İşte EYT düzenlemesi. Meclis'e EYT yasa taslağı sunuldu. EYT yasa taslağı maddesinin detayları tek tek açıklandı

Milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurunun beklediği gün geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2022 yılının sonlarında duyurulan EYT düzenlemesi bugün kamuoyu ile paylaşıldı. İşte EYT yasa taslağının son hali.

İşte EYT düzenlemesi. Meclis'e EYT yasa taslağı sunuldu. EYT yasa taslağı maddesinin detayları tek tek açıklandı

Milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurunun beklediği gün geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2022 yılının sonlarında duyurulan EYT düzenlemesi bugün kamuoyu ile paylaşıldı. 

EYT düzenlemesine ilişkin teklif, artık Meclis'e geldi. Geçtiğimiz hafta AK Parti grubunda imzaya açılan EYT teklifi, bugün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Konu ile ilgili kameraların önüne geçen AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu yasa hakkında detayları açıkladı.

Akbaşoğlu konuşmasından önce başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Bahçeli, Destici, Bakanlık ve A'dan Z'ye bütün milletvekillerine, komisyondaki vekillere teşekkür etti.

İşte EYT yasa taslağının detayları: 

"Hayalleri bir bir hayata geçiriyoruz. Bu çalışmanın en hayırlı neticeler vermesini niyaz ediyorum. Bir teşekkürlerimiz de EYT platformlarına. İradelerini ortaya koyan ve bunları bize ifade eden EYT platformu temsilcilerine gönülden teşekkür ediyorum.

Yapılamaz, edilemez, oyalanıyor, yaplamayacak, seçimden sonraya mı kalacak gibi yaklaşımların hiç birinin doğru olmadığı vaktinde bu konunun teklife dönüştürülerek TBMM'ye sunulduğuna şahit olmanın heyecanı içerisindeyiz.

Bu teklifte ne getiriyoruz?

4 maddeden oluşuyor. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe, biri yürütmeye ilişkin.

EYT'ye has yalın, sade, uygulunabilirliği basit en kapsamlı şekilde hakları genişletici bir şekilde düzenleme.

İşte EYT düzenlemesi. Meclis'e EYT yasa taslağı sunuldu. EYT yasa taslağı maddesinin detayları tek tek açıklandı

YAŞ ŞARTI KALKTI

Birinci düzenlememiz bu konu ile ilgili; yaşa takılma engelinin kaldırılması. Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip. Kimler için? 8 Eylül 1999 dahil olmak üzere herkes yararlanacak.

500 LİRA DESTEK

İkinci olarak; bu konusa hakikaten çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içerisinde bunun devam etmesi üretimin ihracatın ekonominin büyümesi bu konuda bir sekteye uğranılmaması amacıyla biz bu konuda sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlar ilgili bu kanun teklifi bünyesinde 500 lira desteklemeyi devletimiz üstleniyor. Yüzde 5 oranında destek primi söz konusu.

TAŞERONLARA İMKAN

Üçüncü olarak; taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenlemeyle bu konuda daimi işçi statüsüne geçen bütün yüzbinlerce arkadaşımız çalışanımız ile bir dokunuşta bulunuyoruz. 375 sayılı KHK'nin emekliliğe hak kazanıldığı takdirde bu çalışan işçi kardeşlerimizin zorunlu olarak iş akdinin feshine yönelik düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden taşerondan işçi kadrosuna geçen arkadaşlarımız için ister emekli olabilme ister kendi yerlerinde çalışma imkanını sağlıyoruz."

SORULARI YANITLADI

Akbaşoğlu açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akbaşoğlu topluca yanıt verdi:

"Biz bugün teklifimizi sabah itibariyle sunuma hazır hale getirdik, 11'de duyuracağız diye ilan etmiştik. 4 maddeden oluşan bu teklif Resmi Gazete'de yayımlandığında yürürlüğe girecek. 5 milyona yakın insanımızı süreç içerisinde etkileyecek. 2023 yılı içerisinde 2 milyon 250 bin vatandaş emekliliği hak edecek. 

İLK MAAŞ MART AYINDA, ŞUBATTA BAŞVURU VAR

Emekliliği hak eden kişilere çalışmaya devam etme veya emekli olma noktasında nasıl tezahür edeceğine beraber şahit olmuş olacağız. Prim gününü şuandaki mevzuata göre ve çalışma süresini dolduran bütün çalışanlar yaş şartı olmaksızın emekliliği hak edecekler. Bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeyi planlıyoruz. Hızlı bir şekilde geçsin diye ilavade bulunulmaksızın sadece EYT düzenlemesini ihtiva ediyor. En geç haftaya Salı günü veya Çarşamba günü bu konuda en geç EYT'nin Genel Kurul'dan da yasalaşmasını ön görüyoruz. Şubat ayında yasalaşarak yürürlüğe girmekle beraber emeklilik başvuruları ister e-Devlet'ten veya bizzat SGK'ya müracaatla bu taleplerini ortaya koyabilirler.

AZ MAAŞ İDDİALARI ASPARAGAS

Başvuru tarihinden itibaren takip eden ay başı itibariyle emeklilik maaşına hak kazanır. Mart itibariyle Şubat'ta başvuran bütün emeklilerin Mart'ta maaşlarını alabilme imkanları söz konusudur. 

EYT'liler daha az maaş alacak iddiaları asparagas bir haberdir. EYT'lilerin farklı bir statüsü söz konusu değil, daha az maaş alma durumu söz konusu değil.

(Prim detayı) Şu anda yürürlükteki mevzuata göre hangi düzenleme söz konusuyla o geçerli. Daraltıcı düzenleme getirmiyoruz, genişletici anlamda düzenleme yapıyoruz. Yürürlükte olan kanunlarda ne ise o geçerli. EYT'lilerin talebi doğrultusunda yaşını bekleyen milyonlarca insan vardı, biz bunlarla ilgili diyoruz ki bu iki şartı taşıyan herkes emekli olmuş olacak.

Bugünkü mevzuata göre hangi gün sayısı geçerliyse bunları doldurup yaşı bekleyenlerle ilgili yaş şartını ortadan kaldırıyoruz."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin