İsrail-Hamas çatışması 9. gün. Dakika dakika son gelişmeler: Gazze'de neler oluyor? İsrail - Hamas gerginliğindeki son durum ne?

İsrail'de geçtiğimiz hafta başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail - Hamas gerginliğinde 9. güne girildi. Filistinli gruplarla ve Lübnan sınırında yaşanan olayların ardından ölen İsrail askerlerinin sayısı 286'ya yükseldi. Çatışmalarda toplam can kaybı 4 binin üzerine çıktı. Peki son durum ne? Dakika dakika bölgeden gelişmeler, detaylar ve son dakika bilgileri.

Google Haberlere Abone ol
İsrail-Hamas çatışması 9. gün. Dakika dakika son gelişmeler: Gazze'de neler oluyor? İsrail - Hamas gerginliğindeki son durum ne?

23.31 BIDEN VE NETANYAHU ANLAŞTI

İsrail Enerji Bakanlığı Gazze'nin güneyine su tedarikinin yeniden başlayacağını duyurdu.

İsrail Enerji Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden arasında varılan anlaşmaya göre Gazze'nin güneyinde bazı kesimlere su tedarikinin yeniden başlayacağını duyurdu.

23.05 İSRAİLLİ BAKAN: DURUM SONSUZA KADAR DEĞİŞECEK

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplarla savaşı için "ölümcül ve durumu sonsuza kadar değiştirecek" tanımlamasını yaptı.

İsrail basınındaki haberlere göre, Gallant, abluka altındaki Gazze sınırı yakında yer alan bölgelerde incelemelerde bulundu.

Gallant, İsrail ordusunun Hamas’ı ortadan kaldıracağını söyleyerek, "Gazze'deki tüm tünellere ulaşacaklarını ve Filistinli grupların tüm üyelerini ortadan kaldırmadıkları sürece görevi yerine getirmemiş olacaklarını" dile getirdi.

22.06 İSRAİL'DEN HAVA SALDIRISI

İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerine düzenlediği saldırılarda 11 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre İsrail savaş uçakları, Refah'ta bir hayır kurumu ile Han Yunus'un doğusundaki Es-Satr bölgesini hedef aldı.

22.01 İSRAİL SİVİLLERİ TAHLİYE EDEBİLİR

İsrail, Lübnan sınırındaki çatışma ihtimaline karşı 70 bin sivili tahliyeye hazırlanıyor

Sivilleri yerleştirmek için güvenli bölgelerdeki otellerin kapasitesinin 40 bin kişi olduğu ve okulların da kullanılacağı bildirildi

21.46 YÜZLERCE KİŞİ ENKAZ ALTINDA

Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde 1000'den fazla kişinin enkaz altında kaldığını tahmin ettiklerini açıkladı.

Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Muhammed el-Muğayyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de enkaz altında hala hayatta olan kişilerin bulunduğunu söyledi.

21.15 BİLANÇO ARTIYOR

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 220 artarak 2 bin 670'e yükseldi.

Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı da 1400'e çıktı. 

19.50 HASTANENİN TAHLİYESİ İSTENDİ

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Refah kentinde bulunan Kuveyt İhtisas Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istedi.

18.24 SALDIRILAR DEVAM ETTİ

İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 235 artarak 2 bin 450'ye yükseldi.

14.50 PAPA: SİVİLLER ÇATIŞMA MAĞDURU OLMASIN

Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'na bakan çalışma ofisinin penceresinden geleneksel pazar duasını yapan Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaya da değindi. Papa Franciscus, "İsrail ve Filistin'de yaşananları büyük bir acıyla takip etmeye devam ediyorum. Çok kişiyi düşünüyorum. Özellikle küçükleri ve yaşlıları. Rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çağrımı yineliyorum. Çocukların, hastaların, yaşlıların, kadınların ve tüm sivillerin çatışmanın mağduru olmamalarının sağlanmasını talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

14.10 İSRAİL'DEN BATI ŞERİA'DA BASKIN: 1 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyine düzenledikleri baskında bir Filistinliyi öldürdü. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Nablus kenti yakınlarındaki Beyta beldesinde İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bakanlık, Gazze merkezli İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da öldürülen Filistinlilerin sayısının 56'ya yükseldiğini bildirdi.

13.10 BM: ATEŞKESE İHTİYACIMIZ VAR

BM: UNICEF, Gazze'deki çocukların kritik ihtiyaçlarına yanıt veriyor ancak erişim giderek tehlikeli bir hal alıyor. Çocuklara ulaşmak için acil insani ateşkese ihtiyacımız var.

12.00 İSRAİL'DEKİ ABD'LİLER TAHLİYE EDİLİYOR

ABD’nin İsrail Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, İsrail’deki ABD vatandaşları ve onların birinci derece akrabalarının deniz yoluyla tahliyesine yarın başlanacağı belirtildi. Tahliyenin İsrail’in kuzeyindeki Hayfa Limanı’ndan deniz yoluyla Güney Kıbrıs Rum tarafına gerçekleştirileceği ifade edilen duyuruda, ABD vatandaşları ve yakın akrabalarından yerel saatle sabah en geç 09.00'da Hayfa Limanı'nda olmaları istendi.

11.30 İSRAİL'İN KARA HAREKATI ERTELENDİ İDDİASI

İsrailli üst düzey 3 yetkili, New York Times'a İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yapmayı planladığı "kara harekatının" bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği ifade edildi. Hava şartlarının, kara birliklerine destek vermesi planlanan uçak pilotları ve insansız hava araçlarına (İHA) zorluk çıkaracağı belirtilen açıklamada, harekatın, birkaç gün ileriye alındığı iddia edildi.

11.00 LÜBNAN'DAN İSRAİL'E FÜZE

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine tanksavar füzesi atıldığı ve bir İsraillinin öldüğü bildirildi. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Batı Celile bölgesine bağlı Şatula beldesine tanksavar füzesi atıldığı belirtildi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı’ndan yapılan açıklamaya göre Lübnan’dan yapılan saldırıda 40 yaşında bir İsrailli öldü.

10.10 GAZZE'DE HALK SAĞLIK HİZMETLERİ ALAMIYOR

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: BM’nin merkezlerini boşaltması ve hizmetlerini durdurmasının ardından Gazze'nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70'i sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı.

09.30 KUDÜS VE BATI ŞERİA'DA 55 GÖZALTI

İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 55 Filistinliyi gözaltına aldı. Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail güçleri, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'nın çeşitli kent ve beldelerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdi; 55 Filistinliyi gözaltına aldı.

09.00 UNRWA: 2 MİLYON KİŞİNİN HAYATI RİSK ALTINDA

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi boyunca suların tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla kişinin risk altında olduğunu kaydetti. Lazzarini, "Gazze'ye bir haftadır insani yardım malzemesi ulaştırılmasına izin verilmiyor. Bu artık ölüm kalım meselesi haline geldi. 2 milyondan fazla kişiye su temin edilmesi için yakıtın Gazze'ye ulaştırılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

08.45 GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 2329

Alınan son bilgilere göre İsrail tarafından Gazze'ye yapılan saldırılar sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 329'a yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 114 Filistinli daha yaşamını yitirdi. Buna göre, aralıksız süren yoğun bombardımanın 9'uncu gününde toplam 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı.

08.30 ÖLEN İSRAİLLİ ASKER SAYISI 286 OLDU

İsrail ordusu, Filistinli gruplarla devam eden çatışmalarda öldürülen ve aralarında subayların da olduğu 7 askerinin daha isimlerini paylaştı. Ordunun resmi internet sitesinde, çatışmalarda hayatını kaybeden 7 İsrail askerinin isimleri yayımlandı. Açıklamada, yaşamını yitiren asker ve subayların ailelerine, ölüm haberinin verildiği ifade edildi. Kanal 12 televizyonuna göre, son rakamlarla birlikte 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 286'ya yükseldi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin