İsveç’in NATO’ya üyeliği Meclis'te... Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan protokol Meclis'e sevk edildi

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak, Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edildi. Litvanya'daki Türkiye, İsveç ve NATO arasındaki üçlü görüşmeden temmuz ayında uzlaşma çıktı. Erdoğan, İsveç'in askeri ittifaka katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götürme sözü vermişti.

Google Haberlere Abone ol
İsveç’in NATO’ya üyeliği Meclis'te... Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan protokol Meclis'e sevk edildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir." ifadesi kullanıldı.

 İSVEÇ’İN NATO’YA KATILIM SÜRECİ

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırıya tepki olarak geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı.

Ancak, Türkiye terörle mücadele konusundaki endişelerini gerekçe göstererek İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamıştı.

Özellikle İsveç'te yapılan Kuran yakma eylemleri Ankara tarafından sert tepkiyle karşılandı.  

Batı’nın Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğine bir an önce onay vermesi beklentisi sürerken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Temmuz ayında “İsveç’in NATO üyeliğinin yük mü getireceği, fayda mı getireceği artık daha çok tartışmaya açıktır” demişti.

LİTVANYA'DAKİ ZİRVE

Litvanya'daki Türkiye, İsveç ve NATO arasındaki üçlü görüşmeden temmuz ayında uzlaşma çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götürme sözü verdi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da terör örgütlerini desteklemeyeceklerini yineledi. Ayrıca, vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine destek vereceklerini iletti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, varılan uzlaşmayı tarihi bir adım olarak nitelemişti.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin