İsmail Saymaz, Ertuğrul Özkök ile olan halayın perde arkasını anlattı

Diyarbakır'daki bir buluşmada gazeteci İsmail Küçükkaya, İsmail Saymaz ve Ertuğrul Özkök'ün birlikte halay çektiği videoyu paylaşmış ve o video sosyal medyada çok konuşulmuştu. Gazeteci İsmail Saymaz da o videonun perde arkasını anlattı: Baktım kalabalık halay çekiyor, ben de gittim. Sonra halaylar devam etti. Biz Ertuğrul Özkök'le halay çekiyorduk, İsmail Küçükkaya da bizi gördü ve görüntüledi. Saymaz, "Ertuğrul Özkök, Ahmet Kaya'nın ölümünden evvel çok kötü bir gazetecilik" dedi.

Google Haberlere Abone ol
İsmail Saymaz, Ertuğrul Özkök ile olan halayın perde arkasını anlattı

İsmail Saymaz, Halk TV'de Kadri Gürsel'in konuğu oldu. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Saymaz, Diyarbakır'da Ertuğrul Özkök ile birlikte halay çekmesinin perde arkasını da anlattı. 

Saymaz, Diyarbakır'a sanatçı Ahmet Güneştekin'in sergisi için gittiğini söyleyerek, "Daha önce başka şehirlerde açtığı projeyi bu kez Diyarbakır'da açtı. Bu serginin çok sayıda sponsoru da var. Diyarbakır Ticaret Odası da destek veriyor. Ahmet Güneştekin'in bilinen bazı çalışmalarının hep beraber bulunduğu bir sergi. Onlardan biri bugüne kadar faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerin isimlerinin sokak levhasına yazıldığı bir çalışma var. Bir diğeri Soma maden kazasından sonra bir işçinin babası cenazeye Trabzon lastiğiyle katılmıştı. Bunu sembolize eden bir Trabzon lastiği tepeciği söz konusu.

Aynı zamanda Diyarbakır cezaevinin ses ve ışık yöntemiyle hatırlatılması söz konusu. Bir tünele girdiğinizde "Vatandaş Türkçe konuş" sesleri geliyor. Oradaki şiddeti hatırlatan ışık ve ses gösterisi var. Türkçe'de olup Kürtçe'de olmayan 3 harfin gösterildiği görsel var." dedi.

Saymaz, sözlerine şöyle devam etti: "Ben Ahmet Güneştekin'in davetlisi olarak gittim. Oraya İstanbul'da çeşitli galeri sahipleri, iş dünyasında tanınan insanlar, gazeteciler ve çok sayıda insan  Diyarbakır'a gitti. Diyarbakır için bu zamana kadar galiba karşılaşılmadık bir buluşma meydana geldi. Sergi açıldığında müthiş bir kuyruk vardı. Binlerce insan serginin açılışını bekliyordu. Orada çok sayıda siyasetçi gördüm ben. Altan Tan'ı gördüm, AKP'li İhsan Arslan'ı da gördüm, HDP'lileri gördüm. Ekrem İmamoğlu da bizim gibi katılımcı olarak geldi. Akşam bir gala yemeği yapıldı. 500'e yakın davetli vardı. Orada İmamoğlu konuşma yaptı, Mithat Sancar konuşma yaptı.

Kardeş Türküler sahneye çıktı ve konser verdi. Halay çekilen bir şarkı çalındı. O çalınınca kendiliğinden insanlar sahneye çıktı. Baktım kalabalık halay çekiyor, ben de gittim. Sonra halaylar devam etti. Biz Ertuğrul Özkök'le halay çekiyorduk, İsmail Küçükkaya da bizi gördü ve görüntüledi. Sanki ikimiz halay çekiyormuşuz gibi bir pozisyon var ama herkes halay çekiyordu. Gece 24.00 sularında bitti.

Bu sergiye gelenler yazdığı için onları söyleyebilirim. Nihal Bengisu Karaca, Yıldıray Oğur, Sevilay Yılman geldi. Ben başkalarını gördüm ama öyle bir iklim var ki, yazmadan kimseyi söylemek de istemiyorum. Bu yakışıksız geliyor bana. O an orada kimsenin böyle yaklaşmadığı bir meseleye bugün bir itiraz oldu. Diyarbakır'da ben bildim bileli, kim toplanırsa bir halay başlıyor zaten. Orada halay çekilmeyeceğine dair bir şey söz konusu olsaydı sahnedeki grup buna o şarkıyı çalmayarak engel olurdu sanıyorum. 

Ertuğrul Özkök, Ahmet Kaya'nın ölümünden evvel çok kötü bir gazetecilik yaptı. Sadece o yapmadı ama o akılda kaldı. Sonra mezarına çiçek bıraktı, özür diledi. Şöyle düşünmek hepimiz için yol gösterici olmaz mı; linç edilen Ahmet Kaya'nın, ondan 20 yıl sonra Kürtçe müzik yapan bir grubun sahne aldığı bir etkinlikte halaya eşlik etmesi aslında bir özeleştiri de sayılmaz mı?"

 NE OLMUŞTU?

Sanatçı Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır’da açılan ‘Hafıza Odası’ isimli sergisi için Diyarbakır'a giden İsmail Saymaz ile Ertuğrul Özkök, Kardeş Türküler eşliğinde halay çekmişti.Saymaz ile Özkök'ün birlikte halay çektiği görüntüleri FOX TV sunucusu İsmail Küçükkaya "Bu görüntüler çok konuşulur" notuyla paylaşmıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da aynı sergi için Diyarbakır'a gitmişti. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin