İstanbul'un depremde en çok hasar alacak ilçeleri. AFAD raporu tüm çıplaklığıyla İstanbul'da depremin hangi ilçeleri daha çok vuracağını açıkladı

Son günlerde Prof. Dr. Celal Şengör'ün beklenen büyük İstanbul depremi nedeniyle kenti terk etmeye hazırlanması kentteki "İstanbul depreme ne kadar hazır?" sorularını da beraberinde getirdi. Sosyal medyada Prof. Şengör'ün kararı tartışılırken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı raporu İstanbul'da olası bir depremde hangi ilçelerin daha çok zarar göreceğini gözler önüne serdi. İşte olası büyük İstanbul depreminde kentte en çok hasar alacak ilçeler.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un depremde en çok hasar alacak ilçeleri. AFAD raporu tüm çıplaklığıyla İstanbul'da depremin hangi ilçeleri daha çok vuracağını açıkladı

Prof. Dr. Celal Şengör'ün beklenen büyük İstanbul depremi sonrası yaşanacak olağanüstü felakete dikkat çekip kenti terk edeceğini açıklaması sosyal medyada son günlerin en çok tartışılan konusu oldu. 

1999 depremi sonrası İstanbul'da alınması gereken önlemlerin ne kadar alındığı soru işaretiyken 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkım yaratan deprem felaketi gözleri yeniden İstanbul'a çevirmişti. 

Prof. Dr. Şengör'ün açıklaması sonrası deprem konusunda hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan raporlar tekrar gündeme geldi.

İBB'YE GÖRE EN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

İBB, hazırladığı raporda depremde en çok hasar görmesi muhtemel ilçeleri Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü olarak açıklamıştı. İBB olası büyük bir depremde Zeytinburnu’nda 5 bin 334, Avcılar’da 7 bin 39, Küçükçekmece’de 12 bin 244 yapının ağır hasar alacağı konusunda bir rapor çıkarmıştı.

AFAD, İRAP RAPORU İSE DAHA DETAYLI 

AFAD tarafından hazırlanan İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP) göre olası büyük bir depremde İstanbul’u bekleyen tehlikeler şöyle sıralandı:

– Deprem İstanbul’un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek. Bu durumun ana sebepleri olarak; belirtilen ilçelerin faya yakınlığı, yapı stoğu taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersizliği, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler sayılabilir.

* Beylikdüzü ve Ataşehir: Nüfus yoğunluğunun ve yüksek katlı yeni binaların fazla olduğu ilçeler. Özel okullar da bu bölgede yoğunlaşmış. Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinin heyelan bölgesinde bulunmaları sebebiyle çökmeler gerçekleşebiliyor.

* Esenyurt: Yüksek ve yoğun yapılaşma, artan nüfus ve göçmen yoğunluğu ile depremden etkilenme riski yükselen bir ilçe.

* Silivri ve Tuzla: Aktif fay hattına yakın olmaları, alüviyon kalınlığının fazla olması ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler ile depremden yoğun şekilde etkilenebilecek ilçeler.

* Bakırköy, Avcılar ve Zeytinburnu: Bu ilçelerin tamamının etkileneceği öngörülüyor. Özel, devlet ve şehir hastanelerinin, okulların bu ilçelerde yoğun olması, yapı stoğunun eskiliği, olası etkiyi artırıyor.

Adalar: Fay hattına yakınlık ve yapı stoğunun eski olması nedeniyle yüksek risk taşımakla birlikte, nüfus ve yoğunluğunun azlığı, deniz ulaşım imkanlarının açıklığı, trafik problemi olmaması ilçeye ait diğer özellikler olarak ortaya çıkıyor.

* Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar: Kalabalık ve yoğun nüfuslu ilçeler olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer ilçelere göre fazlaca zorluk yaşanabilecek ilçeler olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin