İsrail ve Hamas arasında ateşkes zorlaştı. Ekonomileri altüst edecek petrol hamlesi...

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar insani ara sonrasında kaldığı yerden devam ediyor. İki taraftan da yapılan açıklamalarda ateşkesin zor olduğunu ortaya koydu. Ancak Katar'ın Ateşkes için yaptığı petrol hamlesi dikkat çekti. Piyasalar altüst olur ancak ateşkes sağlanabilir. Netanyahu’dan istihbarat yetkililerine İsrail'e dönme emri giderken Hamas, "Savaş bitene kadar esir takası yok" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İsrail ve Hamas arasında ateşkes zorlaştı. Ekonomileri altüst edecek petrol hamlesi...

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın Başkanı David Barnea’nın Netanyahu’nun talimatı üzerine Katar’ın başkenti Doha’daki ekibine İsrail’e dönme emri verdiği belirtildi.

KATAR KİLİT ROL OYNADI

Açıklamada, “Hamas, anlaşmanın tüm çocuk ve kadın esirlerin serbest bırakılmasını içeren kısmını yerine getirmedi” ifadeleri kullanıldı. Katar, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana müzakerelere aracılık ederken, geçtiğimiz hafta insani ara ve esir takasının organize edilmesinde ve uzatılmasında kilit rol oynamıştı.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada Gazze’de savaş bitene kadar bir esir takası anlaşması yapılmayacağını bildirdi.

Aruri, geri kalan rehinelerin İsrail askerleri veya orduya hizmet eden erkeklerden oluştuğunu bildirdi.

Hamaslı yetkili ayrıca “Biz ilk günden beri diyoruz ki; İsrail, esirlerini ancak savaş bittikten sonra ve tüm Filistinli esirler serbest kaldıktan sonra geri alabilir. Elimizdeki İsrailli esirlere karşılık İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli esirlerin serbest bırakılması talebimiz kesindir ve bundan dönüş söz konusu değildir" dedi.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk ise "İsrail'in arabulucuların tekliflerini reddettiğini ve ateşkesin uzatılamamasından sorumlu olduğu” görüşünü dile getirdi.

ESİR TAKASI ANLAŞMASI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı.

İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakıldı.

İsrail ordusu ,1 Aralık'ta “insani ara"nın bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı.

KATAR'DA PETROL RESTİ

Katar emiri Şeyh Tamimi, Gazzenin bombalanması durmazsa dünyaya petrol arzını durdurulmasının gündemlerinde olduğunu söyledi.

Katar'ın böyle bir hamlesi ekonomileri altüst etme durumu var. Katar, Hamas ile İsrail arasındaki gerçekleşen kısa süreli ateşkeste kritik rol oynamıştı.

"ABD FİLİSTİNLİLERİN ZORLA TEHCİR EDİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEKTİR"

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen COP28 İklim Zirvesi kapsamında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile gerçekleştirdiği görüşmede, “ABD, Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan zorla tehcir edilmesine, Gazze'nin kuşatılmasına veya Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine hiçbir koşulda izin vermeyecektir” dedi.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai şehrinde düzenlenen COP28 İklim Zirvesi’ne katıldı. Zirve kapsamında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşen Harris, görüşmede ABD’nin Filistin topraklarına yönelik tutumuna değinerek, “ABD, Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan zorla tehcir edilmesine, Gazze'nin kuşatılmasına veya Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine hiçbir koşulda izin vermeyecektir” dedi.
Gazze Şeridi’ndeki barış çabalarının Filistin Yönetimi liderliğindeki Filistin Devleti’ne yönelik net bir siyasi görüşle sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Harris, bu çabaların uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin desteğiyle başarıya ulaşabileceğini ifade etti.
ABD vatandaşlarını Gazze Şeridi’nden tahliye etme çabaları dolayısıyla Sisi’ye teşekkür eden Harris, Gazze Şeridi’nde esir tutulanların serbest bırakılması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin