İşte Merkez Bankası'nın faiz kararı... Merkez Bankası'nın faiz kararı dolar ve euro kurunu etkileyecek. Altın fiyatları, enflasyon rakamları ne olacak?

Milyonlarca çalışanın gözü temmuz zammındayken piyasalar Merkez Bankası'nın faiz kararına kilitlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerin düşürüleceği mesajını vermişti. Ancak enflasyonun bu kadar yüksekken faiz indirilmesi durumunda dolar kurunun fırlayacağı belirtiliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), haziran ayına ilişkin faiz kararı öncesi piyasa katılımcıları son tahminlerini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
İşte Merkez Bankası'nın faiz kararı... Merkez Bankası'nın faiz kararı dolar ve euro kurunu etkileyecek. Altın fiyatları, enflasyon rakamları ne olacak?

Merkez Bankası, geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti.

Banka; ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

SABİT BIRAKILMASI BEKLENİYOR

Bu gelişmelerle birlikte Reuters anketine katılan 15 ekonomistin 14'ü haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde. Bir katılımcı ise politika faizinin yüzde 13'e indireleceği görüşünde.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 18 kurumun katılımıyla hazırladığı ankette medyan beklenti politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılması yönünde gerçekleşti. Mevcut toplantıda bir kurum politika faizinde 100 baz puanlık indirime gidilmesini bekliyor.

17 ekonomistin tamamının tahmini ise, yüzde 14 olan faizin sabit bırakılacağı yönünde.

ENFLASYON ZİRVEYE İLERLEDİ

Merkez Bankası'nın faiz kararlarıyla birlikte kur krizi patlak vermiş, yıllık enflasyon 73,50'e çıkmıştı.Ekonomistlerin beklentileri ise, 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor.

TL'NİN DEĞER KAYBI SÜRDÜ

Gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL'nin 2021'de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören TL, finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti.

ERDOĞAN, 'FAİZLERİ İNDİRECEĞİZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta hükümetin faizleri yükseltmeyeceğini ve aksine daha da indireceğini söylemişti.

Mevcut politikada hükümet üretimi, ihracatı ve istihdamı artıracak şekilde yatırımların düşük faizle özel sektör tarafından yapılması istiyor.

MERKEZ BANKASI, DEĞİŞİKLİĞE DAİR SİNYAL VERMEDİ

Merkez Bankası ise enflasyondaki yükselişe rağmen son dört toplantısında politika faizini değiştirmedi. Banka daha sonra faiz değişikliği yapabileceğine dair de sinyal vermedi.

Bazı ekonomistler ise TCMB'nin kararlarının öngörülemezliği sebebiyle son aylardaki anketlere katılmamayı seçiyor.

YARIN 14.00'TE AÇIKLANACAK

Merkez Bankası faiz toplantısına ilişkin karar, 23 Haziran Perşembe günü (yarın) saat 14.00'te açıklanacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin