İstanbul'da ekmeğin fiyatına rekor zam. İTO'dan açıklama geldi, İstanbul'da 3 ilçede ekmeğin fiyatı zamlandı. Fırıncılar cezai işlemi göze alıp, ekmeğe zam yaptı

Peş peşe gelen zamlara ekmek fiyatı da eklenecek. İstanbul'da ekmeğin fiyatın zam geliyor. İstanbul’da 210 gram ekmeğin 4 liradan satılması bile daha resmi onay almadı ancak fırıncılar cezai işlemi göze alarak ekmeğin fiyatına rekor zam yapma kararı aldı. İTO Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, İstanbul'da 3 ilçede ekmeğin yarından itibaren 5 liradan satılacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da ekmeğin fiyatına rekor zam. İTO'dan açıklama geldi, İstanbul'da 3 ilçede ekmeğin fiyatı zamlandı. Fırıncılar cezai işlemi göze alıp, ekmeğe zam yaptı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, ekmek fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. 

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise “Resmi tarifenin üzerinde satış yapmak tabii ki doğru değil ama mevcut satış fiyatlarıyla ekmek üretilemiyor. Zarar eden esnaf üretime devam edebilmek için bizi de pek dinlemiyor” diye konuştu.

İstanbul’da 210 gram ekmeğin 4 liradan satılması bile daha resmi onay almadı. Temmuz ayında resmi tarifenin çıkması beklenirken, bu olmadan ekmek yeni bir gayriresmi zamla 5 liraya çıkmış olacak.

 

Fırıncılar bu zamların 14 bin TL’lik cezai yaptırımın göze alarak yapıldığını söyledi. Resmi tarifeye göre ekmeğin kilosu 14,3 TL iken, yarın yapılması planlanan gayriresmi zamla birlikte ekmeğin kilogramı 20 lirayı aşacak ve ekmeğe son bir yılda yüzde 150 zam gelmiş olacak.

 İstanbul'da ekmeğin fiyatına rekor zam. İTO'dan açıklama geldi, İstanbul'da 3 ilçede ekmeğin fiyatı zamlandı. Fırıncılar cezai işlemi göze alıp, ekmeğe zam yaptı - Resim : 2

Erdoğan Çetin, “210 gram ekmeğin 4 liraya çıkmasını onaylayan resmi tarife temmuzda çıkınca, 250 gram ekmeğin 5 TL’den satılması resmi olarak da mümkün olacak” dedi.

“Fırıncı ekmeğe zam talep ediyor ama bu talep onaylanana kadar maliyetler yine artıyor ve bizim talep ettiğimiz fiyat düşük kalıyor” ifadelerini kullanan Çetin, “Geçen sene 130 liraya aldığımız unun bu yıl 550 liraya çıkacağını söyleseler ya da akaryakıtın 30 liraya çıkacağını söyleseler, inanmazdım” diye konuştu.

 

İTO Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, “Bugün itibarıyla henüz uygulamaya alan yok ama yarından itibaren Kadıköy, Üsküdar ve Ataşehir’deki fırıncılar ekmeği 5 liradan satacak” dedi.

RİZE'DE EKMEK 5 LİRA OLMUŞTU

Rize Fırıncılar Odası, dün bir çok üründe artan maliyetler nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de ekmeğe zam yapılacağını belirtti. 20 hazirandan itibaren Rize' de ekmek 5 liraya satılacak.

Rize'de ekmeğin kilo fiyatının 14,28 liraya tekabül ettiğini ve kentte 210 gram ekmeğin 3 liradan satıldığını söyleyen Refik Kumbasar, 20 Haziran Pazartesi gününden itibaren il genelinde ekmeğin kilo fiyatının 20 liraya çıkarılacağını ve Rize merkez ile batı ilçelerinde 200 gram ekmeğin 4 liradan, Çayeli’nden itibaren doğu ilçelerinde ise 250 gram ekmeğin 5 liradan satılacağını duyurdu.

BURSA'DA EKMEK FİYATI ZAMLANMIŞTI

Birçok gıda maddesinde artan maliyetlerden sonra Bursa Fırıncılar Odası, 14 Haziran'da ekmek fiyatlarına yeni bir zam daha yaptı.

 

Fırıncılar Odası Başkanı Osman Çırakoğlu; ekmeğin zamlı fiyatının 15 Haziran'dan itibaren üyelere bildirilerek geçerli olacağını ifade etti. Buna göre Bursa'da 3 liradan satılan 200 gram ekmek 4 liraya, 400 gram ekmek 8 liraya, 300 gram kepek ekmek 8 liraya, 400 gram tam buğday ekmek 10 liraya, 400 gram sarı buğday ekmek 10 liraya, 400 gram çavdar ekmek 10 liraya, 600 gram köy ekmeği 13 liraya, 600 gram Trabzon ekmeği 13 liraya, 40 gram roll ekmek 1 lira 25 kuruş, 50 gram roll ekmek 1 lira 35 kuruş, 300 gram lavaş ekmeğin fiyatı 8 liraya çıkarıldı.

Ekmeğin fiyatı 10 lira olacak iddiası

Ekmek fiyatlarıyla ilgili çok çarpıcı bir analiz de ekonomist Remzi Özdemir'den gelmişti. YouTube kanalında konuşan Remzi Özdemir, buğdaylık ekmeğin fiyatının rekor zam gördüğünü belirterek, Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nın değerine sahip çıkmadığ sürece ekmeğin fiyatının önce 7 Lira, daha sonra ise 10 Lira olacağını iddia etti.

Özdemir bununla ilgili şöyle konuştu:

Türk Lirası'yla kazanan, maaşını Türk Lirası ile alan her Türk vatandaşı bugün daha net gördük ki daha da fakirleşecek. Öyle gelecek ki ekmeğe muhtaç hale gelecek, çünkü ekmek bugün 3,5 lira yapılmak isteniyor. Aslında bugün bir ekmeğin fiyatı 3.5 lira da değil. Dün Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bir ihalesinde bir ton ekmeklik buğdayın fiyatı 6 bin liradan işlem gördü. 6 bin lira. Bu ne demek biliyor musun? Böldüğümüz topladığımız zaman işçilik maileyterini  katmazsak eğer Türkiye'de bir ekmeğin en az 7 liraya satılması demek oluyor. Satılacak mı? Evet satılacak. Ekmek 10 Lira da olacak. Eğer merkez Bankası bu paranın değerine sahip çıkmaması halinde bu olacak. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin