İstanbul için kritik deprem uyarısı. Alman uzmanlar İstanbul depremi için tarih verdi

Kahramanraş'ta yaşanan depremler Türkiye'yi yasa boğdu. Deprem felaketi tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu. Deprem tehlikesinin en fazla olduğu illerden biri olan İstanbul için uyarılar peş peşe geldi. Prof. Dr. Naci Görür'ün ardından Alman uzmanlar da İstanbul uyarısı yaptı. Naci Görür yaşanan Kahramanmaraş depremini bilmişti. İşte Alman uzmanların İstanbul depremi uyarısı...

Google Haberlere Abone ol
İstanbul için kritik deprem uyarısı. Alman uzmanlar İstanbul depremi için tarih verdi

Türkiye Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki depremle yasa büründü. Depremler 10 kenti harabeye çevirdi. Depremler bir kez daha önlemleri ve büyük İstanbul depremini gündeme getirdi. Kahramanmaraş'ta yaşanacak depremi aylar öncesinden bilen Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depremi hakkında bir kez daha uyardı.

Görür uyarılarından sonra Alman deprem uzmanları da İstanbul depremi hakkında konuştu. Almanları deprem analizi korkuttu.

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi'nin de, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte yeni ve büyük depremlerin meydana gelebileceğine dair daha önceden uyardığı belirtildi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Alman uzmanlar önümüzdeki yıllarda İstanbul’da büyük bir depremin meydana gelme olasılığının çok yüksek olduğunu kaydetti.

Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi’nden Heidrun Kopp, bölgedeki son büyük depremin 1766’da meydana geldiğini belirterek o zamandan beri İstanbul’da gerginliğin giderek arttığını dile getirdi. Kopp, Kuzey Anadolu fay hattı bölgesinde şu anda dört metreye varan bir hareket açığı bulunduğunu belirterek, “Bu çok fazla” ifadelerini kullandı.

Kopp, Kahramanmaraş’taki depremde olduğu gibi birikmiş gerginliğin tamamının bir anda boşalmasının İstanbul’da da ağır sonuçları olacağını söyledi.

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden Marco Bohnhoff da “Orada 7,4’e varan büyüklükte bir deprem gecikmiş durumda” dedi. Bohnhoff, İstanbul’un doğrudan bir fay hattının üstünde olduğunu dile getirirken, zeminin birçok bölgede sağlam olmadığını söyledi: “Böylesi yumuşak zeminlerde, bazen sıvılaşma efektleriyle güçlü yer hareketleri olabilir.”

Heidrun Kopp’sa 1939’dan beri fay hattı boyunca depremlerin doğudan batıya doğru hareket ederek İstanbul’a gittikçe yaklaştığını gözlemlendiğini vurguladı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin