Julius Robert Oppenheimer kimdir, neden öldü. Atom bombasının babası Julius Robert Oppenheimer en ünlü sözleri neler? Julius Robert Oppenheimer biyografisi ve hayatı

Julius Robert Oppenheimer 'ilk nükleer bombanın babası' olarak biliniyor. Yarattığı nükleer silahlar Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atıldı ve bölgedeki binlerce insan hayatını kaybetti. Hayatta kalabilenler iki ay içinde radyasyon nedeniyle öldü. 5 sene içinde ise radyasyon nedeniyle mutasyona uğrayan 60 bin kişi daha hayatını kaybetti. İşte ünlü fizikçi Julius Robert Oppenheimer hakkında ayrıntılar.

Julius Robert Oppenheimer kimdir, neden öldü. Atom bombasının babası Julius Robert Oppenheimer en ünlü sözleri neler? Julius Robert Oppenheimer biyografisi ve hayatı

Julius Robert Oppenheimer Amerikalı fizikçi ve üniversite profesörüdür. 2. Dünya Savaşı döneminde ilk nükleer silahları geliştiren gizli Manhattan Projesi’nin başkanlığını yürüttü. 

İlk atom bombası testi 16 Temmuz 1945'te New Mexico'daki Trinity tesislerinde başarıyla gerçekleşti. Savaş bittikten sonra ABD Atom Enerjisi Komisyonu'nun etkili Genel Danışma Komitesi'nin başkanı oldu. Bu pozisyonda nükleer silahların yayılmasının önüne geçmek, nükleer enerjinin uluslararası kontrolü ve Sovyetler Birliği ile nükleer silahlanma yarışında lobi yapmak gibi çalışmaları üstlendi.

Julius Robert Oppenheimer'ın hayatı film oldu. Başrolde Peaky Blinders yıldızı Cillian Murphy yer alığı filmin vizyon tarihi 21 Temmuz 2023 Cuma olarak belirlendi. İşte Julius Robert Oppenheimer'ın hayatı ve sözleri.

JULIUS ROBERT OPPENHEİMER KİMDİR?

22 Nisan 1904 Amerika New York doğumlu Julius Robert Oppenheimer'in babası ABD'ye göç etmiş zengin bir Yahudi tekstil ithalatçısı, annesi ise Yahudi bir ressamdı.

Annesinin sanat koleksiyonlarında Pablo Picasso ve Édouard Vuillard'ın eserleri ile  Vincent van Gogh'un en az üç orijinal tablosu bulunuyordu.

Oppenheimer'in kardeşi Frank da kendisi gibi fizikçiydi.

8. sınıftan sonra kimya ile ilgilenmeye başlayan Robert Oppenheimer Harvard College'dan 18 yaşında mezun oldu. Sonrasında kimyadan vazgeçip fiziğe geçti. Harvard Üniversitesi ve Göttingen Üniversitesinde kendini geliştiren Julius Robert Oppenheimer 22 yaşında doktora dercesi aldı. Özelikle kuantum teorisi ile ilgili birçok makale yayınladı. Eylül 1927'de teorik fizik uzmanı olarak Harvard Üniversitesi'ne döndü. 1928'de Kaliforniya Üniversitesi'nde fizik dersleri vermeye başladı.

1930'lu yıllarda komünist görüşlerden etkilenen Robert Oppenheimer 1937'de vefat eden babasından kalan 300 bin dolarlık miras ile sol görüşlü gruplara maddi destekte bulundu, ancak partiye katılmadı.

Kasım 1940'ta Katherine ("Kitty") Puening Harrison ile hayatını birleştirdi. 1941 ve 1944'te iki çocuk babası oldu.

Julius Robert Oppenheimer kimdir, neden öldü. Atom bombasının babası Julius Robert Oppenheimer en ünlü sözleri neler? Julius Robert Oppenheimer biyografisi ve hayatı

JULIUS ROBERT OPPENHEİMER NEDEN ÖLDÜ?

Julius Robert Oppenheimer aktif bir sigara içicisiydi. 1965'in sonlarında gırtlak kanseri teşhisi konuldu. Ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapinin ardından 1967'de komaya girdi ve 18 Şubat 1967'de 62 yaşındayken evinde hayatını kaybetti.

JULIUS ROBERT OPPENHEİMER SÖZLERİ

"Dünyanın artık aynı olmayacağını biliyorduk. Bazılarımız güldü, bazılarımız ağladı. Birçoğumuz sessizdik. Benim aklıma Hint yazılarından Bhagavad Gita'dan bir satır geldi. Vişnu, Prens'i görevini yapmaya ikna etmeye çalışırken, onu etkilemek için çok kollu formuna girer ve şöyle der: 'Ben şimdi ölüm oldum, dünyaların yok edicisiyim.' Sanıyorum öyle ya da böyle hepimiz bunu düşündük."

"Teknik olarak hoş bir şey gördüğünüzde, devam edin ve onu yapın ve ancak teknik başarınızı elde ettikten sonra bu konuda ne yapacağınızı tartışın. Atom bombasında da böyleydi."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin