İzlenme rekorları kıran Türkiye dizisi, ABD medyasında 'devrimci' ilan edildi!

Newsweek'in Paris Büro Şefi Christopher Dickey, gelişmekte olan ülkelerde gösterilen televizyon dizilerini analiz etti.

Google Haberlere Abone ol
İzlenme rekorları kıran Türkiye dizisi, ABD medyasında 'devrimci' ilan edildi!

Gelişmekte olan ülkelerde televizyon dizilerinin 'sosyal değişim'in 'örtülü' araçları olduğu yorumları yapılırken 'Gümüş' adlı Türkiye dizisi, 'Arap dünyasında en devrimci dizilerden biri' olarak gösteriliyor.



Newsweek'in Paris Büro Şefi Christopher Dickey, son 40 yılda tüm dünyaya yayılan televizyon dizilerinin gelişmekte olan ülkelerde 'sosyal değişim'in 'örtülü' araçları olarak değerlendirdiği geniş makalesinde televizyon dizileri için "Meksika ve Brezilya'da doğum oranını azaltmaya yardımcı oldu, okuma yazmayı da teşvik etti. Arjantin'de ise kaçırılan kadınlar için arama çabalarına destek verdi, Karayiplerde AİDS ile mücadelede kullanıldı" diye yazıyor.



Daily Beast sitesinde yer verilen makalade "En etkin televizyon dramaları, gösterildiği kültürlerde derin kökleri olanlardır ve dizi izleyenlerin de yaşadığı bazı olaylar, senaryo yazarlarının hayal ürünleri kadar yürek parçalayıcı olabiliyor" deniliyor. 



GÜMÜŞ TÜM BÖLGEDE "BÜYÜK SANSASYON YARATTI"



Christopher Dickey, İngiliz hükümeti, Avrupa Birliği, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin diziler için kaynak sağladığına işaret ettiği makalesinde dizilerin Ortadoğu'daki etkisi üzerinde de dururken şunları yazıyor:



"Arap dünyasında en devrimci dizilerden biri, saf eğlence diye tasarlandı. Arapçada "Nur' olarak tercüme edilen Türk dizisi Gümüş, başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm bölgede büyük sansasyon yarattı."



Suudi gazetecisi ve film yapımcısı Salih Ambah'a atfen 'Gümüş' gösterildiğinde ülkenin sokaklarının boşaldığı değerlendirmesini yansıttıktan sonra "Suudi erkekler, diziye karşı birleşti ve ülkenin başlıca din adamı diziyi eleştirmek üzere bir fetva yayımladı" diye yazan Dickey, Suudi kadınların günlük hayatlarında maruz kaldığı kısıtlamaları da anımsatarak şöyle diyor:



"Aslında Suudi kadınları etkileyen dizideki koca oldu. Ambah'a göre, sarışın, mavi gözlü Mohammed, "uzun boylu, yakışıklı, romantik, saygılı ve eşi Nur'a sevgi ile ve eşit olarak muamele ediyor'. Birkaç Suudi gazeteye göre, bazı Suudi erkekler, eşlerinin cep telefonlarında Mohammed'in fotograflarını buldukları zaman onlardan boşandılar."



Dickey de "isteyerek veya istemeyerek, dizilerin sosyal değişimin en doğal araçları olduğu alan ise erkekler dünyası ile kadınlar dünyası arasındaki o karmaşık alandır" görüşünü dile getiriyor. 



Kanal D'de 2005-2007 yılları arasında yayınlan ve başrollerinde Songül Öden ile Kıvanç Tatlıtuğ'un bulunduğu 100 bölümlük 'Gümüş' dizisi, Gümüş ve Mehmet Şadoğlu çiftinin yaşamları ve ailelerinin hayatlarını konu alıyordu. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin