Kadir Gecesi anlamı nedir. Kadir Gecesi için hangi gün oruç tutulur 2023. Kadir Gecesi oruç tutmamak günah mı?

Kadir Gecesi'nin İslam alemi açısından anlamı büyüktür. Kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'in indiği Kadir Gecesi'nde yapılan ibadet, bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır. Ramazan ayı içerisine denk gelen Kadir Gecesi'nde eller Allah'a açılır ve bol bol ibadet edilir. Bu noktada Kadir Gecesi'nde oruç tutmanın önemi de merak konusu oldu. Kadir Gecesi oruç tutmamak günah mı?

Google Haberlere Abone ol
Kadir Gecesi anlamı nedir. Kadir Gecesi için hangi gün oruç tutulur 2023. Kadir Gecesi oruç tutmamak günah mı?

Kadir Gecesi, gecelerin en bereketlisidir. Kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, putların ilah sayıldığı, kötülüklerin arttığı ve cahiliye döneminin sona erdiği gece olarak bilinir.

Günahların bağışlandığı, ibadetin, selamlaşmanın, sevabın Allah için arttığı Kadir Gecesi için Peygamber efendimiz, “…Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5.) diye buyurmuştur. Bir ay 80 yıla tekabül eder. Yani Kadir Gecesi'nde yapılan ibadet, bir ömür yapılan ibadete eşdeğerdir.

On bir ayın sultanı Ramazan ayı içerisinde idrak eden Kadir Gecesi'nde oruç tutmak çok sevaptır.

KADİR GECESİ ORUÇ TUTMAMAK GÜNAH MI?

Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi'nde oruç tutmak gerekir. Özellikle bin aydan daha hayırlı gece olarak tabir edilen Kadir Gecesi'nde oruç tutmanın fazileti de çok büyüktür.

KADİR GECESİ İBADETLERİ NELER?

İbadetlerin Allah katında en çok kabul edildiği gecelerden biri olan Kadir Gecesi dua, tövbe, namaz, Kur'an-ı Kerim ile geçirilmelidir. Bu özel gecede bol bol zikir çekilmeli, Resullah Efendimiz'e salavat getirilmelidir.

Kadir Gecesi'nde günahlar bağışlanır. Bu nedenle bol bol tövbe etmek, namaz kılmak gerekir.

Bu özel gecede Kur'an-ı Kerim'i okumak veya okuyan birini dinlemek Kadir Gecesi faziletlerinden biridir. Kadir Gecesi ile ilgili ayetler, hadisler okunabilir veya dinlenebilir. Akşam, yatsı ve sabah namazları camilerde cemaatle kılınabilir. 

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekattır.

İlk rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi,

2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi,

3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi,

4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur.

Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa “Allah-u Ekber, Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd” denir. Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

SALAVAT NASIL GETİRİLİR?

Salavat getirirken, "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." denir.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin