İslam Memiş müjdeyi verdi: 100-150 bin lira. Hazire arazileri satışa çıkıyor, 15 gün sonra açıklanacak. Emlak piyasasını harekete geçirecek düzenleme geliyor

Devlet, Hazine arazilerinin satışına hazırlanıyor. Bununla ilgili 10-15 gün içinde hükümet cephesinden açıklama gelecek. 100-150 bin liraya satılması düşünülen araziler kamuoyuna duyurulacak, halka ve konut üretmek isteyen müteahhitlere sunulacak. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten bu arazilerle ilgili çok önemli açıklamalar geldi ve düzenlemenin detaylarını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
İslam Memiş müjdeyi verdi: 100-150 bin lira. Hazire arazileri satışa çıkıyor, 15 gün sonra açıklanacak. Emlak piyasasını harekete geçirecek düzenleme geliyor

Devlet tarafından yakın zamanda açıklanan hazine arazisi işlem kayıtları vatandaşları merak içerisinde bırakmaya devam ediyordu. Hükümet tarafından bu konu ile ilgili henüz yeni bir açıklama gelmemiş iken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, hem hazine arazisinin ne olduğunu, hem de bu hazine arazisi mantığının emlak ve konut fiyatlarına nasıl etkilerde bulunacağını açıkladı. Her piyasa üzerine yaptığı doğru açıklamalar ve tahminler ile ün kazanan İslam Memiş, Bir Bilene Sorduk’a, hazine arazisinin emlak fiyatları üzerindeki etkisi kadar TOKİ üzerinde de durduğu açıklamalarda bulundu.

Hazine arazisi nedir?

Hazine arazisi konusunda yorumlarda bulunan ve açıklamalar yapan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, açıklamalarına hazine arazisinin ne demek olduğunu anlatarak başladı. Hazine arazisinin devlet mülkiyetine bağlı araziler olduğunu ve uzun zamandır bu arazilerin aslında kullanımda olduğunu belirtti. Aynı zamanda bu mülklerin tapusuz şekilde yaşam alanlarına çevrildiğini ve şuan hazine arazisi konumunda bulunan yerlerde altyapılar oluşturulduğunu ve bu alanlarda mahalleler, köyler kurulduğunu anlatan İslam Memiş, tapusu dahi olmayan bu alanlarda elektrik ve su gibi kaynakların getirilerek şehir altyapısı oluşturulduğundan bahsetti. Devlet tarafından hazine arazisi olarak nitelendirilen bu yerler ise henüz tapu değeri emlak piyasasına açıklanmamış olan ve sahipsiz araziler olarak bilinmekte. fakat Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tarafından açıklanan bilgiler ışığında, bu arazilerin yakın zamanda tapu değeri kazanması bekleniyor.

Hazine arazileri aslında taşınmaz mülkler

İslam Memiş tarafından aktarılan bir diğer bilgi ise hazine arazisi olarak bilinen mülklerin taşınmaz mülk konumunda yer aldığı yönünde. Bu taşınmaz mülkler ise belirli bir süre içerisinde kamuoyuna açıklanarak halka ve konut üretmek isteyen müteahhitlere sunulacak. Bu kapsamda devlet tarafından buralarda hayatını sürdüren ve altyapı oluşturmuş olan bireylere mülkiyet hakkı doğrulacağını yani tapuların verileceğini belirten İslam Memiş, aynı zamanda devletin bu tapuları cüzi miktarlarda değerler karşılığında dağıtacağını da aktardı. Ancak İslam Memiş tarafından aktarılan bilgilere göre bu hak yalnızca uzun süredir burada yerleşik şekilde oturan vatandaşlar için sunulacak. Aynı zamanda bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşlar için taksit seçeneği de sunulacağını bildiren İslam Memiş, daha kırsal alanlarda bu tip hazine arazileri için ise ortalama olarak 100 bin ile 150 bin Türk Lirası arasında bir değer biçileceğini düşündüğünü dile getirdi.

İslam Memiş müjdeyi verdi: 100-150 bin lira. Hazire arazileri satışa çıkıyor, 15 gün sonra açıklanacak. Emlak piyasasını harekete geçirecek düzenleme geliyor

10-15 gün içerisinde hükümet tarafından açıklama gelecek

İslam Memiş, hazine arazisi konusu ile ilgili detayların yaklaşık olarak 10-15 gün kadar bir süre içerisinde devlet tarafından açıklanacağını ve bunu şekilde adımların atılmaya başlanacağını da aktardı. Yapılacak açıklama ile birlikte ise bu konu ile hangi devlet kurumunun ilgileneceği de belirlenmiş olacak. Örneğin Gelir İdare Başkanlığı ya da Şehircilik Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlarda bu konu görüşülecek ise buna göre yeni yaptırımlar yahut kolaylıklar da sunulacak.

 

Emlak fiyatlarını da ele aldı

Anlattıkları içerisinde emlak sektörüne nasıl bir etkisi olacağını anlatan İslam Memiş, öncelikle geçen yaz ile bu yaz arasındaki inşaat maliyetleri zam farklarına değindi. Daha sonra bu zam oranlarına göre düşünmek gerekecek olursa burada konut üretmek isteyen müteahhitlerin ya da bu mülkiyetleri almak isteyecek vatandaşların buna bağlı olarak ücretler ödeyeceklerini anlatan İslam Memiş, aynı zamanda bu arazilerin kırsal alanlarda olduğu gibi İstanbul gibi büyükşehir statüsü taşıyan kentlerinin merkezi ilçelerinde hatta sahil kesimlerinde bile bulunduklarını aktardı. Aynı zamanda hem enflasyon ve kur farkı gibi nedenler ile artan emlak piyasası fiyatlarını hem de bu arazilerin bulunduğu alanları hesaba katarak bir fiyat oluşturulacağını belirtti.

TOKİ tarafından daireleştirilebilir

İslam Memiş, yaptığı açıklamalar içerisinde aynı zamanda TOKİ tarafında Türkiye içerisinde yeni konut üretimi planlamalarına dikkat çekti. Aldığı duyumlara göre TOKİ’nin bu yıl da Türkiye içerisinde konut üretimi gerçekleştireceğini düşündüğünü aktaran İslam Memiş, hazine arazilerinin kamuoyuna açılmasının da TOKİ tarafından üretilecek konutlarda rahatlıklar oluşturacağını ve aynı zamanda bu konutların devlet tarafından destekli olarak üretilmesine bağlı olarak fiyatları düzenleneceğini aktardı.

 

Emlakta düşük rakamlar beklenmemeli

Emlak piyasası adına konuşurken ayrımın dikkatli yapılması gerektiğine değinen İslam Memiş, özellikle 1 yıl içerisinde artan zamlı fiyatları da göz önüne aldığımızda ve buna köpük emlak fiyatları oluşturmuş olan 10-15 milyonluk rant ekonomisini de dahil ettiğimiz zaman emlak piyasasında düşük rakamlar beklemenin anlamsız olduğunu belirtti. Aynı zamanda İslam Memiş, emlak piyasası hakkında bir öngörü olmadan fiyatlarda düşüş beklentisi olmasının da mümkün olmadığını dile getirdi. Kendisinin mahalle arasında ya da merkezi yerlerde konut kira ve satış fiyatlarında gerileme ya da kalıcı olarak düşüş beklemediğini aktaran İslam Memiş, aynı zamanda bu konularda enflasyon ataklarını ve kur farkını da iyice bilip bu konularda öngörü sahibi olmadan bir ekonomik etki oluşturmanın imkansız olduğunu da söyledi. Ayrıca İslam Memiş, bu şekilde düşünüldüğü zaman hazine arazilerinin konut fiyatlarına bir etkisi olacağını düşünmediğini de aktardı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin