İslam Memiş'ten yatırımcılara acil uyarı. Parite ile işlem yapılmasını öneren İslam Memiş, "Parite ile işlem yapanlar alım-satım makasından zarar etmezler" dedi. Dolar, altın, euro yatırımı yapanlar dikkat. Parite ile işlem nasıl yapılır?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten yatırımcılar için acil derecede önemli bir uyarı geldi. 'Parite işlemi ile zarardan kaçının' diyen Memiş, parite ile hem düşerken hem yükselirken kazanç sağlanabileceğini söyledi. Memiş, bunun için de şu tavsiyelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İslam Memiş'ten yatırımcılara acil uyarı. Parite ile işlem yapılmasını öneren İslam Memiş, "Parite ile işlem yapanlar alım-satım makasından zarar etmezler" dedi. Dolar, altın, euro yatırımı yapanlar dikkat. Parite ile işlem nasıl yapılır?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, birbilenesorduk için çektiği özel videoda yatırımcıları uyardı ve yatırım yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. İslam Memiş, parite ile işlemlerin nasıl yapılabileceğinden ve bu tür işlemlerin yapımında nelere dikkat edilmesi gerekildiğini dile getirdi. Zarar etmemek için paritenin kullanılmasının önemini örneklerle vurguladı.

Parite nedir, parite ile işlem nasıl yapılır?

Parite farklı iki ülkenin para birimlerinin ya da farklı emtiaların takasının yapılma işlemidir. Paritede iki farklı varlık arasındaki takas işleminde, başka bir varlık bulunmamaktadır. eğer siz elinizdeki doları altına çevirmek istiyorsanız, direkt olarak elinizdeki dolar ile altın satın alıyorsunuz. parite işlemler kısaca bu şekilde yapılabilir. Bununla birlikte parite işlemleri hakkında Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Mesela örnek verelim: Benim elimde 100 eurom var, bunu dolara çevireceğim. Şu an da euro/dolar paritesi, 1,0620 seviyesinde. Euromu veriyorum, karşılığında dolar alıyorum. Bu işlem parite işlemidir. Ve arada önce euromu ya da dolarımı satıp, bir işlem yapmıyorum. Direkt takas yapıyorum. 100 euro veriyorum, karşılığında 106 dolar alıyorum.” örneğini verdi.

Parite işlemi ile zarardan kaçının

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, parite ile işlem yapan yatırımcıların, takas işlemlerinde herhangi bir zarara uğramadığını belirtti. Bunlar ile birlikte İslam Memiş, parite ile yapılan alım-satım işlemlerinde, ödenilen işlem ücretlerinin azaldığını söyledi. Maliyetten düşülen bu fark ile birlikte pariteyle işlem yapan yatırımcılar, zarar etmemiş oluyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Elimde sterlin var, bu sterlinimi dolara çevirmek istiyorum. Veya elimde dolarım var, bunu sterline çevirmek istiyorum. Şu an da sterlin dolar paritesi, 1,2560 seviyesinde. İşte bu işlemleri bu şekilde yaparak aslında çok büyük bir avantajın içerisinde bulunmuş oluyoruz. Eğer elimdeki euroyu önce TL’ye çevirirsem ve elimdeki TL ile daha sonra dolar almış olsam, alım-satım arasındaki farktan zarar ediyor olacağım. Ancak parite üzerinden işlem yaptığım zaman, alım-satım fiyat farkından zarar görmemiş olacağım.” yorumlarında bulundu.

Parite işlemleri emtialar üzerinden de yapılabiliyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, parite işlemlerinin sadece para birimleri üzerinden değil de aynı zamanda emtialar üzerinden de yapılabileceğine dikkat çekti. Yaptığı bilgilendirmede altın ile dolar arasında da parite işlemlerinin yapılabileceğini, bununla birlikte altın ile gümüş arasında parite işlemleri yapılabileceğini vurguladı. İslam Memiş, parite işlemlerindeki takaslarda arada başka bir varlığın aracılığının olmaması gerektiğine dikkat çekti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Bunu altın ve gümüş olarak da yapabilirsiniz. Mesela elinizde altınınız var, gümüş ile takas edeceksiniz. Elinizde gümüşünüz var, dolarla takas edeceksiniz. Bu işlemler de parite üzerinden yapıldığı için parite üzerinden yapılan işlemleri, önemsiyorum. Çünkü dediğim gibi elindeki altını satmak, tekrar gümüş almak. Elindeki gümüşü satmak, tekrar altın almak gibi bir yanlışa düşmemek gerekiyor. Alım-satım farkından dolayı mutlaka ciddi anlamda zarar edebilirsiniz. Mesela altın/gümüş paritesinden bahsetmek istiyorum size. Altın/gümüş paritesi şu an da 84,33 dolar seviyesinde. Eğer altını verip gümüş alırsanız, 84,42 seviyesine. Benim gümüşüm var, bunu dolara çevirmek istiyorum. Nasıl bir işlem yapmam lazım? Bu sefer 706-732 dolar işlemi ile bu işlemi yapıyorsunuz. 706 dolar 732 dolar. 706 dolardan gümüşünüzü dolara çevirebiliyorsunuz, 732 dolardan da tekrar bu işlemi satış üzerinden yapabiliyorsunuz. İşte bu parite üzerinden işlem yaptığınız zaman da herhangi bir ters pozisyonda kaldığınız zaman ki çok önemli bir yer burası. Ters pozisyonda kalırsanız, en azından açıkta kalmamış oluyorsunuz. Mesela örnek verelim. Benim elimde 1 kilogram altınım var. Genelde küçük yatırımcılar veya acemi yatırımcılar veya finansal okur-yazarlığı az olan yatırımcılar, genelde gram altın TL fiyatını takip eder ve gram altın üzerinden işlem yapar. Ve geçtiğimiz yıllardan bugüne kadar baktığımız zaman, genelde yatırımcıların arasında TL ile işlem yaptıkları için ciddi anlamda zarar ettiğini gözlemliyoruz.” yorumlarına yer verdi.

Parite ile hem düşerken hem yükselirken kazanın

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, parite ile işlem yapan yatırımcıların sürekli olarak kazanç sağlayabileceğini savunuyor. Bir Bilene Sorduk için hazırladığı videoda parite ile yapılan işlemlerde hem düşerken hem de yükselirken kanabileceğinizi söyleyen İslam Memiş, “Diyeceksiniz ki, hem düşerken kazanmak hem de yükselirken kazanmak nasıl oluyor? Az öne ifade ettiğim gibi elimde 1 kilogram altınım var. Tuttum, altın fiyatları yükseldi diye ben bunu TL’ye çevirdim. TL’de bekliyorum. Çok büyük bir risk alarak. Dediğim gibi dolar/TL kurundaki yükseliş başladığı zaman, Ons altın fiyatındaki gerileme başladığı zaman bu gram altın tarafına çok da yansımıyor. Bir de makas aralığı açık odluğu için aslında yatırımcı Tl ile işlem yaptığı için burada çok büyük bir risk alıyor. Halbuki elindeki altınını tekrar 59 bin 630 dolar seviyesindeki rakamdan direkt  dolar yapsaydı, açıkta kalmıyordu. Neden? Bu sefer altının Ons fiyatı 2000 dolar seviyesinin altına sarkınca elinde nasıl olsa doları var. Elinde doları olmasaydı, altını ucuzdan almak gibi bir şansı olmayacaktı. Dolayısıyla burada takas işlemi yaptığınız zaman, parite işlemi yaptığınız zaman ya altın ya döviz ya euro ya gümüş böyle açıkta kalmadan yolunuza devam ediyorsunuz.” açıklamasını yaptı.

Parite ile işlem yapanlar alım-satım makasından zarar etmezler

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, parite ile işlem yapılarak alım-satım makasındaki maliyetten kaçılabileceğini dile getirdi. Bununla birlikte parite ile işlem yapan yatırımcılar, arada başka bir varlığa geçiş yapmadıkları için makas aralığındaki maliyetlerden kaçabiliyor. Kısacası doları olan kişi ilk önce dolarını Türk lirasına çevirip, daha sonra altın alıyor. Bu işlemler sırasında dolardan Türk lirasına ve Türk lirasından altına döndürülürken ki makas aralığı maliyetlerinden kaçabiliyorsunuz. Konu ile alakalı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Dediğim gibi aldınız veya sattınız, kişisel kararınız her ne olursa olsun bu işlemleri parite üzerinden yaptığınız zaman açıkta kalmıyorsunuz. Neden? Az önceki örneği verdiğim gibi eğer 1 kilogram altını direkt dolara çevirdiğiniz zaman, elinizde dolarınız var. Dolar yükseldiği zaman gram altın da yükseliyor. Ama siz doları ucuza aldığınız için elinizde dolarınız var. Orada bir zararınız olmuyor. Ons altın gerilediği zaman elinizdeki dolarla Ons, yani altın almak aslında daha ucuz olacak. veya gümüş daha ucuz olmuş olacak. Buradaki önemli olan faktör şu: Parite ile işlem yaparken biraz daha içerideki gelişmeleri değil, dışarıdaki gelişmelere odaklanarak Ons üzerinden işlem yapmak gerekiyor. Aslında altın-dolar takasına diğer önemli bir husus şu arkadaşlar, altın biliyorsunuz Ons üzerinden hesaplanıyor. Çarpanıda dolardır. Yani altının karşılığı dolar, doların karşılığı altındır. ve altınla işlem yapanlar gram altın üzerinden değil, dövizle işlem yapmalı. Veya, mesela euro/dolar paritesi sert bir şekilde 14,117 seviyesinden 1,0360 bandına sert bir şekilde dolar karşısında geriledi. Tabii altın fiyatları da yatay seyirlerini korumaya devam ediyor. Şu an da euro dolar paritesi 1,036 bandında. Ama geçtiğimiz haftalarda 1,0360 bandına kadar gerilemişti. tekrar yukarı yönlü hareketler sergilediği zaman, mesela dediğim gibi 11,14’lerden yarı yarıya daha fazla bir düşüş var. Ben bu düşüşlerden faydalanmak istiyorum. Elimde dolarım var. Elimde altınım var ve bunu ben fırsata çevirmek istiyorum. İşte fırsata çevirmek için de bu parite işlemini mutlaka yapmamız gerekiyor.” yorumlarını dile getirdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin