Kabızlığın şifası: Bağırsakları canavar gibi çalıştırıyor! Kabızlığa yakalanmamak için…

Sindirim sistemi sorunu olan kabızlık, hemen hemen herkesin hayatının bir noktasında karşılaştığı bir sorundur. Çok fazla fast food tüketimi, kızartmalar ve sürekli katı beslenme kabızlığın en temel nedenlerinden biri. Kabızlığın önüne geçmek için yapabileceğiniz en iyi şey tabiki bol su içmek. Ancak bunun dışında da bağırsaklarınızı çalıştıracak içecekler mevcut.

Google Haberlere Abone ol
Kabızlığın şifası: Bağırsakları canavar gibi çalıştırıyor! Kabızlığa yakalanmamak için…

Bağırsakların çalışması aynı zamanda kilo verebilmek anlamına geliyor. Kızartmalar, fast food beslenmeler kabızlığa yol açıyor. Sıvı beslenme tarzı ise bağırsak çalıştırıyor.

KABIZLIK NEDİR?

Bağırsaktaki hareketlerin güç ya da normalden daha nadir gerçekleştiği vakalara kabızlık adı verilir. Kabızlık, aynı zamanda konstipasyon olarak da bilinir. Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında kabızlık sorunu ile karşılaşır. Bu durum genel olarak çok ciddi bir sağlık sorununa sebebiyet vermese de, belirtileri geçtiği vakit kişi kendisini çok daha rahatlamış hisseder.

Her bir bağırsak hareketi arasındaki geçen süre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kimi insan günde üç sefer büyük tuvalete çıkarken, kimi insan ise haftada sadece birkaç defa tuvalete çıkabilmektedir. Fakat üç ya da daha fazla gün, tuvalete çıkmamak için fazla uzun bir süredir. Normal koşullarda üçüncü günden itibaren tuvalete çıkmak dışkının sertleşmesinden kaynaklanarak zorlaşır. Haftada üç seferden daha az büyük tuvaletin yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanmaktadır.

Kabızlığın şifası: Bağırsakları canavar gibi çalıştırıyor! Kabızlığa yakalanmamak için…

KABIZLIK NEDENLERİ NELERDİR?

Kabızlığın genel olarak hayat tarzına dayanan pek çok sebebi olabilmektedir. Bunlar arasında normal bir diyet sırasında tüketilen besinler ve günlük hayat aktivitelerinde değişimler yaşanabilmektedir. Beslenme sırasında yeteri miktarda su ya da lifli besin tüketilmemesi başka bir sebeptir. Aşırı miktarda süt ve süt ürünleri tüketmek bazı kişilerde kabızlığa sebep olabilir. Aktif bir hayata sahip olmamak ya da tuvalet yapma isteğine karşı uzun süre boyunca direnmek kabızlığa sebep olabilir. Ayrıca stres de kabızlık için ayrı bir sebeptir.

Müshillerin ya da laksatifler gibi maddelerin uzun süreli kullanımı da kabızlığa yol açabilmektedir. Aynı zamanda antidepresanlar, demir hapları, içerisinde kalsiyum ya da alüminyum bulunan antacid ilaçları ve özellikle güçlü ağrı kesici ilaçlar da kabızlığa sebebiyet verebilmektedir. Bunların haricinde;

  • Çeşitli yeme sorunları,
  • İrritabl (Huzursuz) bağırsak sendromu,
  • Gebelik,
  • Sindirim sistemindeki sinirlerde ve kaslarda yaşanan problemler,
  • Kolon kanseri,
  • Parkinson hastalığı,
  • Multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar,
  • Az çalışan tiroit bezleri,
  • Hipotiroidizm olarak adlandırılan tıbbi rahatsızlıklar da kabızlığa neden olabilmektedir.

Kabızlığın şifası: Bağırsakları canavar gibi çalıştırıyor! Kabızlığa yakalanmamak için… - Resim : 2

KABIZLIĞA İYİ GELEN 3 İÇECEK

KEFİR: Probiyotik deposu kefirler bağırsakları çalıştırır. Yoğurt ve ayran da tüketebilirsiniz.

KAYISI ÇAYI: Bitki çayları arasında kaysı çayı bağırsak dostudur. Atılımı sağlar.

SİRKELİ SU: Sirkenin bağırsakları çalıştırdığını biliyor muydunuz? Aç karnına tüketin.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin