İstanbul halkına umut oldu. Bu bez parçası depremde hayat kurtaracak. Ece Üner tv100 canlı yayınında bez parçasını gösterdi ve 'İstanbul'un B planı işte bu' dedi. Karbon elyaf güçlendirmenin maliyeti ne kadardır?

Deprem bekleyen İstanbul halkı için umut oldu, depreme karşı güçlendirmede bilimsel bir alternatif: Karbon elyaf... Milyonlarca insanın merak ettiği soruyu tv100 Ana Haber'de Ece Üner yanıtladı ve canlı yayında elindeki bez parçasını gösterip bunun ne olduğunu açıkladı. Karbon elyaf ile güçlendirilen binalar depreme dayanıklı oluyor ve bunun da kolon başına maliyeti 6 ile 7 bin lira arasında. tv100 Ana Haber, karbon elyaf ile ilgili merak edilen sorulara yanıt aradı, işte cevaplar.

Google Haberlere Abone ol

Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından can kaybının ve yıkımın en fazla yaşandığı şehirlerin başında gelen Hatay'da bazı binalar şiddetli depremde yıkılmamıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Antakya Sümerler Mahallesi Belediye Kooperatif Evleri'nde karbon elyaf yöntemiyle güçlendirildiği için üç kez arka arkaya yaşanan şiddetli depreme rağmen ayakta binayı incelemişti.

Etrafındaki benzer binalar yıkılırken ayakta kalan yapının 'sırrı', 13 yıl önce 'karbon lifli polimerle' yapılan güçlendirme çalışmasıydı.

İmamoğlu, bu konudaki çalışmalara hız vererek, İstanbul'da kentsel dönüşümü yapılamadığı için herhangi bir depremde enkaza dönüşme riski taşıyan binalarda bir an önce bu güçlendirmenin yapılması için düğmeye bastı.

 

Halen birçok binada uygulanmakta olan yöntemin yaygınlaşması için de yeni model geliştireceklerini belirten İmamoğlu "Kaybedilen 25 yıl için içimiz yanıyor. Daha fazla beklemek ölüme davetiye çıkarmak demektir. O yüzden bir an önce karbon elyaf yöntemini İstanbulluların hizmetine sunacağız. Bunun için karbon elyafla güçlendirilecek binaların maliyeti için vatandaşa destek vereceğiz. Güçlendirme bedelini belediye olarak biz ödeyeceğiz, İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle dayanıksız binaların en azından ayakta kalmasını ve ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız." diye konuşmuştu.

Bilimsel bir alternatif: İstanbul'un B planı

Uzmanlardan gelen açıklamalar ise karbon fiber güçlendirmesinin depreme karşı bir önlem olabileceğ yönünde.

tv100D'de Ece Üner ile Ana Haber'de karbon elyaf konusunu gündeme taşıdı ve bununla ilgili bir haber hazırlandı.

Ece Üner, karbon elyfa ile ilgili olarak, "Neyse ki bilimsel bir alternatif gündeme geldi. İstanbul'un B planı işte bu. Elimde tutuğum şey bir bez parçası gibi duruyor baktığınızda. Ama değil dokusu daha yumuşak. Daha çok bir saç telini andıran dokusu var. Ancak bu bir karbon elyaf. Çok kaba anlatmak gerekirse demir ipinden dokunmuş bir kumaş diyebiliriz. Üstüne alçı ya da reçine sürülünce demir gibi oluyor, kolonu ayakta tutuyor" dedi.

Çelikten 14 kat daha dayanıklı ve bir kolunun karbon elyaf ile kaplaması 6-7 bin lira...

Karbon elyaf nedir, maliyeti ne kadardır, her binada uygulanabilir mi? İşte merak edilen soruların cevabı...

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin