İslam Memiş'ten acil uyarı geldi: Gerçek altın değil. Merdiven altı üretim konusunda uyarıda bulunan Memiş, Reşat altına dikkat çekti. İslam Memiş'ten kulp takılan Reşat, Cumhuriyet altını ve çeyrek altın için uyarı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten vatandaşlara altın uyarısı geldi. Merdiven altı üretim konusunda dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Memiş, kulp altın konusunda da uyarıda bulundu ve "Kulp takılan bu altınlar da vatandaşlar tarafından satın alınıyor. Özellikle belirtmek isterim. Cumhuriyet altını, çeyrek altın ve diğer sarrafiye grubunda yer alan kulplar gerçek altın değildir." dedi. İşte Memiş'in uyarıları...

Google Haberlere Abone ol
İslam Memiş'ten acil uyarı geldi: Gerçek altın değil. Merdiven altı üretim konusunda uyarıda bulunan Memiş, Reşat altına dikkat çekti. İslam Memiş'ten kulp takılan Reşat, Cumhuriyet altını ve çeyrek altın için uyarı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Reşat altının devrimini anlattı. Reşat altının tekrardan Darphane Genel Müdürlüğü tarafından resmi olarak basıldığını söyleyen İslam Memiş, Reşat altının tam 104 yıl sonra tekrardan basılmaya başlandığını belirtti.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Reşat altının üretimin yasak olduğu sırada neler olduğunu anlattı. Orijinal olmayan Reşat altınların gerçekte nasıl altınlar olduğunun altını çizen İslam Memiş, sarrafiye gruplarında yer alan kulbun aslında ne kadara imal edildiğini aktardı.

Basımı yasak ticareti serbest

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, tam 104 yıl sonra Reşat altının tekrardan basılmasının detaylarını aktardı. En son basılan orijinal Reşat altının 104 yıl önce basıldığının altını çizen İslam Memiş, o günden bu güne kadar Reşat altının basımının yasak olduğunu anlattı. Ancak Reşat altının basımının yasak olması, onun ticaretinin yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Kısacası Reşat altının basımının yasak olduğu geçtiğimiz 104 yılda, Reşat altın alım ve satım işlemleri gerçekleştiriliyordu.

Yoğun talep var

Birbilenesorduk'taki habere göre Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Reşat altına olan talep nedeni ile tekrardan böyle bir karar alındığını dile getirdi. 104 yıl sonra tekrardan Reşat altın üretilmesini bir milat olarak gören İslam Memiş, “Özellikle Reşat Beşibiryerde altınlar, genelde yeni evlenen gelin adaylarımız için de normal 14 ayar set almaktan ziyade Reşat altın almak son yıllarda ciddi bir moda olmuştu. Alım ve satım farkına baktığımız zaman da burada ciddi bir anlamda kazanç doğruyordu. O yüzden Reşat altın daha fazla tercih ediliyordu. Örf, adet ve geleneklerimize baktığımız zaman da önceden reşat Beşibiyerde altında kız istemek daha kolay oluyordu. Eskiler bunu bize anlatıyordu. Ancak talep karşısında ve üretimi yasak olan bir emtiadan bahsettiğimiz için orijinalle merdivenaltı basımı veya atölyelerde basım arasında ciddi farklar oluşmaya başladı.” ifadelerine yer verdi.

 

Merdiven altı üretimler var

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasada çokça orijinal olmayan Reşat altının var olduğunu belirtti. 104 yıl öncesine ait olan Reşat altınlar, 22 ayar altından oluşmaktaydı. Ancak orijinal olmayan Reşat altınlar, 21 ayar altın ile üretilmektedir. Ancak yine de bu üretilen orijinal olmayan Reşat altınlar, 22 ayar fiyatından satılmaktadır. Bu tür merdiven altı Reşat üretimin önüne geçebilmek ve yoğun talep nedeni ile de Darphane Genel Müdürlüğü, 104 yıl sonra tekrardan Reşat altın üretimine başladı.

Artık kuyumcularda satılan Reşat altınların Darphane Genel Müdürlüğü tarafından denetlemeye tabii tutulacağını belirten İslam Memiş, gönül rahatlığı ile Reşat altın satın alabileceğimizi aktardı.

Kulp gerçek altın mı?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Reşat altın ve diğer 22 ayar sarrafiye ürünlerinde yer alan kulp hakkında bilgiler verdi. İslam Memiş, altın kulplarının gerçek altın olmadığını belirterek, kurdele ve iğne takmış olduğumuz kulpların piyasada 5 liraya imal edildiğini vurguladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Normalde Darphane Genel Müdürlüğü, elimde görmüş olduğunuz bu altınları kulpsuz olarak imal etmektedir. Ancak bu altınlara, içeride tekrardan kulp takılıyor. Kulp takılan bu altınlar da vatandaşlar tarafından satın alınıyor. Özellikle belirtmek isterim. Cumhuriyet altını, çeyrek altın ve diğer sarrafiye grubunda yer alan kulplar gerçek altın değildir. Bu kulpların gerçek altın olmadığını özellikler belirtmek isterim. Elimde görmüş olduğunuz bu Reşat altının bugünkü fiyat değeri, 6770 TL. Şu üzerinde yer alan iğne ve kurdele takma yeri, piyasada 5 liraya imal edilmektedir. Söz konusu sarrafiye ütünlerinin kulbu takıldıktan sonra ise kuyumcularda satışa sunuluyor.” sözlerine yer verdi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin