İstanbul Film Festivali'ne iki ünlü yönetmen

32. İstanbul Film Festivali 30 Mart'ta başlıyor. Festival bu yıl da dünyaca ünlü yönetmenleri ağırlayacak.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Film Festivali'ne iki ünlü yönetmen

 İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda düzenlenen ve yaklaşık 150 bine ulaşan takipçisiyle Türkiye'nin en büyük sinema etkinliği olarak kabul edilen İstanbul Film Festivali'nin 32'incisi 30 Mart'ta başlıyor. Festival dolayısıyla dünya sinemasının iki önemli ismi ünlü yönetmenler Costa Gavras ile Peter Weir de Türkiye'ye gelecek. Usta yönetmen Costa-Gavras festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak. 32. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı ve Ölü Ozanlar Derneği ile Gallipoli (Gelibolu) gibi filmleriyle dünyaca büyük bir üne sahip olan Peter Weir'e ise festivalin onur ödülü takdim edilecek.



Festival sponsorluğunu dokuzuncu kez Akbank'ın üstlendiği İstanbul Film Festivali'nin 32'incisi 30 Mart-14 Nisan tarihlerinde yapılacak. 32. İstanbul Film Festivali, sinemaseverlere 20'nin üzerinde bölümde 220'yi aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleriyle dolu iki hafta sunacak. 



-YENİ BÖLÜMLER VE KADIN HİKAYELERİ-



Festival bu yıl 2012 ve 2013'ün parlak filmlerinden unutulmaz sinema klasiklerine, usta yönetmenlerin başyapıtlarından Ocak ayında Sundance ve Şubat'ta Berlin Film Festivali'nde prömiyeri yapılan filmlere, Altın Lale ve FACE yarışmalarından belgeseller ve çocuk filmlerine uzanan bir yelpazede izleyiciyle buluşacak. Festival programında "Kadın Hikâyeleri" gibi yeni bir bölümün yanı sıra, uzun bir aranın ardından yeniden canlandırılan "Edebiyattan Beyazperdeye", Eylül'de başlayacak 13. İstanbul Bienali işbirliğiyle hazırlanan "Ben-Kentli Vatandaş Değil Miyim?" ve "Gerçek Mucizedir: Carlos Reygadas" gibi özel bölümler yer alıyor. Festival kapsamında sektörden her yıl daha çok ilgi toplayan Köprüde Buluşmalar'ın da sekizincisi düzenlenecek. İstanbul Film Festivali'nin belgeseller bölümünün sponsorluğunu bu yıl da NTV üstlenecek.Bu kapsamda önemli belgeseller sinemaseverlerle buluşurken, Sabah Gazetesi sponsorluğundaki "Dünya Festivallerinden" bölümü, festival izleyicilerine 20'ye yakın tanınmış yönetmenin saygın festivallerde gösterilen, çoğu ödüllü son yapıtlarından örnekler sunacak. 



-FESTİVAL AFİŞİNDE NURİ BİLGE CEYLAN VE BÜLENT ERKMEN İMZASI-



32. İstanbul Film Festivali programı sponsor kuruluşlardan Martı İstanbul Hotel'de düzenlenen bir toplantıyla, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan tarafından basına açıklandı. Toplantıda açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, festivalin destekçilerine teşekkür ettikten sonra İstanbul Festivalleri'nin bu yılki tanıtım afişlerinde yeni bir işbirliğine gidilerek farklı sanat dallarının önemli isimleriyle, grafik sanatçısı ve İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen'in tasarımlarının bir araya getirildiğini belirtti. 32. İstanbul Film Festivali için, Nuri Bilge Ceylan'ın Uykusuz Gece adlı fotoğrafı ve yönetmenin el yazısı, Bülent Erkmen'in tasarımıyla festival afişine dönüştürüldü. 



-"SİNEMA KÜLTÜRÜNÜN GELİŞİMİNE ÖNEMLİ KATKI"-



Kültür ve sanatın her zaman öncelik verdikleri alanlar arasında olduğunun altını çizen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "İstanbul Film Festivali ülkemizde kültür ve sanatın kurumsallaşmasında bir dönüm noktasını temsil ediyor. Festival Türkiye'de köklü bir sinema kültürünün gelişmesini sağlıyor. Tam 32 yıldır sinemaseverleri dünya sinemasının en seçkin, en özgün filmleriyle buluşturan festivalin 9. kez destekleyicisi olmaktan biz de büyük gurur duyuyoruz" dedi. Binbaşgil, vizyonuyla projeye yön veren Şakir Eczacıbaşı'nı tekrar saygıyla andıklarını hatırlatarak, "Sinemaseverlerin her yıl özlemle bekledikleri bu etkinlik, bu yıl da yine birbirinden güzel filmlerle dolu. Akbank Galaları'nda sinema tutkunları için seçtiğimiz filmler bu yıl da müthiş. Akbank olarak kültür ve sanata verdiğimiz katkının sürdürülebilir olmasına da özel bir önem veriyoruz" diye konuştu. 

Basın toplantısında daha sonra söz alan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, festival programında yer alan filmler, festivale katılacak konuklar ve festival sırasında düzenlenecek etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi aktardı.



-FESTİVALİN AÇILIŞ VE KAPANIŞ TÖRENLERİ- 



32. İstanbul Film Festivali, 29 Mart Cuma akşamı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılış töreniyle başlayacak. Törenin hemen ardından, Pedro Almodovar'ın, festival kapsamında "Akbank Galaları"nda izlenebilecek son filmi I'm So Excited / Aklımı Oynatacağım, festivalin açılış filmi olarak gösterilecek. Festivalin kapanışı ise 14 Nisan Pazar akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak. Gecede, Altın Laleler ile festivalin diğer ödülleri açıklanacak. Törenin ardından Altın Lale Uluslararası Ödülü'nü kazanan film gösterilecek.



-FESTİVALİN ONUR ÖDÜLLERİ-



İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri bu yıl 6 önemli isme veriliyor.Festivalin açılış töreninde Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş oyuncu Lale Belkıs, görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, oyuncu Ahmet Mekin ve senarist Ayşe Şasa'ya festivalin Sinema Onur Ödülü takdim edilecek. Atıf Yılmaz'ın 1966 yılında çektiği, senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdığı Ah Güzel İstanbul, Lale Belkıs'ın rol aldığı Kalbimin Efendisi ve Ahmet Mekin'in oynadığı Bir Türk'e Gönül Verdim filmleri de festival programında gösterilecek.

Usta yönetmen Costa-Gavras da festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak. Missing / Kayıp, Z ve Eden is West / Cennet Batıda gibi filmlerinin ünlü yönetmeni Costa-Gavras'a ödülü, "Akbank Galaları" kapsamındaki filmi Capital / Kapital'in 7 Nisan Pazar günü Atlas sinemasında saat 13.30'da gerçekleştirilecek gösteriminden önce verilecek. Festivalin bu yılki en son onur ödülü ise, 32. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı Peter Weir'e takdim edilecek. Gallipoli / Gelibolu, Dead Poets Society / Ölü Ozanlar Derneği, Green Card / Yeşil Kart ve The Truman Show / Truman Show gibi filmlerinin usta yönetmeni Peter Weir'e Sinema Onur Ödülü, festivalin 14 Nisan Pazar akşamı yapılacak kapanış ve ödül töreninde verilecek.



-FESTİVALDE ALTIN LALE HEYECANI-



İstanbul Film Festivali'nin merakla beklenen Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları kapsamında bu yıl da Türkiye ve dünya sinemasının seçkin örnekleri ödül için yarışacak. Festivalin ikinci haftasında jüri ve izleyici karşısına çıkacak filmlere ödülleri, 14 Nisan Pazar akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek kapanış töreninde takdim edilecek. 32. İstanbul Film Festivali'nin "Uluslararası Yarışma" bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 12 film yarışacak. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin Euro'luk para ödülüyle desteklenecek. Bu ödülün 10 bin Euro'su Altın Lale'nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10 bin Euro'su filmin Türkiye'deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin Euro'su ise Jüri Özel Ödülü'nü kazanan filme verilecek. Yılmaz Erdoğan'ın iki şairi konu aldığı filmi Kelebeğin Rüyası, "Uluslararası Yarışma"da Altın Lale için yarışacak filmlerden. İlk filmi Köprüdekiler, 28. İstanbul Film Festivali'nde "Ulusal Yarışma"da Altın Lale Ödülü'nü alan Aslı Özge'nin ikinci filmi Hayatboyu da "Uluslararası Yarışma"da Altın Lale için yarışacak.



-ULUSAL YARIŞMA VE TÜRKİYE SİNEMASI-



İstanbul Film Festivali'nde "Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması" sponsorluğunu, festivale 26 yıldır destek veren Efes üstlenecek. Festivalde Türkiye'den, yapımı 2012-2013 sezonunda tamamlanmış filmlerin bir araya geldiği "Türkiye Sineması" bölümünde "Ulusal Yarışma"nın yanı sıra "Yarışma Dışı", "Belgeseller" ve "Yeni Türkiye Sineması" başlıkları altında 31 film gösterilecek. Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü için yapımı 2012-2013 sezonunda tamamlanan Türkiye'den filmler yarışacak. "Ulusal Yarışma" jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Tayfun Pirselimoğlu üstlenecek. "Ulusal Yarışma" kategorisinde yer alacak filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Film'e 150 bin TL, En İyi Yönetmen'e ise 50 bin TL ödül verilecek. 



-SEZONUN MERAKLA BEKLENENLERİ "AKBANK GALALARI"NDA-



İstanbul Film Festivali'nin popüler bölümlerinden "Akbank Galaları"nda, geniş kitleye seslenen, yıldızları usta yönetmenlerle buluşturan, merakla beklenen filmlerin Türkiye'deki ilk gösterimleri yapılacak. Gösterimler Pazar hariç her gece 21.30 seansında Nişantaşı CityLife (City's) sinemasında yapılacak.Festivalin açılışında gösterilecek İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın son yapıtı I'm So Excited / Aklımı Oynatacağım'ın yanı sıra "İntikam Üçlemesi"yle tanınan Koreli yönetmen Park Chan-Wook'un ilk Hollywood filmi Stoker / Lanetli Kan,Blue Valentine / Aşk ve Küller ile tanınan yönetmen Derek Cianfrance'nin son filmi The Place Beyond the Pines / Babadan Oğula, "Akbank Galaları"nın merakla beklenen filmlerinden. 



-FESTİVAL SİNEMALARI VE SEANSLARI-



Festivalin gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu, Pera Müzesi, Nişantaşı'nda City's, Ortaköy'de Feriye ve Kadıköy'de Rexx olmak üzere 6 sinemada yapılacak. Filmlerin gösterim seansları 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30. Festivalin büyük ilgi gören "Geceyarısı Çılgınlığı" bölümünde bu yıl her cuma ve cumartesi gecesi 24.00'da yüksek gerilimli bir film gösterilecek.



-FESTİVAL BİLETLERİ 16 MART CUMARTESİ GÜNÜ SATIŞA ÇIKIYOR-



32. İstanbul Film Festivali biletleri 16 Mart Cumartesi günü 10.00'dan itibaren satışa sunulacak. Festivalde bilet fiyatları tam 15 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için ise 10 TL olacak. Hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli bilet uygulaması bu yıl da devam edecek. Festival boyunca, hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30 ve 16.00) yalnızca 5 TL olacak.Festival boyunca filmleri en ucuza izleme şansı Lale üyelerinin olacak. Lale üyeleri biletlerinde yüzde 25'e varan özel indirimlerden yararlanabilecekler. Lale Kart sahipleri için indirimli ön satış dönemi 12 Mart'ta başlayacak. Öte yandan, Festival Sponsoru Akbank'ın Axess Kart sahipleri festival boyunca hafta içi gündüz seansları ve "Akbank Galaları" hariç satın alacakları biletlerde yüzde 20 özel indirimden yararlanacaklar. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin