İstanbul'daki korkutan deprem ve bina gerçeği: İBB İstanbul'daki binaların envanterini açıkladı yapıların yüzde 70'i 1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi'nden önce yapılmış

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkım yaratan felaket sonrası beklenen büyük İstanbul depremi de gündeme oturdu. Deprem bölgesinde 42 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti, on binlerce bina yerle bir oldu. Dünyanın en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbul ve riskli bölgeler tekrar konuşulmaya başlandı. İBB tarafından çıkarılan bina envanteri ise korkutan gerçeği gün yüzüne çıkardı. İstanbul'daki binaların yüzde 70'i 1999'dan önce yapılmış.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'daki korkutan deprem ve bina gerçeği: İBB İstanbul'daki binaların envanterini açıkladı yapıların yüzde 70'i 1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi'nden önce yapılmış

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkım yaratan felaket sonrası beklenen büyük İstanbul depremi de gündeme oturdu. Deprem bölgesinde 42 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti, on binlerce bina yerle bir oldu.

Dünyanın en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbul ve riskli bölgeler tekrar konuşulmaya başlandı. İBB tarafından çıkarılan bina envanteri ise korkutan gerçeği gün yüzüne çıkardı. İstanbul'daki binaların yüzde 70'i 1999'dan önce yapılmış.

Uzun süredir deprem tehdidi ile karşı karşıya olan İstanbul için bilim insanları hemen hemen her gün uyarılarda bulunuyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve başta Hatay olmak üzere 10 ilde büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından İstanbul için de yeniden kırmızı alarm verildi.

"YIKILIRSA ÖDEME GÜCÜMÜZ YOK"

Yaşanan büyük felaket sonrası bütün belediyeler harekete geçti. Bahçelievler Belediyesi ekipleri ile birlikte bazı binalarda incelemelerde bulundu. İstanbulluların bazıları yetkililerin depreme önlem alınması konusunda hızlıca harekete geçmelerini isterken, bazı vatandaşlar ise binalara yıkım kararı çıktığı takdirde bunu ödeyecek güçlerinin olmadığını söylüyor.

YÜZDE 70'İ 99 ÖNCESİ

İstanbul'daki riskli ilçeler olarak açıklanan bölgelerdeki belediyeler de binaların incelenmesi konusunda harekete geçti. tv100.com'da yer alan habere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin bina envanteri istatistikleri açıklandı. Buna göre mega kentteki binaların yüzde 70'lik kısmı 1999 Gölcük Depremi öncesinde inşa edildiği belirlendi.

Elde edilen verilere göre bu binalarla ilgili inceleme başlatılması ve karot alınması gerekiyor. 1999 öncesi inşa edilen binalarda yaşayan vatandaşlar ise ikiye bölündü. Bazı vatandaşlar riskli görülen bu binaların mutlaka incelenmesi gerektiğini savunurken, bazı vatandaşlar ise ""Karot alınmasını istemiyorum çok masraflı oluyor, bir de hasarlı çıktı diyelim, biz bu paraları nasıl ödeyeceğiz?" diyor.

7 YIL İÇERİSİNDE OLACAK

Vatandaşlar ekonomik nedenlerle binaların incelenmesine karşı gelirken İstanbul ve Marmara ile ilgili en korkutan açıklama ise Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat'tan geldi. 

İstanbul'da beklenen büyük deprem ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Kalafat, hem tarih verdi hem de depremin büyüklüğünü açıkladı. "7 sene içerisinde yüzde 64 olasılıkla İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olacak" diyen Prof. Kalafat'ın açıklamasının dikkat çeken bölümü şöyle:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde de bir deprem olabilir. Ancak Marmara Denizi kaynaklı bir olacaktır. Bunun tehlikesi bellidir. Marmara'da fay oradan geçti buradan geçti konuşmamıza gerek yok. Marmara Denizi'nin içerisinde geçen bir kol. Bu kol 7'nin üzerinde bir deprem üretecektir. Bunun yeri bellidir ama zamanını söyleyebilmemiz mümkün değil.

Yalnızca yapabileceğimiz istatiksel çalışmalardır. Bu da işte 2030'a kadar yüzde 64 olasılık, 2050'ye kadar yüzde 75 olasılık 2090 kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacaktır."

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin