İstanbul'da iki gün boyunca toplu taşıma ücretsiz olacak! Metro, metrobüs, otobüs, vapur ve tramvaylar ücretsiz olacak

İstanbul'da iki gün boyunca; metro, metrobüs, otobüs, vapur ve tramvaylarda bilet ücreti alınmayacak. 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı 18-19 Haziran'da gerçekleşecek. Sınavda milyonlarca öğrenci üniversiteye girebilmek için ter dökecek. İBB sınava girecek öğrenci ve sınav görevlilerine hafta sonu boyunca toplu taşımayı ücretsiz yaptı. Bu açıklamadan sonra diğer illerden de ücretsiz ulaşım duyurusu geldi: Ankara, İzmir, Bursa... Vali Yerlikaya'dan flaş açıklama

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da iki gün boyunca toplu taşıma ücretsiz olacak! Metro, metrobüs, otobüs, vapur ve tramvaylar ücretsiz olacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan YKS, 18 Haziran Cumartesi ve 19 Haziran Pazar günü, sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek.

İki ayrı günde uygulanacak YKS oturumlarına toplu taşımayla gitmek isteyenler için ulaşım ücretsiz olacak. Metro İstanbul, İETT ve Şehir Hatları; öğrencilere ve sınav görevlilerine ücretsiz olarak hizmet verecek.

Her iki sınav için geçerli olacak ücretsiz toplu ulaşımdan faydalanmak isteyenlerin sınav belgeleri veya görevli belgelerini göstermeleri yeterli olacak. Sınav başlangıcının 2 saat öncesinden başlayan ücretsiz ulaşım imkanı, sınav bitişinin 2 saat sonrasına kadar devam edecek.

İSTANBUL'DA KAÇ ÖĞRENCİ SINAVA GİRECEK?

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 18 Haziran 2020 günü ilk oturumu gerçekleştirilecek YKS ile ilgili istatistiki bilgiler paylaşarak, öğrencilere başarı dileklerini iletti.

Yerlikaya, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sevgili gençler, YKS 2022'ye sayılı saatler kaldı. İstanbul'da cumartesi Temel Yeterlilik Testi'ne 641 bin 851, pazar Alan Yeterlilik Testi'ne 393 bin 98, Yabancı Dil Testi'ne 39 bin 904 öğrencimiz girecek. Hepinize başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

 

ANKARA'DA DA ÜCRETSİZ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Liselere Geçiş Sınavı’ndan (LGS) sonra 18-19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için de öğrenci, veliler ve görevli eğitmenlerin sınav alanlarına gidiş gelişlerini kolaylaştırmak amacıyla ücretsiz toplu ulaşım hizmeti verecek.

EGO Genel Müdürlüğü, YKS’ye girecek adayların mağdur olmamaları amacıyla ANKARAY, Metro ve Teleferik başta olmak üzere 51 güzergâhta 202 adet ilave otobüs servisi ile ücretsiz toplu ulaşım sağlayacak.

YKS’ye katılacak öğrenciler, EGO’ya ait toplu taşıma araçlarından sınav giriş belgelerini göstermeleri şartıyla ücretsiz yararlanabilecek. Veliler ve görevli öğretmenler de sınav gününde toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilecek.

İstanbul'da iki gün boyunca toplu taşıma ücretsiz olacak! Metro, metrobüs, otobüs, vapur ve tramvaylar ücretsiz olacak - Resim : 2

İZMİR'DE ÜCRETSİZ OLDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak LGS ile gelecek hafta sonu düzenlenecek TYT ve AYT sınavlarına girecek öğrencilere toplu ulaşımın ücretsiz olması kararı aldı.

İzmir’de 20 Haziran Cumartesi, 27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günleri yapılacak LGS, TYT ve AYT sınavlarına girecek öğrenciler, hükümetin ilan ettiği sokağa çıkma kısıtlılığı saatleri arasında toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanacak.

 

Otobüs seferleri artırıldı

Koronavirüs süreci de dikkate alınarak ESHOT ve İZULAŞ otobüslerinin sefer sıklıkları artırıldı. Ani yoğunlukların hızla giderilmesi amacıyla tüm bölgelerde yedek araçlar da hazır tutulacak.

Metro ve Tramvay

İzmir Metrosu, 06.00-06.30 ve 20.00-00.20 saatleri arasında 7.5 dakikada bir; 06.30-10.00 ve 12.30-20.00 saatleri arasında 6 dakikada bir; 10.00-12.30 aralığında 15 dakikada bir sefer yapacak.

Konak Tramvayı, 06.00-10.00 ve 12.30-00.20 saatleri arasında 7.5 dakikada bir; 10.00-12.30 aralığında 15 dakikada bir sefer yapacak.

Karşıyaka Tramvayı, 06.00-10.00 ve 20.00-00.20 saatleri arasında 10 dakikada bir; 10.00-12.30 aralığında 15 dakikada bir; 12.30-20.00 aralığında ise 8 dakikada bir sefer yapacak.

İZBAN ve İZDENİZ normal çalışacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığıyla işletilen İZBAN trenleri ile İZDENİZ gemileri normal sefer programlarına devam edecek. İhtiyaç olması ihtimaline karşı iki yedek gemi sefere hazır tutulacak.

 

BURSA

Türkiye genelinde milyonlarca gencin geleceğini tayin edecek üniversite sınavına iki gün kala Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’da sınava girecek öğrencilere sınav günleri ücretsiz ulaşım desteği verecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı 18 – 19 Haziran tarihlerinde yapılacak. Bursa’da da binlerce öğrencinin kaderini tayin edecek sınav öncesi Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş'tan üniversite adaylarına ücretsiz ulaşım müjdesi geldi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEVAMSIZLIK AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Öte yandan ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, 2022 YKS sınavına bu yıl 3 milyon 243 bin başvuru yapıldığı duyuruldu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise katıldığı programda YKS sınavına hazırlanan öğrenciler için önemli bir açıklamada bulundu. Özer, “12’nci sınıf öğrencilerini devamsızlıktan sınıfta bırakmayacağız. Öğrenciler devamsızlığı kafalarından çıkarsınlar” ifadelerini kullandı. 

Sınav kaygısının başarıda önemli bir rol oynadığını belirten Eğitim Koordinasyon Sorumlusu Celalettin Macun, alınan kararın öğrencilerin sınavlarda veya sınavla ilgili konularda kaygı duygusunu azaltabileceğini söyledi.

Öğrencilerin aşırı kaygı yaşadığında tamamen kendi kaygılarına odaklanabildiğini söyleyen İbili, “Böylelikle konsantrasyonda güçlük yaşanıyor. Deneme sınavlarından bile korkar hale geliniyor. Kaygı, bedensel olarak da öğrenciyi etkiliyor. Kalp atışları ve nefes alıp vermesi artıyor. Sınava hazırlanamaz hale geliyor ve bu da başarısızlık riskini artırıyor” dedi.

 

Sınav kaygısında ailenin ve çevrenin önemli bir yer tuttuğuna vurgu yapan Beykent Üniversitesi Eğitim Koordinasyon Sorumlusu Celalettin Macun, “Öğrenciler sınavda başarısız olmaları durumunda, hayatları boyunca başarısız olacakları algısına kapılıyor. Aileler ve öğretmenler de sınava aynı korkuyla yaklaşıyor. Bu yüzden çevre de sınav kaygısında önemli bir yer tutuyor” şeklinde konuştu.

Macun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başarılı öğrenciler daha çok kaygıyı yaşıyor. Hissedilen bu gerçek dışı kaygı önlenebilir. Kaygılarını tanımalı ve kaygılarını tetikleyen durumlarda nasıl baş edebileceklerini bilmeleri gerekiyor. Nefes ve gevşeme egzersizler kaygıyı yönetmede önemli bir rol oynuyor.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin