İŞTE TÜRK EMBEDDED´LER

İlk Türk ‘embedded’ (iliştirilmiş) gazeteciler Irak´a girdi. Irak´taki savaşı ABD ve İngiliz birlikleriyle beraber izleyen bütün dünyadan 600 ‘embedded’ muhabir arasında Türkiye´den Cüneyt Özdemir, Mithat Bereket ve Ümit Bektaş var.

Google Haberlere Abone ol
İŞTE TÜRK EMBEDDED´LER

Irak'a giren Amerikan ve İngiliz birlikleriyle birlikte savayı izleyen ‘embedded’ muhabirler, ya da bizim kullandığımız deyişle ‘iliştirilmiş’ gazeteciler arasında artık beş Türk medya mensubu da var. Bağlı bulundukları kurumlar CNN Türk, NTV ve Milliyet.



Savaşı izleyecek beş Türk gazeteci önce Kuveyt'e gitti. Buradan dün gece güney Irak'a geçen Türk gazeteciler savaşa birinci elden tanıklık edecekleri ABD birlikleri için kayıt yaptırdılar. Türk ‘embedded’ gazeteciler arasında bulunan CNN Türk'ten Cüneyt Özdemir de savaşa birlikte gideceği muharip birlik için yazıldı. Dün Kuveyt-Irak sınırındayken telefonla konuştuğumuz Özdemir ‘‘Güney Irak'a birazdan giriyorum. Savaşı ABD 4'üncü Piyade Tümeni ile birlikte izleyeceğim. Bu tümenin 18'inci Muharip Birliği'nde olacağım. Tam olarak nereye gideceğimiz söylenmedi ama bu tümenin kuzeye doğru hareket etmesi bekleniyor’’ dedi.



HEDEF TIKRİT



Irak'taki savaşı izleyen 600 civarındaki ‘embedded’ muhabirin yüzde 80'ini ABD'li ve İngilizler kalanı diğer ülke gazetecileri oluşturuyor.



Cüneyt Özdemir'in içinde bulunduğu 4'üncü Piyade Tümeni'nin Irak lideri Saddam Hüseyin'in memleketi Tıkrit'e müdahale etmesi bekleniyor. Savaşın ilk günlerinde koalisyon birlikleri güney Irak'ta çok büyük bir direnişle karşılaşmayınca, asıl direnişin Bağdat'ta olacağı söylenmişti. Şimdi aynı söylenti, Tıkrit için dile getiriliyor.



İşte 5 Türk gazeteci



IRAK'taki savaşı izlemek üzere Türkiye'den giden 5 medya mensubu şöyle: Cüneyt Özdemir (CNN Türk - editör, program yapımcısı, sunucu), Atilla Alicikoğlu (CNN Türk - kameraman), Ümit Bektaş (Milliyet, muhabir - foto muhabiri), Mithat Bereket (NTV - Dış Haberler Editörü, program yapımcısı, sunucu) Tuncay Altun (NTV - kameraman)



Sansürsüz haber ama vurulanları göstermiyor



ABD'de Colombia Üniversitesi'nin desteğinde PEJ (Project for Excellence in Journalism- Gazetecilikte Mükemellik Projesi) tarafından Irak'taki savaşının ilk 3 gününde embedded medya mensuplarının geçtiği haberler üzerinde bir araştırma yapıldı. Araştırmanın bazı bulguları şöyle:



Medyanın haberlere yorum katmakla eleştirildiği günümüzde, ele alınan embedded haberlerin yüzde 94 gibi büyük çoğunluğu gerçeği yorumsuz yansıtıyor.



Ele alınan haberlerin çoğu -10'dan 6'sı-canlı yayın ve bir editör denetiminden geçmemiş haber.



İzleyiciler çoğunlukla askerlerden ya da diğer kişilerden değil doğrudan muhabirden haberi dinliyorlar. 10 haberden 8'inde sadece muhabirin konuştuğu saptandı.



Haberler derinlikten yoksun. İncelenen haberlerden hiçbirisi açılan ateşle vurulan insanları göstermiyor.



HÜRRİYET

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin