Kadıköy'de 'barış' mitingi

1 Eylül Barış Günü'nde “Gezi’den Lice’ye Barış için Mücadeleye” sloganı ile birçok siyasi örgüt Kadıköy Meydanı’nda bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kadıköy'de 'barış' mitingi

1 Eylül Barış Günü, BDP ve birçok siyasi örgüt “Gezi’den Lice’ye Barış için Mücadeleye”sloganı ile Kadıköy Meydanı’nda toplandı.



Miting başlamadan BDP’liler,“Newroz’un coşkusuyla,Rojava’nın görkemiyle, önderliğin çağrısıyla barış için buradayız!” pankartıyla Abdullah Öcalan sloganları attı.



Aralarında işçi sendikaları ve sosyalist örgütlerin bulunduğu topluluk tarafından “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Katil El Husra Rojava’dan defol”, “Barışı kazanmak için AKP’ye direneceğiz!”, “Barış kardeşlik eşitlik için herkese demokrasi” yazılı pankartlar açıldı.



“Hükümet  adım at” yazılı t-shirt giyen her yaştan BDP’li kadın ön safhalarda yürüyerek meydana indi. BDP Kartal Çocuk Korosu ise miting alanında Kürtçe Barış şarkıları söyledi. BDP bandajı  taşıyan LGBT üyeleri ise  “Dünya yerinden onay ibneler özgür olsa”, “Her yer Rojava,her yer direniş” sloganları ile Kadıköy Meydanı’nda yerlerini aldı.



Gezi olaylarına ithafen ”Everyday i’m çapulling” ve “Boyun Eğme” yazılı t-shirtler satıldı ve BDP bandajları dağıtıldı. Bazı BDP  destekçilerinin giydiği BDP renklerini taşıyan  sarı-yeşil-kırmızı Kürdistan t-shirtleri dikkatleri çekti.



Adı: Barış  



Kürtçe-Türkçe şeklinde sunulan program Gezi olayları sırasında ve Ortadoğu’da yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. 1 Eylül’ün önemini ifade etmek için ekrana Adı:Barış, Doğum Yeri:Dünya, Doğum Tarihi:1 Eylül şeklinde yazı yansıtıldı.        



BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul bağımsız milletvekilli Sırrı Süreyya Önder, HDK milletvekilli Levent Tüzel yaptıkları konuşmalarda Robovski, Mısır ve Suriye'de yaşanan katliamlara tepki gösterdi. Diğer siyasi örgüt temsilcileri de yaptığı konuşmalarda Ortadoğunun durumu, ana dilde eğitim ve Kürt meselelerine değindi. Herkesi barış için birlik olmaya davet etti.    



"Bayram gibi kutlamanın teminatı sizsiniz"                                        



BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Eylül Barış Günü’nü maalesef festival havasında karşılayamadıklarını belirttiği konuşmasında şunları vurguladı:



“Bugün savaşa dur diyen bu irade barışı getirecek olan iradedir. Bir gün 1 Eylül'ü bayram gibi kutlayacaksak bunun teminatı sizlersiniz.



“Savaşa karşı el ele vermemiş olsaydık şu an savaşın içinde olacaktık. Halk sokağa çıkmadığı müddetçe savaş isteyenler daha cesur olurlar. Arkasında halk desteği olmayan savaş lobisi savaşa cesaret edemez. Savaş naraları atarken halk desteği olmadığını bilmedikleri için korkak davranıyorlar.



“Bizim işimiz ezilen halkların yanında olmaktır. AKP iktidarı bunu beceremediği için Suriye'de de Mısır'da da akan kanın sorumludur. Gelin beraber bombalayalım demekten utanmıyor musunuz?



“Bakın AKP ne yapıyor? Mısır'da Arabistan ile iş tutarken, ABD ve İngiltere ile anlaşma yapıp müdahale edelim diyor. Niye oy verdiniz? İslami hassasiyetleri var, vicdanlı olur dediniz. Hesabını sormalısınız. Roboski'de Gezi'de Lice'de sormadınız, şimdi sormalısınız. Biz size bu yüzden mi oy verdik demelisiniz." 



İstanbul Bağımsız Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder “Savaşa hükümetler, ordular,devletler karar verir. Barışı halklar, yoksullar, emekçiler sağlar” diyerek 1 Eylül’ün önemine değindi



HDK adına konuşan Levent Tüzel yaptığı konuşmada “Çocuk ve kadınların katledilmediği, işçilerin sömürülmediği, eşitliğin ve özgürlüğün olduğu bir Kürdistan coğrafyası hayal ediyoruz” dedi.



1 Eylül mesajları



Reha Keskin, (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Yürütme üyesi): Bir taraftan Ortadoğu’da süren bir savaş var.Bir taraftan bu topraklarda süren bir savaş var.Rojava’da olanlar ortada,Suriye’ye yönelik emperyalist müdahale ortada.Burada Kürtlere yönelik savaşa karşı mücadele yürütüyoruz.1 Eylül’de bunu öne çıkarmaya çalışıyoruz.1 Eylül halkların özgürlüğü,demokrasisi mücadelesinin adıdır.



Emrah Tilki (Uluslararası İşçi Dayanışması Dermeği (UID-DER) üyesi): Dünyada her yer savaş halinde,bunların da asıl sebebi kapitalist oyunlar. Yapılması gereken şey işçi sınıfının dünya çapında birleşmesi,örgütleşmesi,daha iyi şartlara sahip olabilmesi.1 Eylül halkların talebini ortaklaştıran kapitalist sistemi ortaya çıkardığımız bir gün.



Ufuk Göllü, (Sosyalist Demokrasi Partisi(SDP) Genel Başkan Yardımcısı): Emperyalist çıkarlar uğruna Suriye halkı zarar görüyor.Suriye halkının sonuna kadar yanındayız ve bu şekilde desteğimizi gösteriyoruz.Aynı zamanda bu gün Gezi direnişindeki özgürlük mücadelesi için de önemli bir gün.1 Eylül’de tüm bunları sahiplenerek emperyalist düşüncelere karşı çıkıyoruz.



Metin İlgün, (Emek Partisi (EMEP)  MHK üyesi): 1 Eylül bizim açımızdan  uluslararası emperyalizme karşı Türkiye’deki işçilerin ve emekçilerin ortak mücadelesini anlatmanın,demokratik ve özgür bir toplum kurma düşüncesinin aracıdır.



İhsan Çelik, (BDP İl Yöneticisi):1 Eylül’ün bu sene farklı anlamı var.Gerillanın sınırların dışına çıkması,barışın önünü açması birinci adım gibi görülüyor ama  devlet henüz bir adım atmış değil.PKK tutsakları hasta olmalarına rağmen bir şey yapılmadı.Rojava’daki olaylar için gereken yapılmıyor.Bunlara bir çözüm bulunmasını diliyoruz.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin