İsrail - Filistin gerginliğine tepkiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan itidal çağrısı yaptı, İran Filistin saldırısına destek verdi, AB Komisyonu Hamas'ı kınadı

Sabah saatlerinde Hamas'ın saldırısıyla başlayan İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik sürüyor. İsrail resmen savaş ilan ederken Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları da saldırılarına devam ediyor. Yaşananlarla ilgili dünyada da tepkiler sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan itidal çağrısı yaptı, İran Filistin saldırısına destek verdi, AB Komisyonu Hamas'ı kınadı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail - Filistin gerginliğine tepkiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan itidal çağrısı yaptı, İran Filistin saldırısına destek verdi, AB Komisyonu Hamas'ı kınadı

Sabah saatlerinde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Üst düzey bir Hamas yetkilisi operasyonun ilk aşamasında 5 bine yakın roket fırlatıldığını söyledi.  Daha sonra Filistinli silahlı gruplar İsrail bölgelerine girdi. Sosyal medyada birçok fotoğraf ve görüntü paylaşıldı.

İsrail ise saldırılara savaş ilan ederek yanıt verdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Savaştayız ve kazanacağız" dedi. Netanyahu paylaştığı videoda, "Düşmanımız, hiç bilmediği türden bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullandı.

HANGİ ÜLKE NE TEPKİ VERDİ?

AK Parti'nin Ankara'da düzenlenen kongresine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile Filistin arasında bugün başlayan gerginlik için itidal çağrısında bulundu. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanlığı: "1967 sınırları içerisinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz

ABD Savunma Bakanlığı: "İsrail'in kendini savunmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamak için çalışacağız."

Öte yandan İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Rahim Safavi, Filistinlilerin İsrail’e yönelik saldırısını destekledi. ISNA haber ajansında yer alan haberde Safavi’nin “Filistinli savaşçıları kutlarız” ifadelerine yer verildi. Safavi, “Filistin ve Kudüs'ün özgürleşene kadar Filistin savaşçılarının yanında olacağız” dedi.

TALİBAN: GEÇİŞ HAKKI VERİN FETHEDELİM

Taliban, Filistin'in İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu hakkında açıklama yaptı. Açıklamada Filistin'e destek verilirken, aradaki ülkelerin geçiş izni vermesi durumunda bölgeye gidilebileceği ve Filistinli mücahitlere destek verileceği ifade edildi.

Taliban'ın duyurusunda, "İsrail'e komşu olan Müslüman ülkeler eğer bize geçiş hakkı verirse Kudüs'ü fethederiz." denildi.

BAZI ARAP ÜLKELERİNDEN DURDURUN ÇAĞRISI

Ürdün, ِUmman ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Filistin ile İsrail arasındaki "şiddetin durdurulması" çağrıları yapıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Gazze ve çevresinde yaşanan "tehlikeli tırmanışın" durdurulmasını istedi.

AB KOMİSYONU'NDAN KINAMA

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hamas saldırılarını kınadı. Leyen şunları paylaştı: "Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir. İsrail, böyle çirkni saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir.Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir. İsrail, böyle çirkni saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir.

İNGİLTERE'DEN İSRAİL'E DESTEK

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Hamas tarafından başlatılan Aksa Tufanı Operasyonu’na ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hamas teröristlerinin İsrail halkına karşı gerçekleştirdiği saldırılar karşısında şoka uğradım” dedi. İsrail’in kesinlikle kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirten Sunak, “İsrailli yetkililerle irtibat halindeyiz. İsrail’de bulunan İngiliz vatandaşları seyahat önerilerini takip etmeli” dedi.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin