JP Morgan'dan Merkez Bankası tahmini: Bu ay politika faizi yüzde 25'e çıkarılacak, 2023 yılının ikinci yarısında Türkiye resesyona girecek

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Türkiye'ye yönelik tahminlerini açıkladı. JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 22 Haziran'da yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizini yüzde 25'e çıkaracağını iddia etti. Banka ayrıca Türkiye'nin 2023 yılının ikinci yarısında resesyona gireceğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
JP Morgan'dan Merkez Bankası tahmini: Bu ay politika faizi yüzde 25'e çıkarılacak, 2023 yılının ikinci yarısında Türkiye resesyona girecek

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerini açıkladı. 

Reuters tarafından duyurulan bilgilere göre halen yüzde 8.5 seviyesinde bulunan politika faizinin 22 Haziran tarihinde yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısınnda yüzde 25'e çekileceğini iddia etti. 

Faizin bu orandan daha yüksek olma ihtimalini de göz önünde bulunduran JP Morgan, 2023'ün ikinci yarısında kredi koşullarının sıkılaşmasıyla birlikte Türkiye ekonomisinin resesyona gireceği tahmininde bulundu. JP Morgan politika notunun yazarı Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, "Yıl sonu politika faizi beklentimizi yüzde 30'da sabit tutuyoruz" ifadelerini kullandı. 

TCMB uzunca bir süredir düşük faiz, yüksek enflasyon politikası izliyor. Politika faizi yüzde 8,5 olmasına rağmen bankalardaki kredi ve mevduat faizleri bunun üç katı seviyesini bulabiliyor.

ŞİMŞEK 'HEDEF REFAHI ARTIRMAK' DEMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevi Nureddin Nebati'den devralırken, "Hükümetimizin temel hedefi, toplumsal refahı artırmaktır. Bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi özlenen bir refaha ulaşmada anahtar olacaktır" demişti.
Şimşek, "orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesini" öncelikleri arasında sıralamıştı.

RESESYON NEDİR?

Resesyon ya da durgunluk, bir ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) arka arkaya iki çeyrek boyunca azalması durumuna verilen isimdir.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin