JİTEM davası, Musa Anter davasıyla birleştirildi!

Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi dosyaların Ankara'da birleştirilmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
JİTEM davası, Musa Anter davasıyla birleştirildi!

Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemini gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da bulunduğu 5'i firari 16 sanıklı JİTEM davasına devam edildi.



Güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen Musa Anter cinayeti davası ile JİTEM ana davası arasında fiili ve hukuki bağ olmadığını gerekçe gösteren Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, dosyaların birleştirilme talebine olumsuz yanıt verdi. Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi ise olumsuz görüşe rağmen, dosyaların Ankara'da birleştirilmesine karar verdi.



Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve tutuksuz 16 sanığın katılmadığı duruşmaya mağdur avukatı Barış Yavuz gelirken, sanık avukatları mazeret dilekçesi göndererek hazır bulunmadı. Duruşmada ilk olarak dosyaya gelen evrakı aktaran mahkeme başkanı, Musa Anter cinayeti yargılamasının yapıldığı Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin her iki dosyanın birleştirilmesine ilişkin görüşünü okudu. Mahkeme Başkanı, Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin her iki dosyanın birleştirilmesi konusunda, aralarında hukuki ve fiili bağ olmadığı gerekçesiyle olumsuz yanıt verdiğini açıkladı.



SAVCI:ANKARA AĞIR CEZA MAHKEMESİ YETKİLİ 



Duruşmada daha sonra söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, JİTEM ana davası ile Ankara'da görülen Musa Anter cinayeti dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirtti. Savcı, Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin davanın nakli ile birlikte yetkilendirilmiş ve görevlendirilmiş olduğunu belirterek bu davanın da Musa Anter cinayeti dosyası ile birleştirilmesini talep etti. 



Mağdur avukatı Barış Yavuz ise JİTEM dosyasının Ankara'ya gönderilmemesi gerektiğini ifade ederek, "Ankara'da görülen dosya da Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyordu. Buradaki dosya JİTEM'in tanımlandığı ana dosyadır. Güvenlik nedeniyle Musa Anter dosyasının gönderilmesi de bizce yerinde değildir" dedi.



BİRLEŞTİRME KARARI VERİLDİ



Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra kararını açıkladı. Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, JİTEM ana davasında incelenecek ve araştırılacak bir husus kalmadığı için yargılamaya son verildiğini açıkladı. Mahkeme dosyanın Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Musa Anter cinayeti davası ile birleştirilmesine karar verdi.



16 SANIK HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU HAPİS İSTENİYOR 



1'incı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu toplam 16 sanık hakkında 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'birden fazla kişiyi öldürmek' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15'er yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin