İslam Memiş'ten bambaşka bir yatırım tavsiyesi. Pırlantanın da bir yatırım aracı olduğunu belirten Memiş, pırlanta alırken 4K kuralını hatırlattı ve önemli uyarılarda bulundu

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bu kez de bambaşka bir yatırım aracı olabilecek bir üründen bahsetti ve pırlanta almak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu. Pırlantanın da yatırım aracı olduğunu belirten Memiş, alım ve satım dönemlerini açıkladı ve internetten pırlanta alan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İslam Memiş'ten bambaşka bir yatırım tavsiyesi. Pırlantanın da bir yatırım aracı olduğunu belirten Memiş, pırlanta alırken 4K kuralını hatırlattı ve önemli uyarılarda bulundu

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Birbilenesorduk YouTube kanalı için hazırladığı videoda, kendisini takip eden ve paylaştığı değerli bilgiler ile ilgilenenler için görüşlerini paylaşmaya devam ediyor.

Bu kez pırlanta alımında dikkat edilmesi gereken konulara değinen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, pırlanta alım ve satımında dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetti. İslam Memiş tarafından verilen bilgiler içerisinde gerçek pırlantayı ayırt etme yöntemi ve en doğru pırlanta seçimi de yer aldı.

Pırlanta bir yatırım aracı da olabilir

Birbilenesorduk'a konuşan İslam Memiş, pırlantanın bir hediye ya da özel gün aksesuarı olabildiği gibi yatırım aracı da olabileceğinden bahsetti. İslam Memiş bu konu ile ilgili ”pırlantayı bir mücevherat grubunda üst gelir grubuna yani zenginlerin almış olduğu çok pahalı hediyelerden ziyade sadece taş olarak da yatırım yapan çok ciddi yatırımcılar da ülkelerde var ve bunların uluslararası sertifikaya sahip olan yatırımcılarda bunu ciddi anlamda sadece döviz üzerinden dünyanın her yerinde ticaretini yapmak suretiyle ciddi karlarda elde ettiğini söyleyebilirim.” açıklamalarında bulundu.

Pırlanta alırken 4K kuralı

Pırlanta alımı yapacak olanlar için dikkat edilmesi gereken hususları aktaran İslam Memiş, pırlanta alımında uyulması gereken bir 4K kuralı olduğunu dile getirdi. İslam Memiş 4K kuralını ise ”Pırlanta alırken tabii ki 4K kuralı vardır. Buna mutlaka uymamız gerekiyor. Karat renk berraklık ve kesimle alakalı özelliklerden oluşan bir taştan bahsediyoruz. 4K kuralında aslında pırlanta mücevherat dediğimiz zaman madeni değil yüzüğün etrafındaki altın madeni değil taşın özelliklerine, taşın büyüklüğüne, taşın kesimlerine yani taşa para verdiğinizi mutlaka unutmamanız gerekiyor. ” şeklinde açıkladı.

Montür ayarına dikkat edin

Pırlanta alacaklar için en önemli detaylardan biri olan montür ayarına dikkat çeken İslam Memiş, ”Tabii ki altın madeni 8 ayar da olabilir 14 ayar da olabilir işte 18 ayar da olabilir ki genelde pırlanta takıların madenlerini 18 ayardan yapıyorlar ama altın fiyatları yükseldikçe, pırlantaların maliyeti dolarla hesaplanınca ister istemez montürlerde 14 ayara yavaş yavaş kaymaya başladı. Ama normal standartlarda genelde piyasada 18 ayar montürlerin daha fazla tercih edildiğini gözlemliyoruz.” şekline pırlantalarda yer alan montürleri açıkladı.

İslam Memiş'ten bambaşka bir yatırım tavsiyesi. Pırlantanın da bir yatırım aracı olduğunu belirten Memiş, pırlanta alırken 4K kuralını hatırlattı ve önemli uyarılarda bulundu

Pırlanta seçerken nelere dikkat edilmeli?

Pırlanta seçerken nasıl bir pırlanta çeşidi alınması gerektiği hakkında açıklamalarda bulunan İslam Memiş, birden fazla pırlanta çeşidi olduğunu da belirterek, tektaş pırlantalar ve baget yüzüklerde nasıl bir model tercih edilmesi gerektiği konusunda da açıklamalarda bulundu. Baget yüzük tercih edecekler için yaptığı açıklamada İslam Memiş, ”Bu baget yüzüklerin işte pırlantası olan da olmayan da bu yılın en fazla tercih edilen favori yüzüklerinden bir tanesi. Yine 14 ayar ve 18 ayar montür üzerine pırlanta taşları koyulduğunu görüyorsunuz. Yanları da pırlanta üst tarafı da pırlanta ama minik taşlı pırlantaları olduğu için yan montürlerde. Bunun düşme olasılığı biraz daha fazla o yüzden pırlanta alırken ve pırlanta yatırımı yaparken şu yan taraf kollarının minik pırlanta tercihini tekrar gözden geçirirsiniz çünkü elde takılan bir eşya olduğu için bir takı olduğu için ve elimize sık sık kullandığımız için ister istemez bir yere çarpabiliyor. Bu taşlar dökülebiliyor ve biz bu taşlara para verdiğimiz için de aslında dökülen pırlantanın taşları değil aslında paramızın da döküldüğünü söyleyebilirim Bu montürler etrafında taş olan bu kollarındaki taş olan pırlanta montürler eğer içeriden tırnaklıysa problem çıkmıyor. Ama dışarıdan sonradan takıldıysa çoğu düşüyor.” cümlelerine yer verdi.

Sertifikası olmayan pırlanta alınabilir mi?

Pırlanta alımı konusunda sertifikanın önemli bir yer olduğuna dikkat çeken İslam Memiş, sertifikaların çeşitleri ve sertifikası olmadan satışı yapılan pırlanta çeşitlerine dair yaptığı açıklamayı ”Karat renk berraklık ve kesimle alakalı bir sertifikaya sahip oluyor bu yüzükler. Sertifikası olmayan hiçbir ürün kesinlikle pırlanta değildir arkadaşlar. Çünkü sertifikasında bu taşın özelliklerini anlatan bir kimlik olur ve bunun kaç karat taşlardan oluştuğu, hangi sınıf taşlardan oluştuğu, taşların özellikleri nelerdir yani kaç karattır, hangi renktir berraklığı nasıldır, kesim zaten gözünüzle görebiliyorsunuz ve dışındaki montür yani kol montürü 14 ayar mıdır, 18 ayar mıdır, kaç gramdır bunlar bu sertifikalarda yazıyor. O yüzden pırlanta satın alırsanız ve alırken kesinlikle mutlaka sertifikasının olması gerekiyor. Sertifikası olmayan pırlanta diye satılan ürün kesinlikle pırlanta olamaz, sertifikası mutlaka olması gerekiyor. Sertifikaların da arkadaşlar çeşitliliği var. HDR sertifikası yazılan sertifika uluslararası geçerli olan sertifikalardır. Bir de mağazalar veya atölyeler de kendi sertifikalarını çıkarabiliyorlar ürünü tekrar bu sertifika ile beraber satabiliyorlar.” şeklinde dile getirdi.

İnternetten pırlanta alınır mı?

Pırlanta alımında özellikle özel günlerde internet siteleri tarafından yapılan büyük indirimler olduğundan bahseden İslam Memiş, yapılan indirimlere karşı dikkatli olunması gerektiğini aktardı. İslam Memiş ”Diğer önemli bir husus ise internette genellikle özel günlerde sevgililer gününde anneler gününde vesaire internet sayfalarında pırlanta ile alakalı yoğun kampanyalar görebilirsiniz. %50 indirim var %60 indirim var vesaire vesaire vesaire çok büyük balon köpük yapıyorlar. Bu kadar ciddi indirimler olamaz mesela 10.000 dolardı 5000 dolara düştü. 2.000 dolardı 1000 dolara düştü böyle bir düşüş olamaz. Bu kampanyalara kanmamamız gerekiyor. Eğer bir ürün 10.000 dolardan 5000 dolara düştüyse demek onu 10.000 dolara satan insan 2 kat fazlasına satın almış oldu ve çok ciddi anlamda zarar etmiş oldu. Aynı ürünü birisi 10.000 dolara diğeri 5000 alıyorsa, aslında 5000 dolara alan da demek ki 2500 dolara kadar da bunun karı olduğunu düşünürseniz de %50 karı olduğunu düşünürseniz de burada ciddi kayıplarda göz önünde bulunuyor. O yüzden şu kadar da bu kadar düştü %50 %60 indirim oldu falan mantığıyla bir internet sayfasında böyle kampanyalar oluyorsa bir kez daha düşünün ve internetten sipariş verirken çok dikkat etmelisiniz. Mümkünse kurumsal şirketlerden birebir yüz yüze görüşerek satış temsilcileri ile birebir almanın daha mantıklı bir karar olduğunu düşünüyorum.” şeklinde takipçilerini uyardı.

Pırlanta satarken nelere dikkat etmek gerek?

Alınan pırlantaların daha sonra alıcı tarafından satışa çıkarılması konusunda da en az alım yapıldığında olduğu kadar dikkatli davranılması gerektiğine değinen İslam Memiş, pırlanta satmak isteyen bireyler için ise, ”Mesela örnek verelim elimde görmüş olduğunuz tek taş pırlanta değeri bugün örnek veriyorum 300 dolar değerinde bu 300 dolar değerinde kuyumcu esnafı bunu giriş yapar ve 300 dolar değeri üzerinde maliyeti durur. Gram fiyatı o günkü gram fiyatı ile çarpılır. Taşın değeri de dolar üzerinden çarpılır. 200 dolar bana maliyeti varsa 200 dolar maliyetini o günkü kurdan çarparım, altının gramı bugün kaç paraysa montür gramında o gün çarparım dolar kuru yükseldiği için ve beraberinde gram altın yükseldiği içinde geçen yıl ve ondan önceki yıllarda satın almış olduğumuz pırlantaların değerinde de ciddi bir artış olduğunda unutmamanız gerekiyor. Yani ben geçen yıl 300 dolara tektaş aldım. Tamam 300 dolara tektaşı aldım ama bugün aynı aldığım yerden bunu bozduracağım. Kaç paraya bozdurabilirim, değer kaybı olur mu? geçen yıl kaç paraya almışsanız o gün dolar kuruna bölün ve bugünkü %30 değerini düşün dolar kuru ile çarparak bunun değerini hesaplayabilirsiniz ancak geçen yıl örnek veriyorum 3000 liraya satın aldınız 3.000 liranın içinde %30 bir değer kaybıyla siz tekrar TL geri alırsanız burada bir zarar oluşuyor Bu zararı asla kabul etmemelisiniz o yüzden pırlanta taşlar dolarla hesaplanır dolarla alınır dolarla satılır monitörler yani altının gram fiyatı üzerine hesaplanır geçen yılki dolar kuruyla geçen yılki altının gram fiyatı ile bu yılki altının gram fiyatı ve dolar kuru 2 kat daha fazla olduğu için, sizin geçen yıl satın almış olduğunuz 3000 liralık yüzük de 6.000 ve üzerindeki rakamları tekabül ettiği için siz en az 6000 lira civarında bir tektaşa sahip olduğunuzu da unutmamanız gerekiyor.” şeklinde açıklama ve uyarılarda bulundu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin