve faziletleri neler? Kadir Gecesi ayet ve hadisleri listesi.

Google Haberlere Abone ol
Kadir Gecesi'nde ne yapılır. Kadir Gecesi önemi, anlamı ve faziletleri neler? Kadir Gecesi ayet ve hadisleri listesi

Kadir Gecesi önemi, anlamı, fazileti, hadis ve ayetleri merak ediliyor. Kıymetiyle bilinen bu özel gece kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, putlara tapıldığı, zulümlerin çoğaldığı cahiliye döneminin sona ermeye başladığı gecedir. 

Kadir Gecesi'nde günahlar bağışlanır. Bu sebeple bol bol tövbe etmek, namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim'i okumak veya okuyan kişileri dinlemek oldukça önemlidir. Gönülden yapılan ibadetler Allah katında çok sevaptır. Bu özel gecede bol bol salavat getirilmeli, sevap işlenmelidir.

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nin önemi şu şekilde dile getirilmiştir:

''Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kadar sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Kadir Gecesi'nin zamanı kesin olarak bilinmez ancak Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

KADİR GECESİ HADİSLERİ

 

 Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]

* Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. [Taberani]

* Yıldız kayması olmaz. [Sahîhu’l-Camii’s-Sağîr, 5472.]

"İnkâr edenler: Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler.

Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tane tane okuduk" (el-Furkan 25/32).

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Efendimiz de: “Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

“Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2,)

Hazret-i Ayşe şöyle buyurdu: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.” (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

Hazret-i Ayşe’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah Ramazan’da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de Ramazan’ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ’tikâf 8)

KADİR GECESİ AYETLERİ

"Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar." (Kadîr sûresi, 1-5)

"Biz Kur'an'ı kutlu bir gecede indirdik." (Duhân sûresi, 3)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin