İstenmeyen SMS'lerden kurtuluş yok!

TÜSODER Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, kısa mesajlarla ilgili önemli yaptırım getirecek kanunda bazı boşluklar bulunduğunu öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
İstenmeyen SMS'lerden kurtuluş yok!

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda '05' ile başlayan ve bireysel gibi görünen statik telefon numaralarından cep telefonlarına reklam mesajları gelmeye başladığını söyledi.



İstenmeyen kısa mesajlarla ilgili çalışma yapıldığını, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'un 1 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğini anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:



"Daha yürürlüğe girmeden bazı açıkgözler kanunun boşluğunu buldu. Bu kanun, bireysel hatlardan gönderilen reklam mesajlarını kapsamadığı için boşluk içeriyor. Söz konusu boşluğun olmaması için bu problemleri engelleyebilecek ve üzerine gidilebilecek teknik yapının geliştirilmesi gerekiyor. Teknik altyapı olmadan, madde koyulsa bile sorunu önlemeye yetmeyecektir. Sonuç olarak, 'istenmeyen kısa mesajlar son bulacak' müjdesi verilse de vatandaşlar, istenmeyen kısa mesajlardan kurtulamayacak. Kanunun getirdiği önemli yaptırımlardan kaçmak isteyen bazı fırsatçılar, bireysel ya da bireysel görünümlü ve gönderenin tespiti güç hatlardan reklam mesajları göndermeye başladı.



Bu numaralarla ilgili GSM operatörlerine başvurulduğunda ticari hat görünmediğinden engellenemediği gibi kanunun tanıdığı reddetme imkanı da bulunmamaktadır. Bu numaralar engellense dahi böyle bir sürü hat olduğundan engelleme de etkisiz kalacaktır."



Yıldız, kanunun bireysel hatların ticari iletiler için kullanımını yasaklayacağını, bu kural ihlal edildiğinde hatların kapatılacağı yaptırımını getirdiğini dile getirdi.



Bu numaraların GSM operatörlerine ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilerek kapattırılabileceğini aktaran Yıldız, "Ancak bu iş de bataklıkta sinek avlamak gibi etkisizdir. Elektronik ticaretle ilgili yürürlüğe girecek kanundaki para cezalarının kimler tarafından gönderildiğinin tespiti güç, kısa mesajlara uygulanması zor. GSM firmalarının da bu mesajları engellemeleri mümkün değildir. Dolayısıyla bireysel hatlardan ticari iletilerin gönderilmesine karşı yapılacak caydırıcı önlem bulunmamaktadır. Bu yasal boşluk nedeniyle yakın zamanda bireysel hatlardan bolca reklam mesajı alacağız" görüşünü savundu. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin